Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsstandaard - De eenvoudige parkeerhulp voor je fiets

Je fiets parkeren zonder dat je hem tegen een muur of een straatlantaarn hoeft te leunen - met een fietsenrek kan dat. De zijstandaard is niet het enige alternatief als het gaat om fietsenrekken. Op deze pagina leggen we uit welke soorten fietsenstandaarden er zijn. Je kunt ook ontdekken waar je op moet letten wanneer je een fietsstandaard koopt. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is een fietsenrek en hoe werkt het?

"Verboden fietsen te plaatsen". Als je vaak in de stad fietst, ken je vast wel borden of stickers met dit opschrift. Als er geen openbare fietsenstalling in de buurt is, behoor je al snel tot degenen die een parkeerplaats in de stad moeten zoeken - een situatie die je eigenlijk wilde vermijden door je fiets te gebruiken. Een fietsstandaard is hier de remedie. Dit fietsaccessoire wordt op je fiets gemonteerd en zorgt ervoor dat je je fiets altijd gemakkelijk kunt parkeren zonder dat je hem hoeft aan te leunen. De manier waarop het werkt, is eenvoudig: zodra je bent afgestapt, klap je de standaard gewoon uit – en je fiets staat vanzelf.

De verschillende soorten fietsstandaarden

De meeste fietsstandaarden zijn klassieke monopodstandaarden, ook wel zijstandaarden genoemd. Ze hebben dus een uitklapbare poot die op de vloer wordt geplaatst. De standaard fungeert als het ware als steun, waarbij het gewicht van de fiets ervoor zorgt dat je fiets stabiel staat. De eenvoudige constructie heeft verschillende voordelen: deze standaards zijn heel gemakkelijk te monteren, ze veranderen nauwelijks het totale gewicht van je fiets en je kunt ze ook heel gemakkelijk gebruiken. Het grote nadeel van de monopodstandaard is dat hij vaak zijn grenzen bereikt, vooral bij zware fietsen zoals bepaalde e-bikes of fietsen met een kinderzitje.

Monopods zijn er in verschillende uitvoeringen, voor stadsfietsen, trekkingfietsen, mountainbikes en dergelijke. De middenstandaard is de klassieke zijstandaard. Hij wordt meestal in het trapasgebied gemonteerd met een adapterplaat of tegenplaat. Daarnaast is er ook de achterstandaard. In de meeste gevallen wordt de fietsstandaard bevestigd aan de achtervork of de achterdriehoek van je fiets. Veel fietsframes zijn daarom voorzien van een uitsparing voor de fietsstandaard.

Maar zoals gezegd bereiken deze constructies vaak hun grenzen, vooral bij zware fietsen zoals elektrische fietsen, trekkingfietsen of fietsen met een kinderzitje. Daarom is de zogenaamde dubbele fietsstandaard, ook wel tweepoot genoemd, in de loop van de jaren ingeburgerd geraakt. Deze modellen hebben twee poten die op de vloer staan. Daardoor staat het wiel zelfverzekerd en slipvrij op de grond. Het gewicht wordt gelijkmatig over beide zijden verdeeld en de fiets blijft recht staan en leunt niet zijwaarts zoals bij de zijstandaard. De dubbele fietsstandaard is ook vaak veiliger op oneffen terrein dan de klassieke zijstandaard. Het nadeel van de dubbele fietsstandaard is de grotere inspanning die nodig is om hem te gebruiken. Ook zijn de tweebenige standaards zwaarder dan gebruikelijke zijstandaards voor fietsen.

Fietsenstandaards - De verschillende types op een rij

 • Klassieke zijstandaard: typische fietsstandaard die in de buurt van de trapas wordt gemonteerd.
 • Achterstandaard: variant van de zijstandaard die aan het achterframe wordt bevestigd.
 • Dubbele fietsstandaard: dubbele standaard die het wiel aan beide zijden vasthoudt. Vergelijkbaar met de constructie van een motorstandaard.

Welke fietszijstandaard is geschikt voor jou en je fiets?

De keuze van de juiste zijstandaard hangt af van verschillende factoren. In wezen komt het neer op de volgende punten:

 • Het totale gewicht van je fiets: hoe zwaarder je fiets, hoe geschikter een dubbele fietsstandaard meestal is.
 • Je persoonlijke voorkeur: sommige mensen vinden de bediening van een dubbele fietsstandaard ingewikkelder en geven daarom de voorkeur aan de zijstandaard.
 • De omgeving waarin je rijdt: op oneffen terrein kan een dubbele fietsstandaard veiliger zijn dan een conventionele zijstandaard.
 • Jouw type fiets: voor massieve fietsen zoals cargo e-bikes is een stevige dubbele fietsstandaard vaak de betere keuze.

Als je niet zeker weet welke fietsstandaard voor jou de juiste is, kan een blik op de productbeschrijvingen hier op BIKE24 vaak helpen. Daarin kun je meer te weten komen over de kenmerken van de modellen fietsstandaarden die we aanbieden.

Standaard fiets - zo werkt de montage

De montage van een fietsstandaard is meestal betrekkelijk eenvoudig en kan ook door niet-professionals worden uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt de fietsstandaard met behulp van bouten aan je fiets bevestigd. Bij sommige modellen is het echter ook mogelijk de standaard te bevestigen met een snelspanner of klemverbinding. De instructies voor de installatie vind je meestal in de meegeleverde handleiding of op de website van de betreffende fabrikant. Sommige bedrijven bieden zelfs video's aan ter ondersteuning van de montage.

Vijf tips voor het juiste gebruik van zijstandaards voor fietsen

 • Let er bij de montage van je fietsstandaard op dat hij echt op je fietsmodel past. In de productbeschrijvingen bij BIKE24 vind je informatie over voor welke fietsmodellen de betreffende fietsstandaard geschikt is.
 • Volg altijd de instructies van de fabrikant voor de installatie.
 • Bij het parkeren van de fiets is het raadzaam een vlakke ondergrond te zoeken. Op hellingen raken vooral zijstandaards vaak uit balans.
 • Het oppervlak is ook cruciaal voor het veilig staan van je fiets. Op zachte grond, zoals weilanden, zakt een fietsenstandaard snel in. Vooral zijstandaards bereiken hier snel hun grenzen.
 • Wij raden bij gebruik van een zijstandaard voor de fiets aan deze altijd samen te gebruiken met een veilig fietsslot. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat je fiets niet alleen veilig staat, maar ook beter beschermd is tegen dieven. Bij BIKE24 vind je een grote keuze aan fietssloten in verschillende uitvoeringen.