Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Veilig op weg met een fietshelm

Fietshelmen zijn vanzelfsprekend geworden in de wielersport. Ook in het dagelijks leven worden niet alleen kinderhelmen, maar ook helmen voor volwassenen steeds meer gebruikt. Moderne fietshelmen bestaan uit een schaal van hard schuim, bedekt met een dunne laag harder kunststof. Openingen in de helm laten lucht circuleren, zodat transpiratie wordt verminderd. Hierdoor zijn fietshelmen niet alleen veilig, maar ook comfortabel om te dragen. Of het nu gaat om een kinderhelm, MTB-helm of racefietshelm: voor de veiligheid is het cruciaal dat de helm goed past en past bij het beoogde gebruik. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Inhoudsopgave - Fietshelmen

De veiligheidsnormen voor fietshelmen

Het basisprincipe van een fietshelm is eenvoudig: bij een botsing wordt de energie van de klap geabsorbeerd en verdeeld door het schuim, zodat het hoofd beschermd blijft dankzij de "kreukelzone". Het schuim blijft vervormd - daarom is een fietshelm een wegwerpproduct: na een botsing moet je hem vervangen, omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd is. Sommige fabrikanten bieden zogenaamde "crash vervangers" aan. Je krijgt dan na een ongeluk een nieuwe helm voor een lagere prijs.

In Nederland zijn er testnormen waaraan fietshelmen moeten voldoen - anders mogen ze niet verkocht worden. Dit betekent dat alle helmen voldoen aan de veiligheidsnormen. Bovendien doen sommige fabrikanten moeite om extra bescherming te bieden. Zo zijn er fietshelmen met MIPS ("Multi-directional Impact Protection System"), die de impact van roterende krachten op het hoofd bij een ongeluk verminderen en zo de kans op een hersenschudding minimaliseren. Helmen verschillen ook afhankelijk van het beoogde gebruik (bijvoorbeeld mountainbike-helm, kinderfietshelm, enzovoort).

Bijzonder belangrijk: pasvorm en maat

Als je een fietshelm wilt kopen, moet je ervoor zorgen dat hij goed past. De helm mag niet knellen, maar ook nooit wiebelen of wegglijden. Omdat iedereen een andere hoofdvorm heeft, is de keuze van een fietshelm altijd individueel. Daarom kun je je helm bij BIKE24 gemakkelijk omruilen als hij niet goed past. Daarnaast vind je voor elke fietshelm de maattabellen van de fabrikant, die meestal verwijzen naar de hoofdomtrek.

De fijnafstelling gebeurt via een verstelsysteem. Dit is meestal een rondgaande band die je bijvoorbeeld met een knop achter op je hoofd kunt verstellen. Dit zorgt ervoor dat je fietshelm goed en stevig zit.

De juiste fietshelm voor de juiste toepassing

Wat is het verschil tussen een MTB-helm en een BMX-helm of downhill-helm? Hier vind je de antwoorden.

Helmen voor MTB-Trail, Enduro, downhill & meer

Veiligheid staat voorop bij MTB-helmen. Daarom zijn mountainbike-helmen aan de achterkant en zijkanten langer, zodat ze de grootst mogelijke bescherming bieden zonder te zwaar te zijn. Ventilatie is een belangrijk punt voor alle fietshelmen, maar heeft voor MTB-helmen niet de hoogste prioriteit. Belangrijker zijn features, die aangepast zijn aan het beoogde gebruik: fietshelmen met vizier zijn populair; vaak kun je het vizier ook aanpassen, zodat het te combineren is met een fietsbril.

Met name downhill-helmen zijn vaak integraalhelmen, die een kinbalk hebben en het hoofd rondom beschermen. Deze worden soms ook gebruikt in enduro-wedstrijden. De tegenhanger van integraalhelmen zijn open helmen - ook wel "half-shell" genoemd.

Helmen voor MTB-cross-country (XC)

Cross-country-fietshelmen zijn verkrijgbaar met of zonder vizier, afhankelijk van je smaak. In tegenstelling tot MTB-trailhelmen zijn ze lichter en bijzonder goed geventileerd.

De juiste racefietshelmen

Racefietshelmen zijn aerodynamisch geoptimaliseerd, om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. Daarom worden vizieren geheel achterwege gelaten - zo zijn racefietshelmen bijzonder licht en tegelijkertijd goed geventileerd. Onder racehelmen vallen ook tijdrithelmen, die ontworpen zijn om uiterst aerodynamisch te zijn en meerdere Watt te besparen.

Dirt-, BMX- en skate-helmen

Fietshelmen in deze categorie hebben meestal een eenvoudiger ontwerp, maar zijn bijzonder stevig, zodat ze je ook bij ernstigere valpartijen betrouwbare bescherming bieden. De ventilatie is meestal minder intensief. De typische ronde helmvorm is kenmerkend voor deze fietshelmen.

Helmen voor elke dag, city en urban

Het ontwerp van fietshelmen voor dagelijks gebruik is meestal vrij eenvoudig en gebaseerd op dat van BMX- en skate-helmen. Alledaagse helmen bieden een goed compromis tussen lichtheid, goede ventilatie en veiligheid. Sommige modellen zijn bovendien uitgerust met veiligheidsverlichting en/of reflecterende elementen, zodat andere weggebruikers je goed kunnen zien.

Fietshelmen voor dames, heren en kinderen

Vergeleken met damesfietshelmen en herenfietshelmen zijn fietshelmen voor kinderen natuurlijk kleiner. De ontwerpen zijn ook vaak speelser, zodat kinderen met plezier hun fietshelm dragen. Qua vorm zijn er geen verschillen tussen fietshelmen voor meisjes en fietshelmen voor jongens, maar qua vormgeving zijn er zeker verschillende varianten.

Fietshelmen voor volwassenen zijn in principe unisex. Sommige fabrikanten bieden echter damesfietshelmen aan die ofwel een "vrouwelijker" ontwerp hebben, ofwel speciale verstelsystemen hebben die comfortabel zijn om te dragen, zelfs met lang haar of vlechten.

Extra's en special features

Sommige fietshelmen hebben standaard extra voorzieningen of kunnen worden uitgebreid. Populaire extra's zijn:

  • crash-sensoren die bij een ongeluk zelfstandig een noodoproep kunnen versturen via de verbinding met een smartphone
  • geïntegreerde chips die eerstehulpverleners kunnen voorzien van belangrijke medische informatie (zogenaamde "NFC-medical-ID-tags")
  • elektronische toevoegingen, zoals lichten voor betere zichtbaarheid
  • richtingaanwijzers die je op afstand vanaf het stuur kunt bedienen
  • Bluetooth-handsfree-kit

Koop een fietshelm bij BIKE24

Bij BIKE24 vind je een grote keuze aan fietshelmen voor dames, heren en kinderen. Als je helm ondanks zorgvuldig meten niet past, kun je hem gemakkelijk omruilen.