Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Met een fietsregenbroek heb je nooit meer last van slecht weer

Helaas schijnt de zon niet altijd als je aan het fietsen bent. Iedere fietser zal beamen dat er bijna niets onaangenamer is dan een natte fietsbroek door de regen. Daarom moet een regenbroek of waterdichte fietsbroek zeker deel uitmaken van je fietsgarderobe. BIKE24 heeft regenbroeken voor elke gelegenheid – of je nu in het dagelijks leven op weg bent naar de winkels of naar je werk, je racefietstraining ook bij slecht weer wilt volhouden of zelfs in modder en plassen de trail downhill wilt rocken. Verder lezen

Sorteren op Populariteit
 • Regenbroeken - hoezo, vanwaar, waarom?
 • De features van regenbroeken
 • Zodat je niet in de regen staat - materiaalwijzer
 • De verschillende soorten regenbroeken: voor elk wat wils
 • De klassieke regenbroek: de overbroek
 • Hardshell regenbroeken voor perfecte bescherming
 • Regenshorts voor in een warme zomerregen
 • Advies over de verzorging van regenbroeken
 • What about style? Combinaties voor de perfecte regenoutfit

Regenbroeken - hoezo, vanwaar, waarom?

Het weer is niet altijd voorspelbaar. En als je je trainingsschema op geen enkele manier wilt onderbreken, dagelijks alles op de fiets doet of de trails je roepen, maakt het niet uit of het regent of de zon schijnt. Regenkleding moet altijd deel uitmaken van je basisuitrusting en ook een plaats vinden in je fietsgarderobe. Natte kleding is niet alleen onaangenaam tijdens het fietsen, het zorgt er ook voor, dat je lichaam sneller onderkoeld raakt. Naast het regenjack is een regenbroek essentieel om bij slecht weer op de fiets te stappen. Een regenbroek is niet alleen praktisch zolang de regen aanhoudt, maar ook daarna, wanneer je hem als gewone fietsbroek kunt dragen. Als er zich plassen op het parcours hebben gevormd of de wegen nog nat zijn, brengt een fietsregenbroek je droog en schoon naar je bestemming.

De features van regenbroeken

 • Doorgaans zijn alle soorten regenbroeken voorzien van reflecterende elementen voor 360° zichtbaarheid. Dit betekent dat je zelfs in de regen van alle kanten gezien wordt - ongeacht het tijdstip van de dag.
 • Veel regenbroeken zijn licht van gewicht en zeer klein op te bergen.
 • Voorgevormde kniestukken maken deel uit van de pasvorm van regenbroeken. Dit zorgt voor bewegingsvrijheid ondanks het robuuste, waterdichte, maar zelden elastische buitenmateriaal.
 • Om het hoofd te kunnen bieden aan de speciale uitdagingen van het fietsen zijn fietsregenbroeken meestal in het zitvlak verstevigd.
 • Ritsen en naden zijn behandeld om het binnendringen van vocht te voorkomen. Naden zijn getapet of gelast. Ritsen zijn ook gelast of bedekt met een laag stof.
 • Regenbroeken hebben vaak zijritsen aan de broekspijpen. Zo kunnen ze ondanks fietsschoenen snel worden aangetrokken.
 • Ventilatie-inzetstukken of extra ventilatiesystemen zorgen voor meer luchtcirculatie en een betere warmte-uitwisseling.

Zodat je niet in de regen staat - materiaalwijzer

Zoals de naam al zegt, draag je een regenbroek tijdens de regen of onmiddellijk daarna. Daarom is de belangrijkste taak van deze broek om je doeltreffend te beschermen tegen binnendringend vocht. Daartoe is het gebruikte materiaal (meestal polyamide of polyurethaan) meestal voorzien van een membraan. Deze laag, die zich tussen de robuuste buitenlaag en het comfortabele binnenmateriaal bevindt, heeft minuscule poriën. De zogenaamde microporiën zijn zo klein dat regen en vocht (bijvoorbeeld spatwater) van buitenaf niet kunnen binnendringen. Transpiratie, in de vorm van waterdamp, kan echter ongehinderd naar buiten ontsnappen en zorgt zo voor een ideale temperatuurregeling.

In het productieproces worden verschillende soorten membranen gebruikt, met een verschillende mate van waterdoorlaatbaarheid. Deze doorlaatbaarheid wordt uitgedrukt in waterkolom en geeft je een idee van hoeveel druk de stof kan weerstaan voordat hij de eerste waterdruppels doorlaat. Stel je een cilinder voor die op de stof van de broek staat en gestaag gevuld wordt met water. Hoe hoger de cilinder kan worden gevuld zonder dat het water in de stof dringt, hoe hoger de waterkolom. In Duitsland wordt kleding met een waterkolom van 1.300 mm of meer als waterdicht beschouwd en mag als zodanig geëtiketteerd worden.  

Let echter op 💡: bij fietsen in de regen staat een fietsbroek bloot aan extra belastingen. Wind of luchtstroom, beweging of de constante spanning door het uitrekken van het materiaal (bijvoorbeeld bij de knieën) verhogen de druk van het water op de stof. Dus als je in zware regen wilt fietsen, raden we een regenbroek aan met 10.000 mm waterkolom of meer.

Veel herenfietsbroeken en damesfietsbroeken voor slecht weer hebben zowel een membraan als een extra oppervlaktebehandeling, die echter na verloop van tijd vernieuwd moet worden, bijvoorbeeld met een impregneerspray.

De verschillende soorten regenbroeken: voor elk wat wils

Om je te helpen overzicht te houden in de fietsregenbroeken-jungle, bespreken we in het volgende deel kort de verschillende soorten regenbroeken voor op de fiets. En hoewel ze verschillend zijn, hebben ze allemaal één doel: je droog houden in de regen. Voordat je een regenbroek kiest, is het belangrijk om te weten of je op zoek bent naar een backup voor over je kleding heen of een echte fietsbroek voor regenachtig weer. Afhankelijk van het type zijn verschillende eigenschappen - licht en klein op te vouwen of liever met een hoog ademend vermogen - doorslaggevend. 

De klassieke regenbroek: de overbroek

Met een klassieke regenbroek wordt vaak een regenoverbroek of een overbroek met een waterdichte buitenlaag bedoeld, meestal met een lichte binnenvoering/netvoering. Hij biedt je de mogelijkheid om in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op weg naar je werk, ook bij regenachtig weer, droog aan te komen, omdat je hem gemakkelijk over je dagelijkse kleding aantrekt. Hij heeft lange broekspijpen en een wijdere snit. De broekspijpen zijn vaak verstelbaar (bijvoorbeeld met klittenband), zodat je ze gemakkelijk aan kunt trekken en dan bijvoorbeeld smaller kunt maken, zodat je niet met de broekspijpen in de ketting blijft hangen. Veel modellen hebben een rits of knoopsluiting aan de zijkant, zodat je er gemakkelijker inkomt. Zo kun je je schoenen gewoon aanlaten als de regen je verrast en je snel je regenbroek wilt aandoen. De broekspijpen zijn ook iets langer, zodat je normale broek eronder volledig beschermd is tegen nattigheid en vuil.

Overbroeken zijn zeer klein op te vouwen en licht van gewicht, zodat ze comfortabel in je rugzak, fietstas of jersey-zak passen en altijd bij de hand zijn.

Hardshell regenbroeken voor perfecte bescherming

De ultieme regenbroek is waarschijnlijk de hardshell broek, die extreem waterdicht is en daardoor bijzonder effectief beschermt tegen vocht. Ze bestaan uit meerdere lagen en kunnen daardoor alle noodzakelijke eigenschappen combineren: ze zijn waterdicht, winddicht en toch ademend. Dankzij het ademend vermogen raak je niet oververhit, zodat je lichaamsklimaat ook tijdens inspannende ritten in balans blijft. De hardshell broek kun je dragen over een gewone broek, over een fietsbroek (bibshort), met een binnenbroek of alleen met een baselayer.

Als je als racefietser je kilometers wilt maken en het trainingsschema hebt vastgesteld, kan het gebeuren dat het buiten grijs en nat is. In dat geval moet je kiezen voor een nauwsluitende overbroek of hardshell broek. In ieder geval moet je de beenmanchetten goed kunnen instellen, om de aerodynamica te verbeteren en de kans dat je aan je fiets blijft haken te minimaliseren. 

Regenshorts voor in een warme zomerregen

Zelfs in de zomer kan een regenbui je verrassen. Korte regenbroeken zijn dan de beste keuze, vooral in het MTB- of trekking-segment. Ze beschermen de bovenbenen (die het meest worden blootgesteld aan de regen) tijdens een regenbui en de bilpartij ook na de regen. Tegelijkertijd geven regenshorts je de bewegingsvrijheid, het ademend vermogen en het comfort dat je kent van gewone korte fietsbroeken.

Advies over de verzorging van regenbroeken

Om ervoor te zorgen dat je fietsregenbroek lang meegaat en hij je ook op lange termijn goed tegen de regen beschermt, zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden. Als je je broek nat hebt opgeborgen, moet je hem in elk geval bij de eerstvolgende gelegenheid laten drogen. Ook al kun je ze klein opvouwen, het is goed voor de stof om ze niet permanent verfrommeld op te bergen. Dus als je ze niet gebruikt, hang ze dan op een hanger in de kledingkast of rol ze netjes op. Als je regenbroek in de fietstas is opgeborgen, moet je er altijd voor zorgen dat je geen voorwerpen met scherpe randen in de buurt ervan bewaart. Die vergroten de kans op beschadiging en kunnen ertoe leiden dat je regenbroek je niet langer betrouwbaar droog houdt.

Als het gaat om textielverzorging, raden we je aan altijd eerst het waslabel aan de binnenkant van de broek te controleren. Je moet altijd de was- en droogvoorschriften van de fabrikant volgen. Speciale wasmiddelen en geschikte waterafstotende verzorging vind je in onze selectie textielverzorgingsproducten voor functionele kleding.

Als je deze instructies opvolgt, verleng je de levensduur van je regenbroek en heb je er lang plezier van.

What about style? Combinaties voor de perfecte regenoutfit

Een regenjack is natuurlijk een nuttige aanvulling op een regenbroek. Om je fietsoutfit voor regenachtige dagen compleet te maken, vind je bij BIKE24 ook een grote keuze aan bijpassende accessoires, zoals handschoenen met bescherming tegen vocht, maar ook overschoenen. Zo gooit het weer geen roet in het eten en kun je ook in de regen zeker en droog op de fiets onderweg zijn.