Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fiets cassette afnemer - waarop moet je letten bij aanschaf van dit professionele gereedschap

Wil je de cassette van je fiets vervangen? Dan heb je een cassetteafnemer nodig, ook wel tandwieltrekker genoemd. Omdat dit speciale gereedschap niet bijzonder duur is, is het de investering meer dan waard. Je moet er wel voor zorgen dat de cassetteafnemer past op de cassette die je wilt verwisselen. Er zijn ook verschillende soorten tandwieltrekkers. Op deze pagina leggen we uit welke cassetteafnemer voor jou de juiste is. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Cassette afnemer fiets - deze versies zijn beschikbaar

Cassetteafnemers behoren niet echt tot de basisuitrusting in elke fietsenkelder. Maar als je je werkplaats verder wilt upgraden dan het absoluut noodzakelijke gereedschap, dan is dit fietsgereedschap zeker de logische volgende stap. Want met de cassetteafnemer - en een kettingzweep, die je ook nodig hebt als tegenhouder - kun je zelf de cassette (ook wel tandwielset genoemd) van de derailleur op je fiets verwisselen. De tandwieltrekker is daarvoor onmisbaar - ongeacht of je een racefiets, een mountainbike of een trekkingfiets hebt. Alleen met een cassetteafnemer kun je de borgring losmaken die de cassette vastzet op het freewheel-huis van de achterwielnaaf. Hierdoor hoef je niet meer elke keer naar de fietsenmaker als je een nieuwe cassette koopt of meerdere cassettes met verschillende maten tandwielen hebt en die regelmatig wilt verwisselen.

In het algemeen zijn er twee soorten tandwieltrekkers: de goedkopere versie is een klein hulpstuk dat je gebruikt met een steeksleutel (meestal 24 mm) of een ratelsleutel of een vierkantsleutel. Duurder is een compleet werktuig dat een cassetteafnemer combineert met een handvat. Als je geen geschikte steeksleutel of ratelsleutel hebt, is dit zeker de betere keuze voor jou. Sommige tandwieltrekkers hebben in het midden een pin, die past in de as van de naaf waarop de cassette zit. Deze pen geeft de cassetteafnemer extra steun.

Cassetteafnemers zijn verkrijgbaar in deze varianten

  • cassetteafnemer als insteekhulpstuk: voor deze goedkopere versie heb je een geschikte steeksleutel nodig (meestal 24 mm), die past op de zeskant aan het eind van de cassetteafnemer. Dit is alleen de moeite waard als je al steeksleutels in je werkplaats hebt.
  • cassetteafnemer als compleet gereedschap met handvat: bij deze wat duurdere versie is de pure cassetteafnemer al voorzien van een handvat, waarmee je de nodige hefboomwerking kunt uitoefenen om de keerring van de cassette los te maken. Als je geen steeksleutel hebt, is dit het juiste gereedschap voor jou. 
  • cassetteafnemer met geleidepen: sommige cassetteafnemers hebben in het midden een geleidepen, die past in de as van de naaf waarop de cassette zit. Deze pin biedt extra steun.

Cassetteafnemer voor fietsen - het gaat om de vertanding

De sluitringen van de cassettes die je met de cassetteafnemer kunt openen, hebben verschillende vertandingen, afhankelijk van de fabrikant van de cassette: de cassettes van Shimano en SRAM zijn het meest gangbaar en hebben identieke vertandingen. De cassettes van de Italiaanse schakelgroepfabrikant Campagnolo hebben verschillende tanden. Er zijn ook zeer zeldzame tandwielen, van kleine merken als Suntour, Sachs of Falcon. Als je een cassetteafnemer koopt, moet je er dus op letten dat hij de juiste tanden heeft. Dit kan echter meestal snel worden opgehelderd: in de regel geeft de modelnaam van de tandwieltrekker al aan bij welk merk hij past. Op BIKE24 vind je ook overeenkomstige informatie in de verschillende productbeschrijvingen van de hier aangeboden cassetteafnemers. Opmerking: er zijn ook combinatie-cassetteafnemers met twee tanden, meestal geschikt voor Shimano/Sram en Campagnolo. Deze zijn vooral praktisch als je cassettes van verschillende merken hebt.

Cassetteafnemers zijn verkrijgbaar met deze vertandingen:

  • Shimano-cassetteafnemers: waarschijnlijk de meest voorkomende vertanding. Deze wordt ook gebruikt door de merken SRAM, Chris King, Sun Race en anderen.
  • Campagnolo-cassetteafnemers: de Italianen gebruiken hun eigen vertanding.
  • Suntour-cassetteafnemers: deze cassetteafnemers zijn geschikt voor oudere cassettes met vier inkepingen.
  • Sachs-cassetteafnemers: deze cassetteafnemers zijn geschikt voor P.G.-cassettes.