Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsvelgen - tips voor aankoop

De velgen van je fiets zijn het frame van je wiel, de structuur waar de band omheen is gemonteerd en een van de gebieden die in contact komen met de binnenband. Met de spaken die er doorheen lopen, valt de velg meestal niet op tussen de andere onderdelen, maar dat verandert abrupt, als het tijd is om hem te repareren of te vervangen door een betere velg. Dan is het tijd om een of ander nieuw model te zoeken. Het belangrijkste is, dat je zo efficiënt mogelijk kunt rijden, of je nu obstakels moet ontwijken of als eerste de piste op moet. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waar bevindt zich de velg op de fiets?

De fietsvelg vormt de structuur van het wiel. Het is een cirkelvormig onderdeel met verschillende diameters en breedtes, afhankelijk van de discipline waarin je fietst. De band, het buitenste en meest zichtbare deel van het wiel, zit rond de velg. Daartussen, volledig onzichtbaar, zit de binnenband, het opblaasbare deel dat het geheel zijn pneumatische consistentie geeft.

De fiets velg bevat een reeks dunne, zich kruisende spaken, waarvan het aantal varieert, afhankelijk van het model en de fabrikant. Ze komen samen in de naaf en vormen de structuur die de overige onderdelen van de fiets draagt en natuurlijk de fietser zelf, wiens gewicht en afmetingen ook doorslaggevend kunnen zijn voor de aankoop van het wiel.

De velg is een essentieel onderdeel van de samenwerking tussen de fiets en het oppervlak waarop hij rijdt. De efficiëntie ervan wordt doorgegeven aan de andere onderdelen, waaronder de krachtoverbrenging en de remmen.

De materialen die worden gebruikt bij de productie zijn hier cruciaal. Vergeet niet dat het alomtegenwoordige aluminium zijn reputatie van lichtheid en sterkte heeft verdiend. De meest waardevolle velgen zijn echter nog steeds gemaakt van carbon, omdat ze het gewicht drastisch verlagen. Beide materialen zijn interessant, omdat ze buigzaam zijn, bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen worden gelast aan de verbindingen, en compacte en betrouwbare eigenschappen hebben, die het gewicht van de fietser en, in veel gevallen, ook zijn bagage, zonder schade kunnen weerstaan.

Soorten velgen

Fietsvelgen zijn onderverdeeld in drie modellen, die een specifieke geschiedenis achter zich hebben. Sommige dateren uit de begintijd van het fietsen. Je hoeft de geschiedenis niet te kennen om een velg te kunnen kopen: veel fietsers laten zich liever leiden door de afmetingen van het onderdeel.

Welke fietsvelg je kiest, hangt ook af van het beoogde gebruik van de velg zelf, want er wordt onderscheid gemaakt tussen velgen voor schijfremmen, die gebruikelijk zijn op mountainbikes, en velgen voor racefietsen, waar de nadruk ligt op gewicht en een breder bandengamma. Er zijn ook speciale modellen, zoals gravel-velgen, die geschikt zijn voor banden met diepere noppen dan normaal, om de grip en het rijcomfort te verbeteren.

Tegenwoordig bevinden fietsvelgen zich in een zeer geavanceerd ontwikkelingsstadium. Bij de constructie wordt gebruikgemaakt van de nieuwste materialen en moderne technologieën, waarvan vele zijn overgenomen uit andere industrieën, met name de lucht- en ruimtevaartindustrie. Maar elke vooruitgang heeft zijn oorsprong en dus kunnen we zeggen dat fietsvelgen gebaseerd zijn op de volgende basistypen:

Westwood-velgen

Westwood-velgen behoren tot de oudste velgen die er bestaan. Ze werden oorspronkelijk gemaakt van staal en dateren uit het einde van de negentiende eeuw. Hoewel ze nog steeds voornamelijk worden gebruikt op nostalgische fietsmodellen zoals roadsters, komen ze in de racesport minder vaak voor.

Hun grootste nadeel is, dat ze veel gangbare remsystemen, zoals bijvoorbeeld remklauwen, niet ondersteunen, wat hun compatibiliteit ernstig beperkt. Aan de andere kant zijn ze ideaal voor trommel- en terugtrapremmen.

Ze zijn momenteel verkrijgbaar in materialen zoals staal (met of zonder verchroming), roestvrij staal en aluminium. Qua afmetingen worden ze vaker gezien in combinatie met 28-inch-banden (700B), maar ze zijn ook compatibel met veel middengewichten.

Sprint-velgen

Sprintvelgen zijn het modernste type velg, omdat ze voornamelijk ontworpen zijn voor tubular-banden. Ze worden vaak gezien op racefietsen bij wedstrijden.

Een huidige trend in velgontwerp is de compatibiliteit met tubeless-banden. Dit betekent dat een model dat als standaard wordt beschouwd zonder complicaties kan worden aangepast aan dit aandrijfsysteem.

Endrick-velgen

Endrick-velgen zijn waarschijnlijk de oorsprong van de moderne standaard die je op de meeste Engelse fietsen met drie versnellingen kunt vinden. Hun grootste voordeel is, dat ze standaard ontworpen zijn voor gebruik met kabelremmen. In dit opzicht zijn er geen problemen. Endrick-wielen hebben meer dan een halve eeuw geschiedenis. Ze werden oorspronkelijk gebruikt op sportfietsen tussen de jaren veertig en zestig en zijn te herkennen aan hun gladde stalen constructie en het licht hellende remoppervlak aan de binnenkant van de naaf.

Maten van fietsvelgen

Het meest ingewikkelde deel van het kopen van fietsvelgen is het correct bepalen van de maat van de velgen. Let op de breedte, want hoe groter de velgen zijn, hoe minder inch je beschikbaar hebt voor je model. Bovendien is het contact tussen het wiel en het oppervlak waarop je rijdt, groter.

De beste manier om de juiste velgmaat en dus de juiste band voor jezelf te vinden, is door gebruik te maken van het ETRTO-meetsysteem, de Europese bandenmeetstandaard. Kijk naar de informatie op de velg en de band zelf, want die hebben meestal een nummer aan de kant van de velg en de band, dat ermee overeenkomt.

Het ETRTO-format bestaat uit vijf cijfers: XX-XXX. De eerste twee cijfers geven de dwarsdoorsnede van de band in mm aan; de overige drie cijfers geven de binnendiameter van de band aan, ook in mm.

Wees heel voorzichtig als je de velg met de hand meet, want je moet de binnendiameter, dat wil zeggen het deel van de velg dat door de spaken wordt bedekt, als referentie gebruiken. Zodra je die waarde hebt, kun je hem vergelijken met de specificaties van de band.