Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsspatborden - altijd fijn droog blijven

Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Tot op zekere hoogte geldt deze spreuk ook voor je fiets. Want met de juiste uitrusting kan je bike hier ook aan bijdragen. We hebben het natuurlijk over het spatbord. Aan de voor- en achterkant gemonteerd, beschermt het spatbord je tegen opspattend vuil en water en draagt er zo toe bij, dat je zelfs op regenachtige dagen schoon op je bestemming aankomt. Om je te helpen het perfecte spatbord te vinden dat aan jouw behoeften voldoet, hebben we hieronder alles samengevat wat je moet weten over fietsspatborden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Het fietsspatbord en het belang ervan

Klein onderdeel, groot effect - als je vaak in natte omstandigheden fietst, weet je wat een verschil een spatbord kan maken. Zowel op het voorwiel als op het achterwiel zorgt het ervoor, dat nattigheid en vuil je niet raken en dat je broek en co. schoon en droog blijven.

Vooral voor city-bikes behoort het spatbord tot de basisuitrusting, vanwege de praktische functie. Maar ook voor sportieve fietsen zoals gravelbikes of mountainbikes zijn er oplossingen voor de zogenaamde spatbescherming, die populaire fietsaccessoires zijn. Voor city-bikes zijn dit vaak oplossingen die vast geïntegreerd zijn in het wielontwerp, terwijl ambitieuze sporters vertrouwen op zogenaamde plug-in-spatborden voor hun trainingseenheden op de weg en off-road.

Welk spatbord voor jou geschikt is, hangt dus aan de ene kant af van je fiets en aan de andere kant van je behoeften.

Welk type bevestiging heb ik nodig?

Zoals gezegd zijn er twee hoofdgroepen spatborden voor fietsen:

  • vast gemonteerde spatborden: vaste spatborden zijn ideaal als je regelmatig in natte omstandigheden fietst en dus voor een langere periode bescherming op je fiets nodig hebt - bijvoorbeeld van de herfst tot en met de winter. Vast gemonteerd betekent, dat de spatborden worden vastgeschroefd. Dit vereist echter de juiste schroefdraad op het frame en de vork. 
  • insteekspatborden: als je fiets geen schroefdraad heeft voor het monteren van spatborden, zijn insteekspatborden ideaal. Dit geldt ook als je de spatborden slechts af en toe wilt monteren. Afhankelijk van het model bevestig je deze spatborden met klittenband of snelsluitingen of steek je ze op een vast gemonteerde beugel. Er bestaat ook een bevestiging met kabelbinders, maar dit is minder praktisch en niet zo gemakkelijk te verwijderen.

Waar kan het spatbord fiets worden gemonteerd?

Voordat je een spatbord koopt, moet je controleren waar je het op je fiets kunt monteren. Je hebt de volgende opties:

  • voorvork: in de regel bevestig je het spatbord op het voorwiel altijd aan de vork - meestal met schroeven. Voor vorken zonder schroefdraad zijn er talloze insteekspatborden. 
  • onderbuis: als je alleen een spatbord voor het voorwiel nodig hebt, kan een spatbord op de onderbuis een goede minimale oplossing zijn. 
  • achterkant: de meeste spatborden voor het achterwiel worden bevestigd aan het achterframe. Er zijn modellen voor verschillende bevestigingspunten: zadelpennen, de veerpoot tussen de zadelpennen, uitvaleinden.
  • zadelpen en zadelbuis: als de achterkant geen geschikte bevestigingspunten biedt of als je op zoek bent naar een eenvoudige oplossing, is een spatbord dat aan de zadelpen of zadelbuis wordt bevestigd een goede optie.
  • bagagedrager: als je fiets een bagagedrager heeft, zijn er ook spatborden die je daaraan kunt bevestigen.
  • zadel: kleine mudguards die in de zadelrails worden gestoken zijn op dit moment in de mode. Ze zijn een eenvoudige oplossing voor racefietsen en gravelbikes, maar bieden slechts beperkte bescherming tegen spatwater.

Van welk materiaal moet het spatbord op de fiets gemaakt zijn?

Ook wat de materialen betreft zijn er verschillen. Een spatbord van metaal of aluminium is erg stevig en wordt daarom aanbevolen voor permanent gemonteerde spatborden die de band omsluiten. Het nadeel is, dat ze iets zwaarder zijn dan kunststof. Een spatbord van kunststof is licht en meestal enigszins flexibel. Dit maakt het de eerste keuze voor kleinere, niet-vaste oplossingen.

Hoe vind ik het juiste spatbord voor mijn fiets bij BIKE24?

Bedenk eerst, of je een vast gemonteerd spatbord nodig hebt voor maximale bescherming of dat een flexibele oplossing voldoet aan jouw behoeften. Controleer vervolgens welke bevestigingsopties en -punten je frame biedt en of het zelfs schroefdraad heeft om een spatbord met schroeven te monteren. Je moet ook beslissen of je maximale bescherming wilt, die de band zoveel mogelijk afschermt, of dat de spatbescherming van een kleiner, lichtgewicht spatbord voldoende is.

Wat ook het uitgangspunt van je bike is: je vindt gegarandeerd geschikte mudguards en spatborden voor voor- en achterkant - van topmerken zoals SKS en rie:sel design. Ons assortiment omvat ook een grote selectie speciale spatborden voor MTB of racefiets.