Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De juiste zadelklem vinden - de zadelpen veilig vastzetten

Een kleine ring met een groot effect - de zadelklem is een centraal element op de fiets. Hij houdt de zadelpen stevig vast en moet enorme krachten weerstaan. Daarom is het belangrijk de juiste zadelklem voor je fiets te vinden. Van de juiste diameter van de fietszadelklem, tot het materiaal en het type bevestiging - op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van de juiste zadelklem. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De zadelklem en zijn functie op de fiets

Klein, onopvallend en toch onmisbaar - de zadelklem is een van de belangrijkste fietsonderdelen op veel tweewielers. Hij moet ervoor zorgen dat de zadelpen en het zadel stevig op de gewenste hoogte in het frame blijven zitten en niet plotseling naar beneden glijden. Het maakt niet uit op welk terrein je rijdt: de krachten die op een zadelpen en dus op de zadelklem werken zijn altijd enorm. Stel je een hobbel in de stad voor, een rit over kasseien of een hobbelig grindpad - je lichaamsgewicht wordt altijd via de zadelpen direct doorgegeven aan de fiets. Daarom is het belangrijk dat de juiste zadelklem stevig op je fiets vastzit.

Fietszadelklem - Deze modellen zijn verkrijgbaar

Een zadelklem bestaat meestal uit een metalen ring die aan de buitenkant van de zadelbuis van je fietsframe zit. De meest gebruikelijke montagehoogte is het einde van de zadelbuis, die ook de overgang naar de zadelpen markeert. Veel zadelpenklemmen draai je aan met een schroef die de metalen ring strakker maakt. Er zijn ook klemmen met een snelspanhendel, een bevestiging die zeer geschikt is voor bijvoorbeeld kinderfietsen. Sommige zadelklemmen zijn voorzien van een kleine metalen inkeping voor een betere positionering, die de zadelklem vastzet aan de bovenkant van de zadelbuis, zodat hij er niet zomaar afglijdt als hij los is. Naast aluminium zadelklemmen zijn er ook klemmen van titanium en carbon. Deze laatste zijn vooral populair bij racers, die elke gram gewicht willen besparen. Bijzonder lichte klemmen hebben een titanium schroef.

Zadelpenklem - waar moet ik op letten bij de aanschaf?

De zadelpenklem is een van de belangrijke fietsonderdelen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de fiets. Bij het kopen moet je daarom absoluut letten op de kwaliteit en de nauwkeurigheid van de pasvorm. De belangrijkste factor bij aankoop is zonder twijfel de diameter van de zadelklem, zodat hij ook op jouw fiets past. De diameter is aangegeven ten opzichte van de buitendiameter van de zitbuis. Klassieke diameters voor fietszadelklemmen zijn 31,8 en 34,9 mm. Je kunt het beste je oude klem opmeten voordat je een nieuw model bestelt.

Je moet ook rekening houden met het type zadelpen dat je gebruikt en het materiaal van je frame. In de regel moet de zadelklem geschikt zijn voor de zadelpen en het frame, anders past hij niet goed of glijdt hij er zelfs af. De bout moet ook bijzonder stevig zijn en gemakkelijk te hanteren.

Waar moet ik op letten bij het monteren van een zadelbuisklem?

Het belangrijkste bij het monteren van een zitklem is omzichtigheid. Reden daarvoor zijn verschillende factoren: enerzijds kan een te strak aangedraaide zadelklem zowel de klem zelf als het frame beschadigen. Vooral frames van koolstof zijn erg gevoelig. Let dus altijd op het toegestane koppel bij het aandraaien. Anderzijds kan een te strak aangedraaide zadelklem ervoor zorgen dat je zadelpen onder belasting plotseling in het frame glijdt. Dit kan niet alleen een race of een tocht onderbreken, maar soms zelfs leiden tot een val. Je moet zo'n situatie dus koste wat kost vermijden.

Zadelklemmen - samenvatting

De zadelklem is een klein maar onmisbaar onderdeel van de fiets. Het houdt de zadelpen op zijn plaats en moet enorme krachten weerstaan. Het is belangrijk om de juiste zadelklem te vinden voor je fiets, die aan jouw behoeften voldoet. Let bij aankoop op de diameter van de zadelklem, de specificaties van de fabrikant en monteer hem zorgvuldig. Zo heb je lang plezier van je zadelpen!