Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Textielverzorging voor fietskleding en sportkleding - hoe je je kleding goed verzorgt

Om lang plezier te hebben van je fiets- en sportkleding, is het essentieel om je kledingstukken goed te verzorgen. Op deze pagina laten we zien wat belangrijk is als het gaat om textielverzorging bij sport. Je vindt er ook praktische tips voor het wassen van je fietskleding. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De juiste verzorging van sporttextiel - waarom het zo belangrijk is

Sporttextiel krijgt heel wat te verduren. Bij elke beweging schuren de vezels tegen elkaar en slijten na verloop van tijd. Daarnaast is er de invloed van het weer: fel zonlicht belast je fietskleding net zo goed als regelmatig rijden in de regen. Opspattend vuil veroorzaakt slijtage en lelijke vlekken. Ook zweet en lichaamsgeuren belasten de zeer functionele stoffen. De gevolgen van deze belasting worden zichtbaar naarmate je de kleding langer draagt: glans en vorm worden minder. En hoe langer de kleding gedragen wordt, hoe minder functioneel zij is. Met de juiste verzorging kun je het verbleken, vervormen en ruw worden van sportkleding voorkomen - of in ieder geval vertragen. Ook kun je de onaangename geur van bezwete fietskleding voorkomen. De volgende tips en trucs helpen je om je kleding goed te verzorgen, zodat je er lang plezier van hebt.

Welke textielverzorgingsproducten zijn er voor fiets- en sportkleding?

Er zijn speciale sportwasmiddelen verkrijgbaar voor het reinigen van sport- en fietskleding. Er zijn ook specifieke textielverzorgingsproducten om de functie van de kleding te behouden en te ondersteunen. Sportwasmiddelen verschillen qua samenstelling van gewone wasmiddelen en wasverzachters - en zijn meestal duurder. Maar ze hebben een aantal voordelen: ze verzorgen de vezels, voorkomen het ruw worden van de kleding en gaan verbleken tegen. Sportwasmiddelen zijn verkrijgbaar in een groot aantal varianten: zo zijn er specifieke wasmiddelen voor buitenste membranen, reinigers voor elastische vezels of allround producten voor alle soorten functioneel textiel met en zonder membranen.

Er zijn ook zeer verschillende productcategorieën voor textielverzorgingsproducten - afhankelijk van het beoogde gebruik. Impregneermiddelen helpen de waterbestendigheid van sportkleding te verbeteren. Specifieke geursprays kunnen in sportkleding vastzittende geurtjes verwijderen. En hygiënesprays verwijderen bacteriën uit schoenen en co. Er zijn ook verzorgingsproducten voor bepaalde materialen zoals leer. Bij BIKE24 vind je een grote selectie producten hiervoor - zowel op het gebied van wasmiddelen als verzorgingsproducten.

Hoe vaak moet je je sportkleding wassen?

Een vraag die in dit verband vaak gesteld wordt, is die naar de wasfrequentie.

De vuistregel voor het wassen van sportkleding is: beter te vaak dan te weinig.

Hoe vaker je je kleding wast, hoe minder geurtjes zich kunnen ophopen. Bovendien worden schadelijke stoffen die zich in de kleding hebben opgehoopt beter verwijderd. De precieze wasfrequentie hangt natuurlijk ook af van het soort sportkleding. Functioneel ondergoed dat direct tegen de huid wordt gedragen, moet na elk gebruik worden gewassen. Bovenlagen kunnen meestal meerdere keren worden gedragen voordat ze moeten worden gewassen. Fabrikanten geven meestal wasadviezen voor hun producten, die je moet opvolgen.

Wat te doen als vlekken er niet uit gaan?

Een ander veelbesproken onderwerp is het verwijderen van vlekken. Vlekken op sportkleding zijn vervelend en kunnen de functie van de kleding aantasten. Bij de verzorging van fietskleding en sportkleding is het daarom belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Want hoe langer ze in de kleding blijven zitten, hoe moeilijker ze eruit te krijgen zijn. Volg bij het verwijderen van vlekken altijd de instructies van de fabrikant. Niet alle vlekken kunnen met dezelfde producten worden verwijderd. Voor sommige soorten vlekken is het ook raadzaam om de kledingstukken in te weken voordat je ze wast.

Samenvatting - 7 tips voor de juiste textielverzorging

  1. De juiste textielverzorging kan ervoor zorgen dat je kleding langer meegaat en goed blijft functioneren. 
  2. Volg bij het wassen de aanwijzingen van de fabrikant, want vezels en materialen gedragen zich verschillend. In de regel is een fijnwasprogramma op 30 °C voldoende om de kleding te reinigen en tegelijkertijd te beschermen.
  3. Om te voorkomen dat vezelresten van andere kleding in je sportkleding terechtkomen, moet je je fietskleding indien mogelijk apart wassen.
  4. Ook bij het drogen moet je op enkele punten letten. Laat je fietskleding aan de lucht drogen, anders wordt ze onnodig belast. Bij functionele kleding is het ook belangrijk dat je die voor het drogen goed uitschudt, zodat ze haar vorm behoudt. Een tip: je hangt je kleding best in de schaduw, om verbleken te voorkomen.
  5. Om je fiets- en sportkleding goed te onderhouden, kun je speciale verzorgingsproducten gebruiken. Voor functionele kleding is het een must, producten te gebruiken die geschikt zijn voor sporttextiel.
  6. De juiste manier van opbergen van fiets- en sportkleding is ook belangrijk om deze lang in goede staat te houden. Zo moet je de kleding direct na het sporten laten drogen voordat je deze in de wasmand doet. 
  7. Vervoer je je sportkleding in een tas, gebruik je een fietsrugzak of heb je bikepacking-tassen op je fiets? Was dan ook de binnenkant van deze tassen regelmatig uit, zodat zich er geen zweetluchtjes in verzamelen.

Heb je nog vragen over textielverzorging of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste verzorgingsproducten? Neem dan contact met ons op - we helpen je graag!