Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Hybride e-bikes: alles wat je moet weten over off-road elektrische fietsen

Hybride fiets elektrisch zijn de nieuwste trend op de e-bike-markt. Ze combineren de voordelen van conventionele e-bikes met die van mountainbikes. De clou: met een hybride e-bike kun je zowel off-road als op de weg rijden. Op deze pagina leggen we uit wat elektrische hybride fiets zijn, wat de verschillen zijn met conventionele e-bikes en waar je rekening mee moet houden als je een hybride elektrische fiets koopt. Verder lezen

Wat zijn hybride e-bikes?

Extreem krachtig, geschikt voor elke ondergrond en toch comfortabel - hybride e-bikes zijn multifunctioneel. Dankzij hun speciale design combineren hybride e-bikes de voordelen van conventionele e-bikes met die van een mountainbike. Daarom zijn ze allesbehalve kieskeurig als het gaat om hun inzetbaarheid – of je nu een pedelec zoekt voor je dagelijkse woon-werkverkeer of een fiets voor je bosritten in het weekend. In principe zijn hybride e-bikes robuuste en meestal geveerde, wettelijk goedgekeurde e-bikes, die de functies van een city-e-bike en trekking-e-bike combineren met die van een e-mountainbike.

De voordelen van een hybride e-bike liggen vooral in zijn veelzijdigheid en robuustheid - dit komt ook tot uiting in de uitrusting van deze fietsen. Dankzij de krachtige motor en de off-road-componenten zijn hybride e-bikes ideaal voor sportieve fietsers, die graag van de gebaande paden af rijden. Maar tegelijkertijd zijn hybride e-bikes ook aantrekkelijk voor stadsfietsers die graag met meer motorvermogen, maar toch comfortabel onderweg zijn. Net als in de autoscene worden hybride e-bikes niet voor niets door veel fabrikanten ook SUV-fietsen genoemd. En ook forenzen zijn een typische doelgroep voor hybride e-bikes. Dankzij de ondersteuning van de elektromotor kun je met een hybride e-bike tenslotte langere afstanden afleggen. In de file staan op weg naar je werk is met deze fietsen voorgoed verleden tijd.

Elektrische hybride fiets: de voordelen op een rij

 • Je kunt een hybride e-bike op allerlei manieren gebruiken en op de meest uiteenlopende ondergronden.
 • In de meeste gevallen heeft een hybride e-bike een krachtige motor.
 • De actieradius van dit type elektrische fiets is ook vaak erg groot.
 • Ondanks zijn sportieve uitstraling biedt de hybride e-bike een comfortabele zithouding.
 • De hybride e-bike is perfect voor forenzen die op zoek zijn naar een sportief alternatief voor de auto.

Hybride e-bikes: waarin verschillen hybride e-bikes van klassieke e-bikes?

Hybride e-bikes verschillen nogal van klassieke e-bikes. Ten eerste hebben hybride e-bikes meestal een krachtigere motor. Ten tweede zijn de wielen en banden van hybride e-bikes ontworpen voor off-road-gebruik. Dat betekent dat de speciale e-bike-banden vaak wat breder zijn en meer profiel hebben dan bij een city-e-bike. Hybride e-bikes hebben meestal ook vering en schijfremmen, zodat je ook in het terrein een goed figuur kunt slaan. De remmen van hybride e-bikes zijn ook krachtiger. Al deze kenmerken maken dit type e-bike tot je ideale metgezel als je graag alle opties openhoudt. En als je je elektrische fiets op zoveel mogelijk verschillende manieren wilt gebruiken.

Belangrijk: ondanks hun off-road-mogelijkheden zijn hybride e-bikes niet te vergelijken met e-gravel-bikes of e-mountainbikes. E-gravel-bikes en e-mountainbikes zijn volledig ontworpen voor off-road gebruik en zijn vooral gericht op sportieve rijders. Ze zijn ook dienovereenkomstig uitgerust qua onderdelen: vergeleken met hybride e-bikes hebben deze fietsen bijvoorbeeld een dropbar-stuur (e-gravel-bike) of meer veerweg (e-mountainbike). Ook het bandenprofiel is bij deze fietsen meestal meer uitgesproken. Hybride e-bikes daarentegen zitten meer in het midden: ze zijn geschikt voor de weg en voor gemakkelijk tot matig moeilijk terrein - maar niet voor extreem veeleisend terrein.

Elektrische Hybridefietsen: tien feiten over de uitrusting op een rij

 • Qua uitrusting zit de hybride e-bike tussen de citybike en de mountainbike in. Daarom voelt hij zich zowel op de weg als off-road thuis.
 • In tegenstelling tot de mountainbike is de hybride e-bike meer ontworpen voor dagelijks gebruik. Dit betekent dat de meeste modellen diverse bevestigingsmogelijkheden hebben voor verlichting, spatborden, zijstandaard of bagagedrager. 
 • Veel modellen worden zelfs af fabriek geleverd met voorzieningen als bagagedrager, verlichting of spatborden.
 • Hybride e-bikes zijn bijna altijd uitgerust met schijfremmen.
 • Hybride e-bikes hebben profielbanden die zelfs op gravel grip bieden.
 • Bij de aandrijving wordt meestal een middenmotor gebruikt. Dit komt deels door het hoge vermogen van middenmotoren en deels door de gelijkmatige verdeling van het zwaartepunt.
 • De zitpositie van een hybride e-bike is wat sportiever dan die van een typische citybike of toerfiets. Hij is echter niet zo sportief als op een mountainbike.
 • Hybride e-bikes worden door sommige fabrikanten ook wel SUV-fietsen of crossover-e-bikes genoemd.
 • In principe zijn er sterke verschillen als het gaat om de uitrusting van hybride e-bikes - afhankelijk van waar je persoonlijke voorkeur ligt. Bij BIKE24 bieden we je daarom een grote keuze aan verschillende hybride e-bike-modellen.

Koopadvies: welke hybride elektrische fiets is geschikt voor mij?

Cross-over-e-bikes zijn sportieve allrounders die de functies van een city-, trekking- en e-mountainbike combineren en zo de kloof tussen off-road en weg dichten. Deze definitie alleen al laat zien hoe groot de wereld van de hybride e-bikes is. Er zijn cross-over-e-bikes die je kunt omschrijven als off-road-e-bikes voor in de stad. Dan zijn er hybride e-bikes die je kunt karakteriseren als e-mountainbikes die voor de stad geschikt zijn. En dan zijn er hybride e-bikes die met hun uitrusting sportieve toerrijders aanspreken die op hun volgende avontuur op zowel asfalt als gravel zo veel mogelijk bagage mee willen nemen.

Voordat je een hybride e-bike koopt, moet je dus één cruciale vraag beantwoorden: hoe wil je je fiets gebruiken? Het antwoord op deze vraag bepaalt dan hoe jouw perfecte hybride e-bike uitgerust moet zijn – en welke modellen voor jou geschikt zijn. In het volgende hebben we verschillende doeleinden op een rijtje gezet om je keuze wat gemakkelijker te maken. Één ding voorop: bij BIKE24 bieden we je talloze verschillende e-bikes aan, dus je vindt hier zeker de juiste elektrische fiets.

Je pendelt regelmatig naar je werk in de stad: dan raden we een hybride e-bike aan met een comfortabele geometrie en een volledige uitrusting. Hieronder vallen een bagagedrager, spatborden, zijstandaard en wettelijk goedgekeurd verlichtingssysteem. De actieradius is hier niet zo van belang, want je kunt de fiets zo nodig 's avonds opladen. Wat voor banden je kiest, hangt af van de weg naar je werk. Een licht profiel is echter voldoende voor het meeste woon-werkverkeer op geasfalteerde fietspaden.

Je wilt de hybride e-bike gebruiken voor woon-werkverkeer en toertochten: dan raden we een soortgelijke opzet aan als bij de hierboven genoemde commuter-e-bike. Het verschil: voor toerrijders zijn e-bikes met een grotere actieradius zinvol. We raden ook banden met iets meer profiel aan als je tijdens je tochten van tijd tot tijd grindpassages tegenkomt. De bagagedrager is essentieel voor deze fietsen, zodat je toertassen kunt gebruiken. Een bagagedrager voorop is ook een optie.

Je wilt de hybride e-bike gebruiken als sportieve allround-fiets: In dit geval is een wettelijke goedkeuring nuttig, maar misschien niet zo belangrijk - tenzij je 's nachts rijdt. Voor sportieve weekendtochten is het echter zinvol dat je hybride e-bike een krachtige motor heeft, een behoorlijke actieradius en voorzien is van lekvrije banden met profiel.

Hybride e-bike voor heren versus hybride e-bike voor dames: wat zijn de verschillen?

Een vraag die ook vaak gesteld wordt in verband met hybride e-bikes: wat zijn de verschillen tussen dames- en herenmodellen? Het belangrijkste verschil hier is de vorm van het frame. Naast het klassieke ruitvormige frame bieden veel fabrikanten ook frames aan met een zogenaamde golfvorm, die wat comfortabeler is. Ook de grootte van de frames verschilt: door de kleinere gemiddelde lengte van dames is de afstand van het stuur tot het zadel - ook wel reach genoemd - bij damesfietsen kleiner dan bij herenfietsen. Als dit niet het geval is, kan de rijpositie te gestrekt zijn – en zo op lange termijn leiden tot rug- en nekproblemen. Meer informatie over ergonomie vind je in onze BIKE24-ergonomie-sectie.

Hybride e-bike of een e-gravel-bike of een e-mountainbike?

Ongeacht of je een dames- of herenmodel zoekt: als je echt snel wilt fietsen, raden we een e-gravelbike of een e-mountainbike aan. De e-gravelbike is de sportiefste versie van de hybride e-bike, die qua vorm en uitrusting al heel dicht bij de klassieke gravelbike of zelfs de racefiets staat. Maar de e-gravelbike heeft ook een hulpmotor, die je ondersteunt in het terrein en bij beklimmingen. Hetzelfde geldt voor de e-mountainbike, de gemotoriseerde tweelingbroer van de klassieke mountainbike.

Let op: e-gravelbikes en e-mountainbikes zijn vaak zeer beperkt uitgerust. Dat betekent dat bij veel modellen geen bagagedrager in de fabriek is gemonteerd. Als je een e-gravelbike koopt, raden we je daarom aan je uitvoerig te informeren over de uitrusting en de montagemogelijkheden van het betreffende model. Let op: e-gravelbikes en e-mountainbikes zijn ontworpen als sporttoestellen voor off-road-gebruik. Dit betekent dat de meeste modellen niet worden geleverd met voorgemonteerde lichten.

Hybride e-bikes: welke accessoires zijn zinvol?

Dat brengt ons bij de accessoires voor hybride e-bikes. In principe zijn dezelfde accessoires verkrijgbaar als voor klassieke e-bikes. Als er geen verlichtingssysteem door de fabriek is geïnstalleerd, kun je bij BIKE24 terecht voor een grote keuze aan e-bike-verlichting. Voor forenzen en stadsfietsers raden we ook een bel aan. Als je je hybride e-bike sportiever wilt uitrusten, kunnen e-bike-banden zinvol zijn die geschikter voor off-road-gebruik zijn. En als je je hybride e-bike wilt gebruiken om te toeren, zijn bikepacking- of toertassen vaak een nuttige aanvulling. Bij BIKE24 bieden we je een grote selectie passende fietsaccessoires en e-bike-onderdelen voor je hybride e-bike.

Hybride e-bikes: samenvatting

 • Hybride e-bikes zijn de ideale metgezel voor sportieve fietsers die ook buiten de gebaande paden willen rijden.
 • Tegelijkertijd zijn hybride e-bikes ook aantrekkelijk voor stadsfietsers die met meer motorvermogen en tegelijkertijd comfortabeler willen rijden. 
 • Niet voor niets worden hybride e-bikes ook wel SUV-bikes genoemd. En ook forenzen behoren tot de typische doelgroep voor hybride e-bikes.
 • Hybride e-bikes hebben meestal krachtige motoren, een goede actieradius en een uitrusting die geschikt is voor off-road-gebruik.
 • Veel modellen hebben ook voor de stad geschikte onderdelen, zoals een bagagedrager, verlichting en spatborden.