Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Trekkingfiets - het allround talent voor het dagelijks leven en de fietstocht

Voor heren of voor dames: De trekking fietsen zijn de perfecte keuze voor als je geen zin hebt, veel verschillende soorten fietsen in de kelder te hebben staan. Een trekkingbike dekt een enorm breed toepassingsgebied af, waarbij het de snelheid van een racefiets met de stabiliteit van een mountainbike combineert. Deze eigenschappen maken van de trekking fietsen een sportieve, robuuste en tegelijkertijd comfortabele allrounder, die net zo geschikt is voor het dagelijks winkelen om de hoek als voor uitgebreide fietstochten op wegen, verharde bospaden en veeleisende grindpaden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Hoe ziet een typische trekkingbike eruit?

Als je een trekkingfiets of tourfiets wilt kopen, zul je merken dat de keuze aan verschillende modellen zeer groot is, want voor elke manier van fietsen en vereisten zijn er passende trekkingfietsen.
Grofweg kunnen de dames- en heren trekkingbike-modellen in twee types worden verdeeld:

  • sportievere modellen, waarbij het zadel en stuur ongeveer op één hoogte zijn. Hierdoor ontstaat een meer naar voren gebogen zitpositie, die een geringere luchtweerstand en een betere krachtoverbrenging tot gevolg hebben.
  • Modellen die meer op touren zijn gericht (toerfietsen), zijn vanwege hun langere achterkant stabieler en hebben goede stuureigenschappen. De lagere positie van het zadel ten opzichte van het stuur zorgt voor een ontspannen, rechte lichaamshouding.

In het algemeen zijn sommige basiseigenschappen typisch voor een trekking fietsen (voor zowel het model voor mannen als voor vrouwen):

  • Uitvoering en toebehoor: Compleet uitgeruste trekkingbikes hebben een naafdynamo, een led-verlichtingssysteem, spatborden en een stabiele bagagedrager. Bovendien zijn ze vaak uitgerust met een comfortabel zadel, vering en een ergonomisch stuur, waardoor ze perfect zijn voor langere tochten.
  • Wielen: smallere 28 inch banden voor eenvoudiger terrein
  • Remsysteem: velgenremmen of hydraulische schijfremmen
  • Versnellingen: Kettingversnelling of onderhoudsarme naafversnelling
  • Frame: sportieve framegeometrie met comfortabele zitpositie ‒ frame zelf buitengewoon belastbaar en meestal gemaakt van aluminium of staal
  • Gewicht: meestal tussen 12 en 14 kilogram, omdat de houdbaarheid en betrouwbaarheid bij de trekkingfietsen centraal staan.

Banden en velgenmaat van een trekkingbike

Zowel bij de heren- alsook bij de dames-trekkingfietsen is het wielformaat 28 inch de meest voorkomende maat: De wielen lopen goed op ruwe en onregelmatige ondergrond en bieden gelijktijdig veel grip en tractie voor een hoge mate aan veiligheid.
Terwijl heren meestal een trekking fiets kopen met 28 inch, komen bij de keuze van het geschikte trekkingbike bij dames vanwege hun vaak geringere lichaamslengte ook 26 inch ter sprake.
De keuze van de banden heeft een grote invloed op de roleigenschappen, het gedrag in bochten en dus op de algehele rijervaring van een trekkingfiets of vakantiefiets. Een standaard trekking-band heeft een breedte tussen 38 en 45 millimeter en heeft daarom een goed rolgedrag en een hoge lekbestendigheid. Afhankelijk van het gewicht en de bagage (bijvoorbeeld op de bagagedrager) is een bandendruk tussen 3,5 en 4,5 bar aan te bevelen.

Aluminium of staal? Het juiste materiaal voor het frame van een trekkingbike

De twee meestvoorkomende framematerialen voor trekking fietsen (dames- en herenmodellen) zijn aluminium en staal. Bij de keuze van het passende materiaal voor het frame komt het aan op de persoonlijke wensen: Een modern aluminium trekkingbike is licht, stijf en prestatiegericht. Een trekkingbike van staal daarentegen is natuurlijk zwaarder, biedt echter een bijzondere esthetiek, uitstekende duurzaamheid en een comfortabel, levendig rijgedrag.

De keuze tussen derailleur- en naafversnelling

Ook de passende versnelling is afhankelijk van de voorkeur van de bestuurder en het toepassingsgebied van de trekkingfiets. In principe geldt: Hoe bergachtiger het terrein, hoe groter de bandbreedte van de overbrenging moet zijn.
Bij derailleurversnellingen zijn drie kettingbladen vóór en tien rondsels achter (in totaal 30 versnellingen) standaard. Deze uitvoering van de versnelling weet te overtuigen met een zeer grote bandbreedte van de overbrenging en de mogelijkheid, onderhoud zelf uit te voeren. Naafversnellingen daarentegen zijn normaliter uitgerust met acht of elf versnellingen. Ze zijn zwaarder dan derailleur-versnellingen, maar ze zijn bijzonder onderhoudsarm en zeer eenvoudig te bedienen.

Aankoop van een trekkingbike: Model voor mannen of vrouwen?

Je hoeft je niet per se aan de richtlijnen voor de geslachten van een fabrikant te houden als je een trekkingfiets wilt kopen: Heren kunnen in principe ook een model voor vrouwen kopen. En sommige vrouwen geven de voorkeur aan trekkingbikes of toerfietsen voor heren. De beslissende factor bij de keuze is altijd de feel-good factor!
Binnen het herenbereik is hoofdzakelijk het zogenaamde diamantframe te vinden, dat zich onderscheidt door een optimale verhouding van stijfheid en gewicht.
De trekkingbike-modellen voor dames die door veel fabrikanten worden aangeboden, zijn meestal uitgerust met hulpstukken met een specifieke ergonomie voor vrouwen (zadel, stuur,handgrepen) en de framegeometrie is aangepast aan de vrouwelijke anatomie, wat meer rijcomfort garandeert. Bij de dames trekkingfietsen geniet het handige trapezeframe met ontbrekende bovenbuis en een halfhoge instap grote populariteit. Een wave-frame maakt een bijzonder lage instap mogelijk, maar is echter eerder bij citybikes te vinden.

Wil je een trekkingbike kopen in de online-shop?

De keuze bij BIKE24 is buitengewoon groot, wat natuurlijk van voordeel is voor jou. Als je trekking fietsen, reisfietsen, toerfietsen of een vakantiefiets online wilt kopen, is het echter handig als je van tevoren nadenkt over jouw specifieke vereisten. Bij ons ontvang je omvangrijke informatie, bijvoorbeeld over waar je bij de keuze van de passende framemaat an je trekkingfiets op moet letten. Het is immers belangrijk dat je toekomstige toerfiets ook bij jou en je lengte past.

We bieden je ook informatie aan, over hoe we de fietsen bij ons voormonteren en verpakken.