Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietshandvatten – zo heb je altijd alles onder controle

De fietshandvatten zijn een van de drie contactpunten tussen mens en fiets. Volgens de sportwetenschap zijn zij zelfs het belangrijkste contactpunt. Dat is geen toeval, want je bestuurt de bike niet alleen via het stuur, maar het stuurcentrum zelf heeft een grote invloed op je zitpositie en rijcomfort. Het kiezen van de juiste handvatten is daarom bijzonder belangrijk. Op deze pagina leggen wij alles uit wat je moet weten over fietshandvatten. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietshandvatten – daarom zijn ze zo belangrijk bij het fietsen

De cockpit is het controlecentrum van je fiets of e-bike en de handvatten zijn het punt van waaruit je – letterlijk – alles onder controle moet hebben. Daarom moeten de handvatten passen bij de grootte en vorm van je handen. Bovendien moet het handvat stevig aan het fietsstuur vastzitten en ook als het nat is, grip behouden. Het moet qua design aansluiten bij de overige onderdelen van je fietsstuur, zoals de bar-ends en de schakel- en remhendels. Er zijn dus nogal wat taken die de eigenlijk onopvallende handvatten moeten vervullen. Het assortiment fietshandvatten is navenant groot.

Wat kenmerkt goede fietshandvatten?

In principe zijn er vier belangrijke kenmerken waaraan je goede fietshandvatten kunt herkennen, namelijk:

  • pasvorm en ergonomie: Het is van cruciaal belang dat de handvatten perfect in je handen passen. Bijzondere aandacht moet je besteden aan de diameter, dat wil zeggen de dikte van de handgrepen. Dit is tot op zekere hoogte een kwestie van smaak, maar als vuistregel geldt: hoe groter je handen, hoe dikker de handvatten moeten zijn. Naast de volledig ronde fietshandvatten zijn er ook veel ergonomische fietshandvatten. Ergonomisch betekent, dat ze speciaal gevormd zijn om optimale ondersteuning te bieden aan de handwelving. Veel ergo-handgrepen bieden bovendien een breder contactoppervlak. Niet elk ergonomisch fietshandvat past in elke hand. Je moet dus een paar verschillende modellen kiezen en kijken welke bij je passen.
  • grip: Stuurgrepen moeten op twee manieren grip bieden. Enerzijds moet het handvat stevig aan het fietsstuur zitten, zonder te draaien. Aan de andere kant moeten ze je handen een stevige, antislip-grip bieden, zelfs als ze nat zijn. Om een zekere grip op het stuur te garanderen, zitten goede fietshandvatten erg strak en kunnen ze daarom alleen met veel moeite worden geïnstalleerd. Of je kunt kiezen voor zogenaamde schroefhandgrepen (lock-on), hierover straks meer.
  • materiaal: Voor een zekere grip is vooral het materiaal van de handvatten verantwoordelijk. Lees meer hierover bij: Fietsstuurgrepen – Welke materialen zijn er?
  • plaats in de cockpit: De diameter van de fietshandvatten en het stuur is gestandaardiseerd, zodat elk fietshandvat op elk stuur past. Wanneer je nieuwe fietshandvatten koopt, moet je ook op de breedte letten, zodat niet alleen de handvatten, maar ook alle hendels voldoende ruimte hebben en gemakkelijk toegankelijk blijven. Als je naast de handgrepen ook bar-ends hebt gemonteerd of draaischakelaars gebruikt, heb je smallere handvatten nodig.
  • extra functies: Naast het klassieke, clip-on-fietsstuur zijn er – zoals gezegd – schroefhandvatten. Er zijn ook ergonomische handvatten, om het gripcomfort te verbeteren. Sommige bedrijven bieden ook handvatten met geïntegreerde bar-ends aan. Dit laatste vaak in combinatie met een ergonomische vorm.

Fietsstuurgrepen – welke materialen zijn er?

Zoals we al eerder hebben gezegd, zorgt het materiaal voor een zekere grip voor je handen. De materialen die het meest voor fietshandvatten worden gebruikt zijn kunststof, schuimrubber, kurk en leer:

  • kunststof fietshandvatten: Fietshandvatten zijn meestal gemaakt van speciale rubberverbindingen. Deze combineren antislip-grip, goede demping, gripcomfort en duurzaamheid. Het materiaal bij uitstek voor MTB-handvatten.
  • fietshandvatten van schuimrubber: Stuurgrepen van schuimrubber zijn licht, iets zachter en daardoor comfortabeler. Ze kunnen echter de neiging hebben om te verschuiven en zijn meestal niet zo duurzaam als speciale rubberverbindingen.
  • fietshandvatten van kurk: Handvatten van kurk of met een kurkaandeel verbeteren het gripcomfort. Kurk wordt echter een beetje glad als het nat is en is minder duurzaam. Kurk is daarom minder geschikt voor mountainbikes dan voor andere fietsen en e-bikes.
  • fietshandvatten van leer: Voor lederen handvatten geldt hetzelfde als voor kurk: ze liggen prettig in de hand, maar zijn iets gevoeliger. En als ze nat worden, zuigen ze zich vol. Ze zijn daarom zeer geschikt voor trekking, toeren en de stad, maar niet voor mountainbiken.
  • fietshandvatten gemaakt van verschillende materialen: Deze handvatten bieden niet alleen een betere demping, maar zijn vaak duurzamer dan conventionele handvatten. Met geïntegreerde gel- of kurkdemping maken ze je rit meestal nog comfortabeler.

Marktoverzicht – welke handvatten zijn er voor welke fiets?

Met één of twee klemmen kun je zogenaamde schroefgrepen eenvoudiger monteren dan alleen clip-on-stuurgrepen. En ze blijven gegarandeerd stevig zitten, ook als ze nat worden. Daarom worden ze vooral aanbevolen voor mountainbikes, maar zijn ze ook een zeer goede keuze voor elke andere fiets of e-bike.

Als je last hebt van gevoelloze of ingeslapen vingers of handen of drukpunten erop, probeer dan ergonomische fietshandvatten uit. Ze ondersteunen de handwelving en zijn bijzonder goed aangepast aan de handvorm. Twee tips: als je problemen hebt met je handen, denk dan niet alleen aan de handvatten op de fiets, maar ook aan geschikte fietshandschoenen. En de mogelijkheid om de handgreeppositie regelmatig te veranderen, zorgt ook voor meer comfort. Dit werkt het beste met extra gemonteerde bar-ends.

Als je een versnellingssysteem met draaigrepen gebruikt, zijn er bijpassende, iets kortere stuurgrepen - meestal van draaigreepfabrikanten zoals SRAM.

Overigens kunnen stuurgrepen ook worden onderscheiden op basis van het beoogde gebruik. Wij hebben speciale categorieën voor BMX-handvatten of mountainbike-handvatten.

In zeldzame gevallen kan stuurlint, zoals gebruikt op racefietsen of fietsen met racestuur, ook een alternatief zijn voor de fietshandgreep.

Fietshandvatten online kopen – samenvatting

Voordat je een nieuwe stuurgreep koopt, moet je overwegen of je huidige handvatten voldoen aan jouw behoeften. Hoe goed liggen ze in de hand? Heb je goede grip? Of wil je eens iets heel anders proberen dan de zwarte standaard rubberen handgrepen? Deze vragen moet je jezelf zeker stellen. Want de antwoorden op deze vragen bepalen, of je dezelfde of soortgelijke handvatten moet kopen of op zoek moet gaan naar een alternatief. Kijk eens rond in ons assortiment – ​​we hebben een grote keuze aan verschillende fietshandvatten van merken als ESI, Ergon, Ritchey, SRAM met verschillende diameters, vormen en materialen.