Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Hondenfietskarren voor honden en andere viervoeters

Je trouwe metgezel op 4 poten bij je hebben op elk avontuur is geen probleem met de juiste hondenfietskar. Maar welke maat is de juiste, welke accessoires zijn noodzakelijk en aan welke functionaliteiten moet je belang hechten? Er is een antwoord op al deze vragen. In elk geval is het handig als je al precies weet hoe vaak en waarvoor je de hondenkar wilt gebruiken. Ga je op een grote vakantietocht of gewoon op de fiets naar het park om de hoek? In de BIKE24 online shop vind je de juiste fietskar voor je hond - veel plezier met snuffelen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietskar hond - waar je op moet letten bij het kiezen van een hondenfietskar

Er zijn grote en kleine, lichte en zware honden - maar één ding moet altijd in overweging worden genomen bij de keuze: de maat van de kar moet passen bij de hond en voldoende ruimte en bewegingsvrijheid bieden. Dit geldt zowel qua afmetingen als qua gewicht. Als je niet zeker bent, kun je je hond ook gewoon opmeten om de juiste karafm etingen te achterhalen. Om voldoende gebruiksveiligheid te garanderen, moet hij niet te groot zijn, zodat je hond in moeilijke verkeerssituaties, zoals hard remmen, niet in de kar slipt. 

Een hondenfietskar met vering is vooral handig op lange reizen, vooral als je over heuvels en dalen fiets en niet alleen over geijkte paden. Daarnaast zijn de volgende kenmerken van de hondenkar voor de fiets belangrijk:

  • Ramen en horren zorgen voor een goede ventilatie en maken het in- en uitspringen via verschillende kanten mogelijk.
  • Reflectoren (rondom) en verlichting op de kar zorgen voor meer zichtbaarheid en veiligheid voor je harige vriend en jezelf op de weg.
  • De hondenkar voor de fiets mag in totaal niet meer dan 15 kg wegen - dit wordt meestal gewaarborgd door het gebruik van lichtgewicht materialen zoals een metalen frame van aluminium.
  • Een regen- en winddichte buitenstof van polyester of nylon beschermt de hond tegen onaangename weersomstandigheden.
  • Het moet mogelijk zijn om een binnenlijn in de kar te bevestigen. Dit voorkomt dat de hond zich tijdens de reis zomaar uit de voeten maakt of eruit komt wanneer dat niet mag.
  • Voor het vervoer is het handig als de hondenfietskar opvouwbaar is. Verwijderbare of afneembare onderdelen zoals de vloerplaat of banden kunnen ook gemakkelijker worden gereinigd.

Wil je iets meer en wil je je hond ook voldoende comfort bieden tijdens de reis? Dan is het raadzaam op zoek te gaan naar een geschikte onderlegger voor de binnenkant van de hondenkar. Ook hier zijn er verschillende varianten, van antislip en steviger tot zachte, comfortabele matten - afhankelijk van op welk oppervlak de hond zich prettiger voelt.

Fietskar voor hond - verdere functionaliteiten en veiligheid

Naast de verschillende afmetingen van de hondenkar, kun je ook kiezen voor een model met een platte of hogere bak. Geeft je hond de voorkeur aan 'zit' of 'af' - dit kan al informatie geven over welke opstelling beter geschikt is. Een universele trekhaak kan de hondenkar compatibel maken met verschillende fietsen. Voordat je dat doet, moet je echter nagaan of je fiets in het algemeen ontworpen is voor het gebruik van aanhangers. Als je graag gaat joggen, zijn er modellen die snel en gemakkelijk kunnen worden omgebouwd tot een jogger-wagen, vergelijkbaar met de kinderfietskar. Om dit te doen monteer je gewoon het 3e wiel op de wagen en kun je meteen samen met de hond aan de ren beginnen. 

Het onderwerp veiligheid speelt, net als bij fietsen in het algemeen, ook bij hondenfietskarren een belangrijke rol. Een rolbeugel en botsbeveiliging moeten tot de standaarduitrusting behoren, evenals een anti-kantelbeveiliging die, zoals de naam al zegt, voorkomt dat de kar in een gevaarlijke situatie kantelt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan een veiligheidsdraaikoppeling, die extra bescherming biedt tegen het kantelen van de kar. De al genoemde binnenriem voorkomt ongeplande uitstapjes van je hond uit de trailer. Voor ritten bij duisternis en schemering moeten zowel reflectoren als verlichtingseenheden aan de buitenkant van de hondenkar worden aangebracht. De reflectoren zijn meestal al aan het buitendoek bevestigd, bij voorkeur rond de kar. Natuurlijk draagt passend rijgedrag ook bij tot meer veiligheid tijdens het fietsen.

Fietsaanhanger hond - voor welke honden het meest geschikt?

Is je hond wat ouder of heeft hij een of twee gezondheidsproblemen? Dan is hij de ideale kandidaat voor een hondenfietskar, want dat maakt tochten in de verte en off-road voor hem tot een echte verrijking. Hetzelfde geldt als je vaak fietst en vaak de gelegenheid hebt om de hond gewoon mee te nemen.

Voor bijzonder grote honden zou de hondenkar idealiter 3 wielen moeten hebben voor meer stabiliteit. Er is nog maar één laatste stap - de hond laten wennen aan het nieuwe voertuig. Dit kan een snel proces zijn of het kan een tijdje duren, afhankelijk van het temperament en het karakter van je hond. Wat zeker helpt, is geduld en traktaties. Probeer het dier stap voor stap aan de hondenfietskar te laten wennen en betrek het actief bij de gewenningsfase, dan komt het vroeg of laat goed.

Hondenfietskarren online kopen bij BIKE24

Nu ben je klaar voor je eerste rit met je hond, of je nu een korte of lange tocht in gedachten hebt. Jij kent je hond het beste en je weet wat hem drijft, dus bekijk onze selectie hondenfietskarren in de BIKE24 online shop.