Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsondergoed - optimale bescherming tegen kou en hitte

Fietsondergoed koelt als je zweet en verwarmt als je het koud hebt. Dit bespaart energie en verhoogt je performance. Onbeperkte bewegingsvrijheid en verbeterde klimaatregeling door maximale luchtuitwisseling maken het daarom tot de perfecte basislaag tijdens het fietsen. Hieronder laten we je zien wat belangrijk is bij fietsondergoed en waar je op moet letten bij aankoop. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Functioneel ondergoed voor fietsers

Of het nu gaat om een pittige trail downhill in het dichtstbijzijnde bike-park of een zweterige racefietstocht door de Alpen - fietskleding moet ontworpen zijn voor een breed scala aan belastingen. Het is niet voor niets dat kledingfabrikanten zichzelf regelmatig overtreffen met nieuwe collecties, nieuwe materialen en nieuwe technologieën. Twee van de belangrijkste functies zijn temperatuur-management en zweettransport. Want hoe goed je je voelt tijdens het fietsen, wordt vaak bepaald door wat je op je huid draagt. Daarom behoort fietsondergoed voor mannen en vrouwen tot de basisuitrusting van elke fietser.

Dat dit geen toeval is, wordt al snel duidelijk als je de functionaliteit van fietsondergoed nader bekijkt. Op koele dagen isoleert en droogt de eerste laag snel. Fietsondergoed speciaal voor warm weer gaat op zijn beurt oververhitting tegen via thermoregulatie. Dit geeft je het verkoelende effect dat je wilt op warme dagen, zodat je nog steeds kunt presteren. Of het nu koel of warm weer is, een andere factor is zweettransport. Goed functioneel ondergoed absorbeert het vocht dat door het lichaam wordt geproduceerd en transporteert het op betrouwbare wijze naar buiten. Dit reguleert je lichaamstemperatuur en houdt je huid droog. Zo kun je je volledig concentreren op je training.

Fiets baselayer - de eerste laag volgens het bekende laagjesprincipe

Of het nu zomer of winter is - functioneel fietsondergoed is in principe de eerste kledinglaag. In de zomer is het klassieke functionele hemd met korte mouwen of zonder mouwen bijzonder populair bij fietsers. Het absorbeert zweet en voert het af naar buiten. Een onderbroek - bijvoorbeeld gedragen onder een losse bike-short - is ook erg populair. In de winter worden functionele shirts met lange mouwen gebruikt. Ze verwarmen en isoleren en zorgen zo voor warmte, zelfs tijdens lange ritten in de kou.

Met zijn hoge functionaliteit is fietsondergoed klassiek de eerste laag in het laagjesprincipe. Het idee hierachter is even eenvoudig als geniaal: door verschillende lagen kleding over elkaar te dragen, bereik je - afhankelijk van de fysieke inspanning, het subjectieve koudegevoel en de heersende weersomstandigheden - een aangenaam geklimatiseerd lichaamsgevoel. Het zogenaamde laagjesprincipe bestaat uit een ademende, nauwsluitende onderlaag (baselayer), een isolerende tweede laag (midlayer) en een waterafstotende buitenlaag (shell-laag). Door aan- en uittrekken kun je je kleding flexibel aanpassen aan de heersende omstandigheden - of het nu koud, nat of warm is.

Een overzicht van de verschillende kledingstukken:

Voor de duidelijkheid hebben we de belangrijkste baselayer-items hieronder verzameld:

  • mouwloos onderhemd: zeer licht onderhemd, ook wel mesh-onderhemd genoemd. Ideaal in de zomer voor sportieve tochten.
  • onderhemd met korte mouwen: ook perfect voor de zomer. Voert zweet snel van de huid naar buiten af.
  • onderhemd met lange mouwen: ideaal voor tochten in de overgangsseizoenen of in de winter. Zeer functioneel en verwarmend tegelijk.
  • fiets-onderbroek: binnenbroek die comfort en ademend vermogen belooft tijdens het fietsen. Fiets-onderbroeken worden voornamelijk gedragen onder ruime bikeshorts tijdens het biken of toeren. Verkrijgbaar als fietsonderbroek voor dames en voor heren.

Materiaaleigenschappen van fietsondergoed - synthetische vezels of merinowol?

Fietsondergoed heeft verschillende materiaaleigenschappen en thermische prestaties - afhankelijk van het beoogde gebruik en de materialen die ervoor worden gebruikt. Synthetische vezels, merinowol of een gemengde stof komen vaak voor. Of merinowol of synthetische vezels beter zijn, hangt af van het beoogde gebruik en je persoonlijke voorkeuren. Om de voordelen van beide vezels te benutten, zijn fiets-baselayers ook verkrijgbaar als materiaalmix. Dit maakt "of of" overbodig.

Fiets-baselayers van synthetische vezels - alles voor de performance

Baselayers gemaakt van synthetische vezels (zoals polyester, polyamide, modal, lyocell of elastaan) drogen zeer snel, zijn ademend en licht. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor activiteiten met een hoge fysieke belasting of bij hoge temperaturen. Heb je het snel koud of wil je voorzorgsmaatregelen nemen voor de winter, dan is speciaal thermisch fietsondergoed van dikkere synthetische vezels iets voor jou. Het nadeel van fietsondergoed gemaakt van synthetische vezels is dat er een onaangename geur ontstaat.

Fiets-baselayers van merino - geurloos en natuurlijk

Merino baselayers voor op de fiets zijn overtuigend als winterfietsondergoed dankzij hun thermische isolatie, hoog draagcomfort en geurremmende werking. Zelfs bij hevige transpiratie blijft merinowol geurloos en verwarmt zelfs als het nat is. Het is van nature aangenaam zacht, voert vocht betrouwbaar af en zorgt zo voor een natuurlijk lichaamsklimaat. De thermische eigenschappen van merinowol worden door veel sporters gewaardeerd. Op het gebied van droogtijd en stevigheid zijn merinowollen baselayers soms echter inferieur aan baselayers van synthetische vezels.

FAQ - Vragen en antwoorden over fietsondergoed

Hieronder hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden over fietsondergoed samengevat.

Hoe moet mijn fietsondergoed zitten?

Functioneel ondergoed moet nauw aansluiten op het lichaam als een tweede huid, zodat enerzijds zweet optimaal kan worden geabsorbeerd en naar buiten kan worden getransporteerd en anderzijds schuurplekken worden vermeden. Fietsondergoed - of het nu fietsonderbroeken of -onderhemden zijn - mag ook niet te kort zijn.

Wanneer moet ik functioneel ondergoed dragen tijdens het fietsen?

Functioneel fietsondergoed reguleert je lichaamstemperatuur en houdt je warm als je het koud hebt of koel als je zweet. Dit zorgt voor een prettig lichaamsgevoel tijdens het fietsen en een optimale performance. In principe is het dragen van functioneel ondergoed aan te raden voor elke fietstocht die wat sportiever is.

Bestaat er duurzaam fietsondergoed?

Fietsondergoed van synthetische vezels is verkrijgbaar als gerecyclede, duurzame kleding. Bij merino kun je kiezen voor mulesing-vrije producten, om het dierenwelzijn te steunen.

Samenvatting - Hoe vind je het juiste fietsondergoed?

Het maakt niet uit wat voor weer het is: met de juiste kleding kun je van je fietstocht genieten en hoef je het niet koud te krijgen of te zweten. Hiervoor zorgt het juiste fietsondergoed voor mannen en vrouwen, waarvan de eigenschappen garant staan voor een uitstekende vochtregulatie, optimale warmteregulatie en een aangenaam gevoel tijdens het dragen: Kortom: meer welzijn dat meer performance belooft.

Om ervoor te zorgen dat je baselayer zijn volledige effect ontplooit, zijn een nauwe pasvorm en de toepassing van het laagjesprincipe belangrijk. Een hoog ademend vermogen en een mogelijk snelle droogtijd maken functioneel ondergoed perfect voor sportieve inspanningen zoals fietsen. Onaangename afkoeling of ernstige oververhitting worden zo vermeden.

Of het nu gaat om merino of synthetische vezels - elke vezel heeft zijn eigen sterke punten. Als je het beste uit beide vezels wilt halen, kun je het beste fietsondergoed kiezen dat gemaakt is van een gemengde stof.