Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
  • Home
  • Breadcrumbs IconFramemaat Fiets

De juiste framehoogte is belangrijk voor een fiets

De juiste framehoogte is belangrijk voor een fiets

Welke rol speelt de framemaat bij een fiets?

De juiste fietsmaat is de voorwaarde voor langdurig gezond gebruik van een fiets. Hij vormt de basis voor een geschikte zithouding die de rug- en beenspieren ontziet. Alleen met behulp van een juiste zithouding kun je je volledige prestatiepotentieel benutten en profiteren van het beste rijgedrag van je fiets.

Afhankelijk van het type en het doel van de fiets is een bepaalde zithouding zinvol - de positie op een racefiets is bijvoorbeeld anders dan die op een mountainbike. De anatomische omstandigheden en eisen van de fietser zijn ook van invloed op de zithouding. De stand van stuur, stuurpen, zadel en zadelpen kan nauwkeurig worden ingesteld. Bovendien is de geometrie van het frame zeer complex: de framehoogte is van invloed op tal van andere lengtes en maten, die allemaal belangrijk zijn voor de best mogelijke rijprestaties en moeiteloos toeren.

Het is dus cruciaal om de juiste framemaat van een fiets voor jou te berekenen. De framemaat komt overeen met de afstand tussen het midden van de trapas en de bovenkant van de zitbuis. De afstand wordt aangegeven in centimeters of inches, waarbij 1 inch overeenkomt met 2,54 centimeter. Op BIKE24 kun je de framemaat van elk fietsmodel vinden in een tabel die deel uitmaakt van de betreffende artikelillustraties, namelijk onder het item 'zitbuislengte'.

Bereken de fietsmaat: Welke framehoogte is geschikt voor mij?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag welke framehoogte geschikt is voor welke lichaamsgrootte. Het aflezen van de fietsmaat uit een tabel op basis van lichaamsgrootte is op zijn best een benadering. Bovendien hebben volwassenen en kinderen verschillende informatie nodig om uit te vinden welke fietsmaat voor hen het beste is.

Volwassenen kunnen de fietsmaat bepalen door hun binnenbeenlengte te meten en die dan te vermenigvuldigen met een bepaalde factor - die afhangt van het type fiets. De juiste fietsmaat voor kinderen hangt af van hun lengte.

Volwassenen: De binnenbeenlengte bepalen - Zo doe je dat

Volwassenen: De binnenbeenlengte bepalen

De basis voor de berekening is de binnenbeenlengte (ook: binnenbeenlengte), van de grond tot het kruis. Metingen worden verricht zonder schoenen en in nauwsluitende broek (bv. fietsbroek) of ondergoed. Duw hiervoor een boek of een waterpas tussen je benen omhoog naar je kruis. Een tweede persoon meet nu de afstand van de vloer tot de bovenkant van het boek of de waterpas. Dit is de binnenbeenlengte die je nodig hebt voor de verdere berekening.

Bepaal de framemaat met behulp van de binnenbeenlengte

Om de juiste framemaat te berekenen wordt nu de beenlengte vermenigvuldigd met een bepaalde factor. Dit hangt af van het type fiets:

  • Bereken de MTB-framemaat: Om de framemaat van een mountainbike te bepalen, vermenigvuldig je je binnenbeenlengte in centimeters met 0,225. Je krijgt dan de lengte van de zitbuis in inches. Dit is de gebruikelijke specificatie voor de framehoogte van mountainbikes. Voorbeeld: 84 cm (beenlengte) x 0,225 = 19 inch
  • Bereken de framehoogte van een racefiets: Je kunt de framehoogte van een racefiets berekenen door de binnenbeenlengte in centimeters te vermenigvuldigen met 0,665. Het resultaat komt overeen met de zitbuislengte in centimeters, de typische eenheid voor de framemaatspecificatie van een racefiets. Voorbeeld: 84 cm (beenlengte) x 0,665 = 56 cm
  • Bereken de framemaat voor andere fietsen: Afhankelijk van het type fiets is de geschikte framehoogte heel verschillend. Met behulp van onze koopgids, die je tijdens het bestelproces als service kunt kiezen, vind je gegarandeerd de juiste maat voor je fitnessfiets, trekkingfiets en dergelijke.

Je weet nu de geschikte framehoogte (zitbuislengte) voor je nieuwe fiets. Welke framemaat je fiets moet hebben wordt ook beïnvloed door andere factoren:

  1. Armlengte en schouderbreedte: Deze metingen spelen ook een rol en moeten in aanmerking worden genomen bij de aankoop van een nieuwe fiets om de framemaat en de keuze van onderdelen zo nauwkeurig mogelijk te bepalen.
  2. Beoogd gebruik: Ga je sportief of recreatief fietsen? Kies bij twijfel het kleinere frame voor sportief rijden en het grotere voor lange ontspannen tochten.
  3. Gewenste zithouding: In tegenstelling tot de rechte zithouding op een toerfiets is de zithouding op een racefiets naar voren gebogen, wat onder meer de luchtweerstand vermindert. Zithouding en framemaat hangen ook samen.

Zoals je ziet is het voor een leek niet eenvoudig om de juiste framehoogte van een fiets te berekenen. Onze fietsexperts helpen je daarom graag bij het uitzoeken welke framehoogte het beste is voor je nieuwe fiets - uiteraard rekening houdend met je lichaamslengte, je voorkeurszithouding, het gebruiksdoel etc.

De juiste lichaamshouding op de fiets

Bereken de zadelhoogte op basis van de beenlengte

Net als de framehoogte is ook de zadelhoogte afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt echter bij benadering een zadelhoogte berekenen door de beenlengte in centimeters te vermenigvuldigen met de factor 0,885. Voorbeeld: 84 cm (beenlengte) x 0,885 = 74 cm (zadelhoogte).

Bereken de fietsmaat voor kinderen

De maat van een kinderfiets wordt niet bepaald door het frame, maar door de wielen. Er is geen exacte berekening zoals bij volwassenen, maar de grootte van de wielen is gebaseerd op de lengte van het kind. In de loop der tijd zijn er richtwaarden ontstaan die als een eerste oriëntatie kunnen dienen.

Meet de hoogte van het frame

Als je erg tevreden was met je oude fiets en dezelfde framemaat wilt gebruiken op je nieuwe fiets, is het de moeite waard om de framehoogte van je fiets te meten.

Hoe meet je de framehoogte van de fiets? Plaats je meetlint precies in het midden van de trapas en meet de afstand tot de bovenkant van de zitbuis. Deze specificatie - in centimeters of (gedeeld door 2,54) in inches - komt overeen met de framemaat. Vergelijk je metingen dus altijd met onze geometrietabellen in de artikelafbeeldingen. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice.