Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Kindermountainbikes - plezier en zekerheid op elk terrein

Of kinderen hun ouders nu willen evenaren op een MTB, met vrienden meedoen aan een mountainbikewedstrijd op de trails of een volledig geveerde 26" MTB willen als kerstcadeau: tegenwoordig is er bijna net zo'n breed assortiment mountainbikes voor kinderen en jongeren als voor volwassenen. Het enthousiasme voor off-road rijden blijft alleen bestaan als het gewicht, de geometrie, de afmetingen en de onderdelen precies op de kleintjes en de groten zijn afgestemd. Natuurlijk moeten MTB's voor kinderen ook stijlvol zijn en passen bij de rest van de MTB-outfit. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Inhoudsopgave - Kindermountainbikes

Mountainbikes voor kinderen en jongeren voor alle activiteiten

De eerste pogingen tot staan en rijden vinden meestal plaats met kinderfietsjes (met of zonder zijwieltjes) of een loopfiets. Vooral die laatste worden steeds populairder bij ouders, omdat ze het kind een direct gevoel voor snelheid en fietsbeheersing geven zonder dat het op pedalen en remmen hoeft te letten. Maar de eerste ervaring met het fietsen met zijwieltjes kan later ook vruchten afwerpen en de overgang naar een volwaardige kindermountainbike vergemakkelijken. Een enkele versnelling, kettingbeschermers en de keuze tussen V-brakes en terugtrapremmen zorgen voor een zorgeloze en veilige rijervaring.

Op basisschoolleeftijd zijn er, afhankelijk van de grootte van het kind, al kinderfietsen en kinder-MTB's verkrijgbaar met meerdere versnellingen en soms ook met verende vorken. Tieners krijgen het volledige assortiment mountainbikes: hardtails, fullys, downhill-MTB's, all-mountain-, kinder-BMX en mountainbikes. De onderdelen ervan zijn ook al van vergelijkbare kwaliteit als die voor volwassenen en bieden alles wat het off-road hart begeert.

 

Fietstype Geschatte leeftijd Geschatte lichaamslengte Wielgrootte
Loopfiets 2 – 3 jaar 90 – 110 cm 12 – 14 inch
Fiets voor beginners 3 – 5 jaar 95 – 120 cm 14 – 15 inch
Kinder-MTB 5 – 10 jaar 115 – 150 cm 20 – 24 inch
Junior-MTB vanaf 10 jaar vanaf 145 cm 26 – 27 inch

De centrale component voor meer rijplezier op kinder-MTB's: het gewicht

Hoewel mountainbikes voor kinderen altijd wat zwaarder zullen blijven dan de "grote" MTB's vergeleken met het eigen lichaamsgewicht, is het gewicht juist daarom van enorm belang voor het plezier op de fiets. Niet alleen heuvelop is een geringere vliegwielmassa veel prettiger, het heeft ook een grote invloed op de controle over de fiets. Als je kinderen nog sneller moe en gefrustreerd thuiskomen omdat de zware fiets zo slecht beweegt of ze hun vrienden niet konden bijhouden, dan is de lol er snel af. "Stijve" mountainbikes zonder vering zijn lichter dan die met verende voorvork of zelfs fullys met volledige vering. De lichtste modellen wegen tegenwoordig een redelijke 8-11 kg, waarvan je kind blij wordt.

 

Mountainbikes voor kinderen - de juiste wielmaat

Het belangrijkste bij het kiezen van een fiets is niet te denken dat je hem "op de groei" kunt kopen. Elk kind moet zich snel op de fiets op zijn gemak voelen en dat kan alleen met de juiste wielmaat. Maar ook de hoogte van de bovenbuis is cruciaal om controle te houden bij het rijden en afstappen. 💡 Een tip: Als de kleintjes zich ook zeker voelen met grotere wielen en niet te hoog boven de grond zitten, dan zijn ze vooral bij lange tochten in ruw terrein een grote hulp, omdat ze gewoon over wortels en stenen heen kunnen rijden en zo meer rust en stabiliteit garanderen.

Met behulp van de volgende tabel kun je inschatten welke wielmaat ongeveer overeenkomt met welke lichaamslengte en welke binnenbeenlengte. De binnenbeenlengte meet je het beste, wanneer je een boek in je knieholtes fixeert en op die hoogte tegen een muur aan drukt. Markeer de hoogte met een potloodstreep op de muur en meet na, hoe hoog boven de grond de streep zich bevindt.

 

Wielgrootte Geschatte lichaamslengte Geschatte binnenbeenlengte Geschatte leeftijd
14 inch 95 – 110 cm 38 – 46 cm 3 – 5 jaar
16 inch 105 – 120 cm 44 – 48 cm 4 – 6 jaar
20 – 24 inch 115 – 130 cm 48 – 56 cm 5 – 8 jaar
24 – 26 inch 133 – 155 cm 56 – 64 cm 8 – 11 jaar
26 – 27,5 inch 145 – 160 cm 61 – 71 cm vanaf 10 jaar
27,5 – 29 inch vanaf 150 cm vanaf 65 cm vanaf 14 jaar

 

Je kind moet boven de bovenbuis kunnen staan en beide voeten op de grond kunnen plaatsen zonder de stang te raken. Als je bang bent dat de fiets snel te klein wordt, let er dan op dat je de zadelpen en stuurpen nog kunt verstellen of dat de onderdelen uitwisselbaar zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je lievelingen niet te gestrekt op de fiets zitten, omdat ze anders te veel druk op hun handen en rug kunnen voelen.

Stijve vorken, verende vorken en schokdempers - kindermountainbikes met vering

Mountainbikes met verende voorvorken en schokdempers zien er op het eerste gezicht zeker verleidelijk uit. Maar vooral voor beginners en als je niet over de meest gewaagde paden wilt racen, is een MTB zonder verende voorvork het leukst, want

 1. een fiets met een stijve voorvork is meestal merkbaar lichter dan een fiets met vering, waardoor de kinderen gemakkelijker de heuvel op kunnen.
 2. kinderen zijn vaak toch al te licht om veel van de vering te voelen.
 3. de ongeveerde mountainbike traint de rijtechniek (juiste gewichtsverplaatsing en wegkeuze)
 4. trillingen kunnen ook worden opgevangen door brede banden met minder luchtdruk, die tegelijkertijd nog meer grip bieden.

Als de jongens en meisjes al ervaring hebben met een MTB of BMX, zich veilig voelen op alle trails en zin hebben om te shredden, dan is een mountainbike met verende voorvork zeker een verstandige investering. Om over wortels en stenen te kunnen racen en na je eerste sprongen te kunnen landen. Je moet in gedachten houden dat:

 1. een beter geveerde vork meestal lichter is en beter kan worden ingesteld voor wat betreft veervoorspanning (luchtkamer) en rebound, wat vooral belangrijk is voor kinderen en jongeren met een laag lichaamsgewicht.
 2. een verende voorvork het remmen effectiever maakt, omdat het je fiets meer grip geeft.
 3. kinderen tijdens lange ritten kunnen profiteren van een geveerde vork, omdat ze zich minder bezig hoeven zijn met hobbels en het houden van controle.

Een fully (MTB met verende voorvork) is de juiste fiets voor kinderen en tieners als ze zich voortdurend in afdalingen storten, over drops vliegen of absoluut naar het fietspark willen gaan. Natuurlijk zijn er ook hier een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Fullys zijn meestal veel zwaarder door de geveerde voorvork en schokdemper.
 2. Je kunt dus het beste investeren in hoogwaardige, lichtgewicht en individueel instelbare schokdempers. 
 3. Luchtvering laat zich het gemakkelijkst aanpassen aan nieuwe belastingen.
 4. Vork en schokdemper moeten op elkaar afgestemd zijn en een lock-out-functie hebben (voorkomt stuiteren, wat cruciaal is op beklimmingen om niet te veel energie te verspillen).

Remmen met kinderhanden op de MTB

Het mag geen verrassing zijn dat de remmen een van de belangrijkste onderdelen van een MTB zijn. Zelfs de allerkleinsten moeten leren gevoel te krijgen voor remweg en remgedrag. Als je kroost de achteruittraprem achter zich heeft gelaten, is het allereerst een aanpassing om plotseling alleen met de handen te remmen. Daarom is het van cruciaal belang dat de remhendels zijn aangepast aan kinderhanden. Zelfs het stuur moet de juiste dikte hebben, zodat de kinderen er een stevige grip op hebben en idealiter de remhendels met slechts een paar vingers kunnen activeren. De remhendels moeten:

 1. ergonomisch goed vast te pakken en te bereiken zijn voor kinderen, zonder het risico van wegglijden.
 2. met relatief lichte druk geactiveerd kunnen worden, zonder de remhendel tot aan het stuur te hoeven trekken.

Zelfs bij MTB's voor kinderen is de afweging tussen velgremmen en schijfremmen meer dan relevant. Voor de eerste tochten in het bos zijn V-brakes zeker een goede optie, want ze zijn licht en gemakkelijk te onderhouden. Maar zodra het terrein ingewikkelder wordt of de trucs gewaagder, kun je moeilijk om hydraulische schijfremmen heen. Ze bieden optimale remkracht, zonder dat er veel handdruk nodig is.

Gemakkelijk schakelen - één versnelling op een mountainbike voor kinderen

Op beginnersfietsen vind je vaak draaiversnellingen, die met de hele hand aan het stuur bediend kunnen worden en dus minder aandacht vragen dan versnellingshendels. De laatste zijn echter wat gemakkelijker te bedienen op veeleisende paden en zitten daarom altijd standaard op jeugdfietsen voor off-road-gebruik. Niet alleen bij volwassen is de aandrijving met één versnelling inmiddels ingeburgerd. Gemakkelijkere schakelmogelijkheden, minder gewicht en minder onderhoud en verzorging kunnen nauwelijks worden ontkend.

Ook voor kinder-MTB's: dropperposts zijn de betere zadelpennen

Dropperposts (ook wel vario-zadelpennen genoemd) zijn verstelbare zadelpennen, waarmee je het zadel met een druk op de knop op het stuur tijdens het fietsen omhoog en omlaag kunt zetten. Dit geeft je:

 1. een goede zitpositie op rechte stukken en beklimmingen, om veel kracht op de pedalen te kunnen zetten. 
 2. genoeg ruimte om je lichaam te verplaatsen en je evenwicht te bewaren op afdalingen. 
 3. minder problemen met op- en afstappen.

 

Geschikte cranks en pedalen zorgen voor een goed trapcomfort

Kinderen hebben niet alleen kortere benen, maar ook smallere heupen. Daarom moeten MTB's voor kinderen een crank hebben die is aangepast aan hun anatomie. Als de crank-arm te kort of te lang is, wordt het veel moeilijker om het vermogen goed over te brengen. Een regel zegt dat de lengte van de crank-arm ongeveer 10% van de lichaamslengte moet zijn. En ook de afstand tussen de linker en rechter crank-arm (Q-factor) moet worden aangepast aan de heupbreedte van de jongens en meisjes. Voortdurend trappen met je benen in de verkeerde positie leidt al snel tot onnodige kniepijn.

Vooral bij mountainbiken op uitdagende trails is veel bodemvrijheid een factor om rekening mee te houden, zodat je met je pedalen de grond niet raakt. Dat bereik je met een hoge trapas, geschikte cranklengtes en de juiste pedalen waarop de kids stevig kunnen staan zonder dat de pedalen te veel uitsteken.