Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Wielrenschoenen bieden jou beslissende voordelen

Zijn alledaagse schoenen geschikt voor het fietsen? Dat kan. Maar ze zijn natuurlijk nooit zo goed als speciale wielrenschoenen. Omdat de grotere stijfheid van de zool van een wielrenschoen en de verbinding van de wielrenschoenen via cleats of pedaalplaten met speciale racefiets-klikpedalen een betere krachtoverbrenging mogelijk maken. Een dergelijke binding, die doet denken aan de skisport, maakt niet alleen het stevig trappen op de pedaal mogelijk, maar ook het trekken. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wielrenschoenen oftewel racefietsschoenen zijn niet alleen beschikbaar voor het wielrennen, maar ook voor het mountainbiken. Ze hebben elk hun eigen unieke pasvorm die is afgestemd op de fietsdiscipline. De schoen moet strak tegen de voet zitten, maar zonder vervelend te schuren, sterke drukplekken of zelfs pijn te veroorzaken. Wat ook belangrijk is in een racefietsschoen, is de zoolstandaard, de sluiting, het materiaal en het gewicht. Afhankelijk van wat je precies met de schoen van plan bent en hoe vaak, leiden deze aspecten je naar de ideale schoen voor het wielrennen.

Hiermee moet rekening worden gehouden bij het kiezen van de juiste wielrenschoenen

Voordat je beslist welke racefietsschoenen je wilt kopen, moet je je bewust zijn van je eigen gebruiksgedrag. Iedereen die net begint met wielrennen, heeft andere eisen dan een semi-professionele wielrenprofessional op hoog niveau. Het is ook belangrijk om te weten dat de wielrenschoenen dames verschillen van de wielrenschoenen heren. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste criteria.

Pedalen, pedaalplaten en zoolstandaard moeten bij elkaar passen

De keuze van een specifiek klikpedaal heeft invloed op de keuze van de zoolstandaard van jouw wielrenschoenen, omdat niet alle klikpedaalsystemen compatibel zijn met alle zoolstandaarden. De bekendste systemen voor zoolstandaarden zijn:

  • Systeem met 3 gaatjes, compatibel met SPD-SL van Shimano / Kéo van Look
  • Systeem met 2 gaatjes, compatibel met Shimano SPD / SPD-R
  • Systeem met 4 gaatjes van Speedplay

Het meest voorkomende systeem binnen de klikpedalen is de SPD-SL van Shimano. Kéo Looks wordt gezien als pionier op het gebied van kliksystemen, en met het systeem van Speedplay kun je je verheugen op een uitstekende krachtoverdracht met een minimalistisch ontwerp. Als alternatief staat het SPD-kliksysteem (zonder de toevoeging “-SL”) van Shimano ter beschikking, wat echter specifiek ontworpen is voor MTB en trekking. Er zijn ook zogenaamde hybride pedalen verkrijgbaar, waarbij de ene kant een verbinding met de wielrenschoen mogelijk maakt en de andere kant kan worden gebruikt met normale schoenen.

Veel klikschoenen voor racefietsen zijn compatibel met verschillende van de bovenstaande systemen. Indien nodig kun je ook adapters voor pedaalplaten gebruiken om een racefietsschoen compatibel te maken met een specifiek pedaal. Overigens kun je de zogenaamde vrijgavehardheid voor alle klikpedaalsystemen zelf instellen. Dat wil zeggen dat je bepaalt hoeveel kracht je nodig hebt om de schoenen uit de binding te “klikken”. Voor beginners is dit beter met geringere kracht, zodat ze snel kunnen reageren tijdens de acclimatisatiefase.

Zool en sluiting bij wielrenschoenen

De zolen van wielrenschoenen zijn gewoonlijk gemaakt van carbon of een harde kunststof-mix. Sommige modellen bieden ook een hak die kan worden vervangen als deze versleten is. Als het om het type sluiting gaat, heeft elke sluiting zijn eigen voor- en nadelen. Onafhankelijk daarvan moet de wielrenfiets altijd stevig aan de voet zitten en de druk gelijkmatig verdelen op de span van de voet.

Carbon biedt de hoogst mogelijke stijfheid bij een laag gewicht, wat voor maximale efficiëntie zorgt. Maar met schoenen met een carbon-zool mag je geen lange afstanden wandelen: aan de ene kant belast je het materiaal onnodig, aan de andere kant is het lopen met de stijve carbon-zolen niet erg prettig.

Racefiets schoenen met kunststof zolen zijn zwaarder en minder stijf, daardoor ook minder gevoelig voor slijtage en goedkoper. Ook het lopen is een beetje comfortabeler.

Tot de meest gebruikte sluitingsoplossingen voor wielrenschoenen behoren het Boa®-draaisluit-systeem, de klittenbandsluiting, vaak gecombineerd met een ratelsluiting en de klassieke vetersluiting. Als je er waarde aan hecht dat sluiting tijdens de rit bijzonder eenvoudig kan worden aangepast, kun je het beste kiezen voor het Boa®-systeem.

Wielrenschoenen voor de winter en goede ventilatie in de zomer

Vooral in de warme helft van het jaar zijn goed geventileerde raceschoenen belangrijk om vochtophoping in de schoen te voorkomen. Luchtdoorlatende bovenmaterialen zorgen voor luchtcirculatie. Waterdichte overschoenen zorgen ervoor dat je je voeten droog houdt, zelfs als je door de zomerregen rijdt.

Voor lage temperaturen staan er voor ritjes op de racefiets ook winterschoenen ter beschikking: Deze zijn uitgerust met een waterdicht membraan (bijv. GORE-TEX®) en extra isolatie, zodat je voeten warm en droog blijven, zelfs als het koud en nat weer is. In de winter kun je je race fietsschoenen voor de zomer ook weerbestendig maken voor de winter, door er waterdichte en windbestendige neopreen overschoenen over te dragen. Met de hoogwaardige wielerkleding die wij aanbieden, ben je klaar voor elke onaangename dag.

Speciale features van sommige wielrenschoenen

Ook de ergonomische eigenschappen van wielrenschoenen dienen een rol te spelen bij je keuze. Er zijn bijvoorbeeld racefietsschoenen met een extra brede voorvoet. Ze zijn daarom comfortabeler voor wielrenners met een bredere voorvoet. Wielrenschoenen voor vrouwen (wielrenschoenen dames) hebben meestal een voor de vrouwelijke voetanatomie geoptimaliseerde pasvorm vergeleken met wielerschoenen voor mannen (wielrenschoenen heren) en zijn vaak verkrijgbaar in kleinere schoenmaten vanaf ca. maat 36. Sommige modellen van het merk Sidi bieden de mogelijkheid om het hielgedeelte van de raceschoen nog beter aan je eigen voet aan te passen met behulp van een draaiknop.

Voor meer veiligheid kun je wielenschoenen met fluorescerend bovenmateriaal kiezen of speciale applicaties die je in het donker beter zichtbaar maken voor andere weggebruikers.