Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Bidonhouder - altijd je drinkfles bij de hand

Als je sport, moet je voldoende drinken. En als je moet drinken, zorgt een bidonhouder ervoor dat je je drinkfles betrouwbaar kunt vervoeren. Maar wie een bidonhouder zoekt, heeft keuze te over: of het nu gaat om een racefiets, toerfiets, e-bike, mountainbike, downhillbike of gravelbike - er zijn bidonhouders voor elke fiets en elk doel. Met of zonder schroeven, met zijdelingse bediening, van aluminium, carbon of kunststof. Op deze pagina leggen we uit wat je moet weten over bidonhouders op de fiets en helpen we je de juiste bidonhouder voor jou te vinden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De bidonhouder - onmisbaar op elke fiets

Hij zorgt ervoor dat je drinkfles altijd bij de hand is. Hij zorgt ervoor dat je in een handomdraai je waterfles tevoorschijn kunt halen. En is dus onmisbaar op elke fiets. We hebben het over de bidonhouder. Zoals de naam al zegt, is het in feite een houder waarmee je een drinkfles aan je fiets kunt bevestigen. Bidonhouders zijn er in allerlei uitvoeringen en vormen: van carbon, plastic of metaal. Er zijn ook bidonhouders voor racefietsen , gravelbikes, toerfietsen, mountainbikes of e-bikes. En ten slotte zijn er bidonhouders voor verschillende plaatsen op de fiets: voor het frame, het stuur of zelfs het zadel. Om erachter te komen welke bidonhouder voor jou de juiste is, gaan we hieronder uitgebreid in op de verschillende soorten bidonhouders.

Bidonhouders - van welke materialen zijn bidonhouders gemaakt?

De eerste manier om onderscheid te maken tussen bidonhouders is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Zoals veel onderdelen op een fiets kunnen bidonhouders ook van verschillende materialen zijn gemaakt. Zo hebben bidonhouders van kunststof, aluminium en carbon zich bewezen. Er zijn ook houders van staal, titanium en glasvezel. Welk materiaal voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Het terrein waarop je fietst, speelt ook een rol.

Bidonhouders van carbon en glasvezel zijn bijvoorbeeld erg populair bij racefietsers. Ze zijn ideaal als elke gram telt en je zoveel mogelijk gewicht wilt besparen op je fiets. Dit is het geval bij het ambitieuze wielrennen, zoals bij tijdritten of wielerwedstrijden. Maar dat is niet het enige voordeel van deze houders: bidonhouders van carbon hebben een edele uitstraling dankzij de geringe materiaalinzet en zijn daarom visueel heel aantrekkelijk.

Veel gebruikelijker dan bidonhouders van carbon zijn plastic bidonhouders, vanwege hun lagere prijs en grotere duurzaamheid. Ze zijn licht, gemakkelijk te hanteren en houden je fles op zijn plaats, zelfs op hobbelig terrein. Een groot voordeel is dat plastic bidonhouders flexibeler zijn dan houders van andere materialen. Daardoor kun je veel verschillende soorten drankflessen gebruiken en genieten van een veilige rit zonder gerammel. Ze presteren daardoor in het algemeen uitstekend.

Dat brengt ons bij bidonhouders van aluminium of staal. Ze maken indruk door hun kwaliteit, stabiliteit en duurzaamheid en zijn daarom bijzonder populair in de fietsindustrie. Aluminium en vooral stalen bidonhouders zijn uiterst breukvast en daarom het duurzaamste type bidonhouder. Naast de klassieke modellen kun je nu ook metalen bidonhouders vinden in een modern ontwerp en met verfijnde innovaties. Sommige fabrikanten hebben deze optimalisaties overwogen in hun nieuwere modellen, om aluminium houders concurrerender te maken. Dat komt omdat ze over het algemeen niet zo goed trillingen kunnen opvangen als plastic houders. Bij bidonhouders van aluminium of staal raden we aan, alleen plastic drinkflessen te gebruiken. De flessen krassen minder en zitten vooral stevig in de houder. Roestvrijstalen flessen daarentegen kunnen snel uit de houder springen bij onregelmatige ondergronden.

Bidonhouders van titanium worden minder vaak gebruikt, maar zijn vooral populair onder fietsliefhebbers. Ze overtuigen met een edele en stijlvolle uitstraling. Het enige nadeel is de wat hogere prijs, want titanium is als materiaal in principe duurder dan bijvoorbeeld kunststof, aluminium of staal.

Bidonhouder - hoe je bidonhouders op de fiets kunt bevestigen

Op de meeste fietsen vind je een of meer bevestigingsmogelijkheden voor bidonhouders op het frame - op de onderbuis en de zitbuis. De afstanden tussen de gaten in het frame zijn meestal gestandaardiseerd, zodat je elke gewenste bidonhouder kunt bevestigen. Als de ruimtes bezet zijn of je vindt de flessen elders praktischer, kun je bidonhouders gebruiken voor stuur, stuurpen, zadel of zadelpen.

Vooral bij e-bikes speelt dit een rol, omdat de batterij direct op het frame zit. Als oplossing bieden sommige fabrikanten speciale bidonhouderadapters voor grotere buisdiameters. Je bevestigt de adapter aan het frame met een klittenbandstrip. Je maakt er dan een conventionele bidonhouder aan vast. Er zijn ook speciale bidonhouderadapters voor alle andere typen fietsen. Bijvoorbeeld als je een bidonhouder zonder schroeven wilt gebruiken of als je je fles wilt monteren op een plek zonder schroefgaten.

Bidonhouders voor het zadel of de zadelpen zijn niet alleen populair bij e-bikers, maar vooral bij prestatiegerichte fietsers, vanwege hun aerodynamische eigenschappen. Vooral bij de triatlon en dienovereenkomstig op triatlonfietsen worden bidonhouders vaak achter het zadel gemonteerd, vanwege de lagere luchtweerstand.

Als je met je fiets op bikepacking-tocht gaat en makkelijk aan je waterfles wilt komen, zijn zijdelingse bidonhouders aan te bevelen. In plaats van de fles van bovenaf te pakken, beweeg je hem vanaf de zijkant in en uit de houder. Fleshouders voor op het stuur zijn ook populair. Deze komen echter meestal in zakvorm. Zulke stuurtassen met flesseninzet worden meestal met klittenband aan de bovenbuis van het stuur bevestigd.

Trouwens: heb je ooit gehoord van bidonhouders met magneetsysteem? Ze zijn verbazingwekkend geschikt voor dagelijks gebruik. Dankzij de magneten blijft de fles altijd in de optimale positie. Daardoor kun je sneller handelen, ben je minder afgeleid en kun je je beter concentreren op het fietsen, je omgeving en mogelijke gevaren.

Koopadvies: wat een goede bidonhouder moet kunnen

Een goede bidonhouder maakt je fietservaring veiliger, gemakkelijker en lichter. Daarom is het de moeite waard om na te denken over welke bidonhouder voor jou geschikt is, voordat je tot aanschaf overgaat. De volgende vragen zullen je helpen:

 • Voor welk type fiets zoek ik een bidonhouder en welke bevestigingsmogelijkheden kan en wil ik gebruiken?
 • Op wat voor terrein rijd ik voornamelijk en wat zijn de eisen?
 • Hoe stabiel, robuust en duurzaam moet de bidonhouder zijn?
 • Van welk materiaal moet de bidonhouder van de fiets gemaakt zijn?
 • Moet de bidonhouder van de fiets zo licht mogelijk zijn?
 • Wil ik ondanks bidonhouder en drinkflessen zo aerodynamisch mogelijk kunnen rijden?
 • Hoe moet mijn bidonhouder eruitzien?
 • Wil ik de fles zijdelings of verticaal uit de houder halen?
 • Wil ik me zoveel mogelijk kunnen concentreren op het fietsen en niet afgeleid worden door het correct in de bidonhouder zetten van de fles?
 • Vind ik het belangrijk dat ik zo min mogelijk hoef na te denken over welke fles ik nodig heb voor welke bidonhouder?

Drinkfleshouders voor fietsen - samenvatting

 • Bidonhouders zijn onmisbaar als je een drinkfles wilt meenemen op je tochten.
 • Bidonhouders voor fietsen zijn er in verschillende uitvoeringen, vormen, materialen en voor verschillende doeleinden.
 • Bidonhouders kun je op verschillende plaatsen op de fiets monteren. De meest voorkomende zijn de onderbuis en de zitbuis van het fietsframe.
 • De meeste fietsframes zijn voorzien van gaten op de onderbuis en de zitbuis. Deze zijn gestandaardiseerd, zodat je hier bijna elke bidonhouder kunt monteren.