Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Triatlonuitrusting voor training en wedstrijd

Triatlon is een van de snelst groeiende sporten van de laatste decennia, zodat het aanbod aan hoogwaardige uitrusting inmiddels zeer uitgebreid is. Triatleten hebben dus specifieke kleding nodig voor zowel training als wedstrijd. Hier vind je de juiste triatlonkleding en alle accessoires die je nodig hebt in het water, op de fiets, tijdens het hardlopen en in de wedstrijd. Niets staat dus je eerste of volgende korte-, middellange- of langeafstandswedstrijd meer in de weg. Verder lezen

Onze topsellers

Merken en thema's

Triatlon - De juiste uitrusting voor alle disciplines

Het idee om zwemmen, fietsen en hardlopen, toen nog in een andere volgorde, te combineren tot één sport ontstond in het begin van de jaren zeventig bij de San Diego Track Club. De nieuwe sport won snel aan populariteit en werd in 2000 voor het eerst beoefend op de Olympische Spelen in Sydney. De lengte van de individuele afstanden verschilt per discipline:

  • de Olympische afstand, ook wel korte afstand genoemd, bestaat uit 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen
  • de sprint, die vaak wordt aangeduid en gebruikt als beginners- of volkstriatlon, omvat gewoonlijk ongeveer 500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen
  • de lange afstand of Ironman, voor zeer ambitieuze en volhardende triatleten, omvat 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km hardlopen (marathon)
  • de middellange afstand of halve Ironman (70.3), ongeveer de helft van de lange afstand

Omdat het zwemmen meestal in open water plaatsvindt en de afzonderlijke disciplines rechtstreeks met elkaar verbonden zijn en elke seconde telt bij de overgang van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar hardlopen, bestaat er veel speciale kleding, uitrusting & accessoires, van triatlonpakken, triatlonschoenen tot aerodynamische stuurbevestigingen en drinksystemen.

Training, korte afstand of Ironman - kleding & accessoires voor op het water

Om praktische redenen vindt de zwemtraining meestal plaats in een overdekt zwembad, ook al is de eigenlijke wedstrijd in open water. Daarom is een gerichte training en uitrusting die voor beide omgevingen geschikt is, des te belangrijker.

Zwembrillen voor triatleten zijn meestal gebogen en voorzien van UV-bescherming en bieden een gezichtsveld van 180 graden, waardoor je zelfs in stressvolle situaties in het veld het overzicht kunt bewaren.

Omdat triatleten vaak nog veel aan hun zwemtechniek kunnen verbeteren en al in twee disciplines trainen die zeer zwaar zijn voor de beenspieren, gebruiken velen speciale accessoires en trainingshulpmiddelen zoals kickboards, pullbuoys, zwemvinnen, handpeddels of zelfs trekbanden voor droogtraining, om hun bovenlichaam beter te trainen en aan hun zwemtechniek te werken.

Begin nooit onvoorbereid aan je eerste wedstrijd in open water. Doe vooraf een paar sessies in een meer, rivier of zee met de juiste uitrusting. Passende koudebeschermende accessoires van neopreen (schoenen, handschoenen, drijfbroeken, sokken) maken dit veel comfortabeler, terwijl warme mutsen & petten (badmutsen, neopreenmutsen, neopreenhoofdbanden of thermische balaclavas) en shirts & tops (neopreen-baselayers, neopreenvesten) je zelfs bij de meest extreme temperaturen warm houden.

Fietsdiscipline - uitrusting voor beginners en secondenjagers

Een cruciaal punt voor zowel effectief fietsen als snelle tijden in de overgangszone zijn de juiste schoenen. Triatlonschoenen zorgen voor tijdwinst en de beste prestaties met praktische in- en uitstaphulpmiddelen, snelsluitingen en stijve, lichte zoolconstructies.

Triatlonfietsen verschillen in sommige opzichten van de gebruikelijke racefietsen en lijken meer op tijdritfietsen, met aerodynamische aanpassingen door speciale onderdelen. Vooral voor langere afstanden is het streven, dat je zo comfortabel mogelijk in een optimale gestroomlijnde positie kunt blijven.

Daarvoor zorgen onder andere:

  • speciale aeroflessen & bidonhouders van carbon
  • tijdritstuur of aero-triatlonstuur en bijpassende stuuropzetstukken en armsteunen
  • compatibele rem- en schakelhendels voor het triatlonstuur
  • specifiek op maat gemaakte en gestroomlijnde triatlonzadels
  • speciale drinksystemen voor cockpit, frame of zadel, voor hydratatie en energievoorziening tijdens de rit

Ook lichtgewicht, sneldrogende en aerodynamische shirts en speedrace-shirts helpen je, om comfortabel je beste tijd te halen.

De juiste triatlonuitrusting voor mannelijke en vrouwelijke lopers

Voor het hardlopen zijn triatlonschoenen, net als fietsschoenen, licht en ademend, maar vooral gemakkelijk aan te trekken en dicht te doen. Om te voorkomen dat je spieren tijdens je trainingen of lange afstanden voortijdig vermoeid raken, worden sportbandages en compressiebanden (kuitmouwen, armwarmers, enzovoort) aanbevolen. En om je te beschermen tegen hinderlijk of zelfs schadelijk zonlicht en ook voor het opvangen van zweet is het de moeite waard om tijdens het hardlopen een opvouwbare muts, een triatlonvizier of een zonnepet bij je te hebben.

Triatlonpakken & andere nuttige zaken voor de wedstrijd

Het belangrijkste kledingstuk bij wedstrijden is het triatlonpak, in alle mogelijke vormen en uitvoeringen. Complete bodysuits & neopreenpakken of zelfs wetsuits houden je warm en zorgen voor drijfvermogen, maar mogen vaak alleen bij bepaalde watertemperaturen worden gedragen. Eendelige pakken of trisuits, racepakken of tweedelige pakken bestaande uit een losse broek (triatlonshort) en triatlontops, shirts, singlets of triatlonbh's worden aanbevolen als enige kledingstuk op warmere dagen. Ongeacht de temperatuur zijn ze ontworpen voor de hele race. Ze zijn lichtgewicht, ademend, sneldrogend en voorzien van zitkussentjes of zakken om je met zoveel mogelijk energie naar de finish te brengen.

Bij trainingen en wedstrijden is het ook een goed idee om GPS-multisporthorloges te gebruiken, die hun eigen sportprofielen hebben voor zwemmen, fietsen en hardlopen. Ze zijn geschikt voor zwemmen in open water en kunnen snelheid, afstand en eventueel ook de hartslag meten of verschillende sporten in één activiteit registreren. Met extra handige accessoires zoals overgangstassen en startnummerhouders kun je nog relaxter aan de wedstrijd beginnen.

Triatlonuitrusting & accessoires kopen bij BIKE24

In onze online-shop kun je stap voor stap je perfecte triatlon-outfit samenstellen: als je in het koele water springt, kun je niet zonder wetsuit. En als het water al genoeg zon heeft gekregen, is een tri- of racepak voldoende. Vergeet je zwembril en badmuts niet voordat je je helm opzet. Stap op het zadel, trek je fietsschoenen met snelsluitingen aan en neem de aeropositie aan. En dan nog een keer een grote slok drinken voordat je gaat hardlopen. Het maakt niet uit of je triatlonschoenen of hardloopschoenen met elastische snelveters draagt, elke seconde telt! Het GPS-multisporthorloge om je pols helpt je naar de finish.