Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsvoorlamp - verander nacht in dag

Fietsen bij slecht zicht of in het donker kan riskant zijn zonder de juiste verlichting. Het is niet voor niets dat een krachtige koplamp wettelijk verplicht is, omdat deze zowel de zichtbaarheid als de veiligheid aanzienlijk verbetert. In deze leidraad vind je de belangrijkste informatie over fietskoplampen. Je komt ook te weten waar je op moet letten bij aankoop van een voorlamp voor je bike. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietsverlichting aan de voorkant volgens de wet

Fietsverlichting aan de voorkant is onmisbaar voor de veiligheid van ons fietsers. Het is dan ook geen toeval, dat het gebruik van een fietskoplamp ook stevig is verankerd in de wet.

Volgens de RVV-regelgeving voor fietsverlichting geldt voor verlichting aan de voorzijde het volgende. Het voorlicht moet wit of geel zijn en mag niet knipperen. Het licht moet vast aan de fiets bevestigd zijn, of gedragen worden op borst. Een driewieler met twee wielen voor moet twee symmetrisch bevestigde koplampen hebben. De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden. De Duitse norm gaat uit van maximaal 2 lux op 10 meter. Heb je een koplamp die is bedoeld om zelf de weg te zien, dan moet deze dus ook naar beneden gericht zijn en niet recht naar voren schijnen. Extra verlichting zoals vrolijk led-lampjes is niet toegestaan. 

Fietskoplamp - Welke varianten zijn er?

Omdat fietsverlichting aan de voorkant zo belangrijk is, zul je je er niet over verbazen, dat er een ongelooflijk groot aanbod op de markt is. Onder het trefwoord "Electronica en verlichting" onderscheiden we in onze shop de volgende modelvarianten:

  • fietskoplamp met oplaadbare batterij: voorlamp gevoed door batterij of oplaadbare accu. Meestal als clip-on-lamp op het stuur.
  • fietskoplampen met naafdynamo: fietskoplampen die worden aangedreven door een naafdynamo. Ze hebben het voordeel dat ze altijd werken zolang het wiel draait. Een oplaadbare batterij is niet nodig.
  • e-bike-koplampen: koplampen speciaal voor e-bikes. E-bike-verlichting gebruikt de energie van de e-bike-accu en vereist een elektrische aansluiting op het betreffende e-bike-model.
  • fietskoplamp met banddynamo: Net als een naafdynamo genereert een banddynamo elektriciteit voor de verlichting door de beweging van de fietsband.

Koopadvies - hierop moet je letten bij aankoop van een koplamp voor je fiets

Naast de keuze voor een bepaald type lamp is het ook belangrijk om te weten wat je nieuwe koplamp moet kunnen. De volgende punten zijn bijzonder belangrijk:

  • lichtsterkte: De lichtsterkte is een doorslaggevende factor. Bedrijven gebruiken meestal de eenheden lux en lumen. Lumen verwijst naar de lichtstroom van een lamp. Lux verwijst naar de verlichtingssterkte die een oppervlak raakt.
  • features: Sommige koplampen hebben speciale features. Deze omvatten een dagrijlicht, lichtmodi, opties om de lichtintensiteit aan te passen of een groot licht voor een betere zichtbaarheid 's nachts. Features zijn bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om de lamp op te laden via USB.
  • bevestiging: Meestal wordt de fietslamp aan de voorkant aan de fiets bevestigd door middel van een beugel. Afhankelijk van het model zit de lamp op het stuur, de balhoofdbuis, de vork of de stuurpen.
  • prijs: Eenvoudige modellen die voldoen aan de basisvereisten zijn al verkrijgbaar tegen zeer redelijke prijzen. Aan de andere kant van het spectrum vind je high-end-modellen met extra functies, zoals een hoge lichtsterkte of speciale lichtstanden. In de middelste prijscategorie vind je modellen die een goede balans bieden tussen prijs en prestaties.

Koop een fietskoplamp bij BIKE24

Fietskoplampen zijn meer dan alleen noodzakelijk - ze zijn een beslissende veiligheidsfactor. Daarom moet je extra voorzichtig zijn bij het kiezen van je nieuwe lamp. Je zult bij ons zeker vinden wat je zoekt, want we hebben een breed scala aan modellen, die voldoen aan jouw specifieke behoeften.

Trouwens: natuurlijk bieden we ook complete verlichtingssystemen, fietsachterlichten, reflectoren en soortgelijke producten aan.