Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Kinderfiets? Hier vind je de juiste fiets voor je kind

Zodra je kind op zijn eerste kinderfiets buiten onderweg is, wordt het tijd de eerste avonturen in de buitenlucht te bestrijden. Om ervoor te zorgen dat je kind maximaal plezier heeft met zijn gloednieuwe en stijlvolle kinderfiets, willen we je hier ondersteunen in je aankoopbeslissing. In de eerste plaats moet je minstens twee vragen voor jezelf beantwoorden: welke maat moet de kinderfiets hebben? En welke uitrusting moet de kinderfiets hebben? Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat belangrijk is voor de maat van de kinderfiets

Het belangrijkste criterium bij de aankoop van een kinderfiets is – naast de uitrusting – de juiste maat. Want die zorgt ervoor dat je kind op zijn kinderfiets veilig op weg is en plezier heeft aan het fietsen. Kies op basis van de lengte van je kind een fiets met de juiste maat. Hier is een ruw overzicht van de gangbare maten kinderfietsen:

vanaf ca. 85 cm lichaamslengte: 12 tot 14 inch loopfietsen en scooters om te leren, het evenwicht te houden
vanaf ca. 95 cm lichaamslengte: de kleinste variant, de kinderfiets in 12 inch
vanaf ca. 100 cm lichaamslengte: een kinderfiets in 14 inch
vanaf ca. 105 cm lichaamslengte: een kinderfiets in 16 inch
vanaf ca. 115 cm lichaamslengte: een kinderfiets in 20 inch
vanaf ca. 130 cm lichaamslengte: een kinderfiets in 24 inch
vanaf ca. 135 cm lichaamslengte: een kinderfiets in 26 inch en groter

De juiste framemaat van de kinderfiets zorgt ervoor dat je kind met beide voeten op de grond komt als het gaat zitten (om te stoppen) en een gezonde zithouding inneemt tijdens het rijden. Het is ook belangrijk dat het zadel en stuur in hoogte verstelbaar zijn, zodat je de fiets in kleinere tussenpozen kunt aanpassen aan de groei van je kind.

Kinderfietsen tussen de 12 en 14 inch

Kinderfietsen met deze framematen sluiten de kloof tussen een loopfiets en de eerste echte kinderfiets. In plaats van zichzelf met de voeten weg te duwen, leert je kind hoe het pedalen moet gebruiken en ontwikkelt het een gevoel voor deze nieuwe manier van bewegen. Deze fietsen zijn niet toegestaan voor gebruik in het wegverkeer, en daarom zijn verlichting en reflectoren niet nodig. Fietsen met deze maat hebben vaak extra brede banden - dit maakt het fietsen leren makkelijker en vermindert frustratie.

Kinderfietsen tussen de 16 en 18 inch

Kinderfietsen met een wielmaat tussen de 16 en 18 inch zijn meestal ook beperkt tot de essentiële onderdelen. Ook hier staat het plezier op de voorgrond en de kinderfiets dient meer voor speels gebruik dan voor echte fietstochten. Maar als je je kind wilt begeleiden op weg naar school of sport, moet je aandacht besteden aan de noodzakelijke apparatuur, zoals verlichting, reflectoren, fietsbel en spatborden. Belangrijk om te weten: in Duitsland mogen kinderen jonger dan 10 jaar op de stoep of op het fietspad fietsen. Dit betekent dat je in geval van twijfel met uiterste voorzichtigheid langs het trottoir met je kind moet fietsen om toezicht te kunnen houden.

Kinderfietsen tussen de 20 en 24 inch

Fietsen met deze maat zijn al geschikt voor veel kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Omdat kinderen vanaf 10 jaar in Nederland niet langer op de stoep hoeven te fietsen, maar ook op een fietspad of, als er geen fietspad is, op de weg, zijn kinderfietsen van 20 of 24 inch meestal al geschikt voor gebruik in het wegverkeer. Ze hebben dus verlichting, reflectoren, twee onafhankelijk van elkaar werkende remmen en een fietsbel. Niet absoluut noodzakelijk, maar ook spatborden zijn bovendien standaard. Vanaf nu zal de verscheidenheid aan rijwieltypes en -modellen ook aanzienlijk groter zijn:

  • Kies bijvoorbeeld voor een comfortabele stadsfiets voor je kind – bijvoorbeeld voor de weg naar school – of kies voor je kleine avonturier voor een mountainbike voor kinderen met een geveerde voorvork en eventueel al schijfremmen in plaats van velgremmen.
  • Een derailleurschakeling met veel versnellingen is hier net zo goed mogelijk als een onderhoudsarme naafschakeling met een geringer aantal versnellingen.
  • Je vindt kinderfietsen met 20 tot 24 inch, die ofwel zijn uitgerust met een naafdynamo, of waarvan de lampen op batterijen of accu’s werken. Oplaadbare batterijlampen met een USB-poort hebben eenzelfde verlichting als goede verlichtingssystemen met naafdynamo. Om echter veilig te zijn, moeten ze altijd gebruiksklaar zijn.

De juiste aanvullende uitrusting voor kinderfietsen

Met de juiste fietsaccessoires zal je kind op zijn kinderfiets veilig en comfortabel onderweg zijn. Daartoe behoort bijvoorbeeld:

  • polsters (bijv. op het stuur)
  • rubberen knoppen aan de uiteinden van het stuur
  • een kettingbescherming: broekspijpen komen niet in de ketting terecht, vuil en olie komen niet op het been terecht
  • spatborden voor de wielen (als spatbescherming in de regen)

Wat is belangrijk voor de remmen?

Bij de remmen is vooral een goede bedienbaarheid belangrijk. Dit betekent dat ze de juiste maat moeten hebben voor de kinderhanden en je kind ze goed kan grijpen – want alleen op deze manier kunnen de remmen het juiste effect hebben. In de regel zijn fietsen voor kinderen uitgerust met velgremmen. Twee los van elkaar werkende handremmen zijn bovendien beter dan een handrem en een terugtraprem. Laatstgenoemde heeft een geringere remkracht en werkt alleen in een bepaalde pedaalstand. Om na het stoppen weer te kunnen starten, moet de krukas van dergelijke fietsen ook weer in positie worden gebracht. Daarom adviseren we een kinderfiets met twee handremmen.

Is een versnelling echt nodig?

Voor kinderfietsen tot 20 inch is normaal gesproken geen versnelling nodig, omdat dit meer gewicht en een extra uitdaging betekent die afleidt van het fietsen. Als je kind al groter is, is een versnelling zeer nuttig, omdat het de actieradius en het rijplezier van de voor de straat toegelaten kinderfietsen vergroot.

  • De naafversnellingen zijn eenvoudig te bedienen, maar wegen behoorlijk veel.
  • Aan de andere kant zijn derailleurversnellingen lichter en ook relatief eenvoudig te begrijpen, als er slechts één tandwiel op de kruk beschikbaar is.
  • In eerste instantie zijn 7, 8 of 9 versnellingen volledig voldoende voor een kinderfiets.

Waar moet op worden gelet bij reflectoren en verlichting?

Reflectoren zijn nog niet zo belangrijk bij speelfietsen, maar enorm belangrijk voor de veiligheid en de geschiktheid voor het wegverkeer. De fiets heeft deze nodig naast de voor- en achterlichten. Vandaag de dag zijn led-lampen op batterijen een populaire keuze qua verlichting. Een lichtsysteem met dynamo wordt steeds minder vaak gekozen, maar heeft het voordeel dat het onafhankelijk van het laadniveau functioneert en altijd aanwezig is op de fiets. Natuurlijk is ook een fatsoenlijke, kindvriendelijke fietshelm van groot belang. En een fietsslot wordt ook aanbevolen.

Hoe belangrijk is het gewicht van een kinderfiets?

Het is duidelijk: een kinderfiets moet zo weinig mogelijk wegen, omdat het fietsen daardoor veel makkelijker is. Het kan dus geen kwaad om aandacht te besteden aan het gewicht van het frame en de onderdelen.

Het materiaal dat door de fabrikant wordt gebruikt speelt een belangrijke rol bij het gewicht: de frames van kinderfietsen zijn meestal gemaakt van aluminium of staal. Laatstgenoemde is bijzonder robuust, maar ook aanzienlijk zwaarder. Dus kies in geval van twijfel voor een aluminium kinderfiets.

Hoe werkt de fietsmontage na verzending?

Na levering hoef je niet veel meer te doen. BIKE24 levert de nieuwe kinderfiets bijna geheel gemonteerd bij je thuis. Er zijn slechts een paar kleine dingen nodig, zoals het monteren van de pedalen of het aanpassen van de hoogte van het stuur voordat de eerste testrit met de kinderfiets kan worden gemaakt. Alles wat je hierover moet weten, wordt gedetailleerd uitgelegd op onze pagina Fietsmontage. Bovendien kun je op elk gewenst moment contact opnemen met onze klantenservice, die je graag zal helpen met vragen over kinderfietsen.