Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Vouw- en klapfietsen – de ideale fietsen voor in de stad, op vakantie en meer

Ze zijn klein, handig en doen in niets onder qua functie tegenover de klassieke fietsen. We hebben het over vouwfietsen. In de afgelopen jaren hebben de vouw- en klapfietsen een echte bloei ervaren. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze handige mini-bikes en gebruiken ze voor hun dagelijks leven of tijdens de vakantie. Geen wonder, want alle vouw- en klapfietsen zijn uiterst veelzijdig en bieden tal van voordelen. Op deze pagina leggen we uit waardoor vouwfietsen zo bijzonder zijn en waar je op moet letten bij de koop van je nieuwe vouwfiets. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Vouw- en klapfietsen – kleine ruimtebesparende wonderen voor de handbagage

Wie graag met de trein reist, kent het probleem: je fiets te transporteren is ook tegenwoordig niet altijd eenvoudig. Overvolle wagens zorgen ervoor dat er vaak geen ruimte is voor fietsen. Treinen zonder eigen fietsenstalling maken het vaak niet eens mogelijk om een fiets mee te nemen. En als de fiets toch ruimte heeft in de trein, heb je niet alleen een fietsticket nodig, maar moet je onder bepaalde omstandigheden zelfs je tweewieler demonteren en in een transporttas opbergen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de afgelopen jaren steeds meer mensen interesse tonen in zogenaamde vouwfietsen. In het bijzonder bij forenzen zijn de kleine, handige vouwfietsen echte wensproducten. Wanneer ze opgevouwen zijn, worden ze niet gezien als fietsen, maar als bagage en mogen ze in Nederland op dit moment gratis mee met de trein, mits ze in het bagagerek of onder de stoel passen – helemaal zonder eigen fietsticket. En eenmaal op de plaats van bestemming aankomen, zijn ze niet alleen in een mum van tijd klaar voor gebruik, maar ook snel en flexibel genoeg om de beroemde laatste kilometer naar de werkplek af te leggen.

Wat zijn vouw- en klapfietsen?

Zoals de naam al suggereert, zijn vouw- en klapfietsen in principe fietsen of e-bikes die opgevouwen of samengeklapt kunnen worden. Dit heeft het voordeel dat ze relatief compact zijn en dus gemakkelijk in de bus of trein kunnen worden opgeborgen. Bovendien kunnen de meeste modellen ook gemakkelijk in de kofferbak van een auto worden gelegd. Vouw- en klapfietsen zijn ideale begeleiders voor in de stad, op vakantie en meer. De handige fietsen zijn ook een goede keuze voor de camping of op reis, omdat ze niet zoveel ruimte nodig hebben als conventionele fietsen.

Het belangrijkste verschil tussen vouwfietsen en klassieke fietsen zijn de scharnieren op het frame en componenten zoals de zadelpen of het stuur. Hiermee kan een klapfiets worden opgevouwen, zodat hij zijn compacte transportgrootte bereikt. Een ander typisch verschil zijn de kleinere wielen. Terwijl de gewone fietsen met 28 inch wielen worden uitgerust, hebben vouwfietsen meestal wielmaten van 20 tot 24 inch. Ook hiervoor is de reden het compactere formaat, zodat de klapfiets zo klein mogelijk wordt wanneer hij wordt opgevouwen. Een andere focus van klapfietsen ligt op hun gewicht. Om deze reden worden meestal componenten gebruikt die zo licht mogelijk zijn.

Wat de verdere uitrusting betreft, zijn er slechts een paar verschillen met de normale fiets. Vouwfietsen zijn verkrijgbaar met moderne remmen, met naaf- of derailleurversnellingen en in diverse bouwvormen. Racefiets-vouwfietsen zijn dus net zo goed verkrijgbaar als een vouwfietsvariant van een gravelbike. De meest voorkomende variant is echter de klapfiets met 20 inch. Dit model van de city-bike is de beste keuze voor forenzen in de stad.

Vijf voordelen van vouw- en klapfietsen op een rijtje

  • Vouwfietsen zijn veel compacter dan gewone fietsen.
  • Bovendien kunnen ze ook opgevouwen worden, zoals hun naam al doet vermoeden.
  • Daardoor worden ze in de trein niet beschouwd als fiets, maar als normale bagage en kunnen ze gratis meegenomen worden.
  • Dankzij de mogelijkheid om ze op te vouwen, kunnen vouwfietsen heel gemakkelijk worden vervoerd. Dit maakt het bijvoorbeeld een populaire optie voor kampeervakanties.
  • Dankzij hun kleine afmetingen en voornamelijk lichte componenten zijn vouwfietsen meestal lichter dan klassieke fietsen.

Vouwfietsen – welke soort vouwfietsen zijn er?

Net als met andere fietsen zijn er zeer verschillende modellen van vouwfietsen. Hierna stellen we jou de meest populaire vouwfiets categorieën voor. Te beginnen met de klassieke 20 inch klapfiets tot en met de vouwfiets met elektrische aandrijving.

Klapfiets 20 inch – de klassieker onder klapfietsen

Als er een soort vouwfiets is die als klassieke vouwfiets kan worden gezien, dan zijn het de vouwfietsen o klapfietsen met 20 inch wielen. Je vindt ze in het assortiment van bijna elke fabrikant van vouwfietsen. Hun frames zijn meestal gemaakt van aluminium, de remmen kunnen zowel schijf- alsook velgremmen zijn. 20 inch vouwfietsen zijn leverbaar als vouwfietsen zonder elektrische aandrijving en als e-bike variant. Als je op zoek bent naar een opvouwbare city-bike, zijn deze vouwfietsen onze beste aanbeveling.

Vouwfiets 24 inch – als het makkelijker moet rollen

Vouwfietsen met een wielmaat van 24 inch verschillen in principe alleen op het gebied van de wielmaat van de 20 inch modellen. Het voordeel van deze vouwfietsen is dat ze iets beter rollen. Dit is een belangrijk pluspunt, vooral op langere afstanden of oneffen ondergrond.

Vouwfietsen met andere wielmaten

Terwijl 20 en 24 inch de meest voorkomende wielmaten zijn bij vouwfietsen, zijn er ook modellen met wielmaten van 14 inch en 26 en 28 inch. Deze vind je echter niet zo snel. Op het gebied van 26 en 28 inch vind je vaak vouw-racefietsen.

Vouwfietsen met elektrische aandrijving – de opvouwbare elektrische fietsen

Als gevolg van van de e-bike trend van de afgelopen jaren is er ook een grotere vraag naar vouwfietsen met elektrische aandrijving. Ze hebben doorgaans een motor van 250 watt die ondersteuning biedt tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Deze klapfietsen zijn vooral populair bij forenzen die na de laatste kilometer naar kantoor niet zweterig willen afleggen en dankzij de elektrische aandrijving bijzonder moeiteloos op weg willen zijn. Het nadeel van deze vouwfietsen is echter het gewicht: terwijl vouwfietsen zonder elektrische aandrijving gewoonlijk rond tien kilogram wegen, hebben vouwfietsen met e-motor al snel het dubbele gewicht. Hierdoor zijn ze ook niet zo licht als de klassieke vouwfietsen. Lees nu meer over e-bike vouwfietsen!

Een vouwfiets kopen – waar je bij de aankoop van een vouwfiets op moet letten

Vouwfietsen zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Of je nu op zoek bent naar een goedkope vouwfiets voor de stad of een hoogwaardig model voor langere tochten. Er is altijd een fiets die bij jou en jouw behoeften past.

Het belangrijkste punt bij het kopen van een vouwfiets is zeker de grootte en het gewicht ervan, evenals het vouwmechanisme. In principe moet je vouwfiets zo compact en licht mogelijk zijn, terwijl het uit- en opvouwen zo gemakkelijk mogelijk moet verlopen. De Britse fabrikant Brompton bijvoorbeeld laat zien hoe geavanceerd de mechanismen intussen zijn. Deze belooft dat de fietsen in minder dan 20 seconden kunnen worden ingeklapt en vergrendeld.

Een andere belangrijke factor bij de aanschaf van een vouwfiets is de kwaliteit van de onderdelen. Zorg ervoor dat de fiets is voorzien van hoogwaardige, groepsvrije onderdelen die duurzaam en robuust zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het repareren of vervangen van onderdelen na korte tijd.

Veiligheid is ook een belangrijk aspect. Wanneer je een fiets koopt, zorg er dan voor dat deze een goed remsysteem heeft – bij voorkeur hydraulische schijfremmen – die stabiel genoeg zijn voor je gewicht. De meeste vouwfietsen hebben namelijk grenzen qua afmetingen en gewicht. Afhankelijk van de fabrikant kunnen dit bijvoorbeeld specificaties zijn van maximaal 95 tot maximaal 135 kg. De verlichting van de fiets moet ook goed zijn, zodat je ook in het donker veilig bent.

Handige accessoires voor vouwfietsen

We zijn nu aangekomen bij de accessoires voor je toekomstige vouwfiets. Net als bij elke fiets raden we goede fietsaccessoires aan voor vouwfietsen. Dit zijn bijvoorbeeld extra onderdelen zoals een fietsbel of extern licht. Een veilig fietsslot is ook handig om je nieuwe vouwfiets te beschermen tegen diefstal. Als je met jouw vouwfiets wilt reizen, kan bovendien een transporttas handig zijn, om je nieuwe fiets te beschermen.

Tot de accessoires behoort er ook de juiste fietskleding. Vooral een goede helm is essentieel. Als je een e-vouwfiets koopt, moet je er ook rekening mee houden dat je sneller bent dan voorheen vanwege de elektrische motor. Een fietsjas die je beschermt tegen wind kan daarom ook een goede investering zijn.

Vijf tips en trucs voor de rit met de vouwfiets

  1. Vouwfietsen worden in het openbaar vervoer beschouwd als bagage en kunnen gratis worden meegenomen. Er kunnen echter uitzonderingen zijn (zoals in tijden van overvolle treinen door verminderd treinverkeer). Daarom raden we je aan, de huidige vervoersvoorwaarden te controleren voordat je met de trein reist.
  2. De fiets moet al voor het instappen in de trein zijn opgevouwen. Anders kan het worden beschouwd als een fiets en moet je een fietsticket kopen.
  3. Veel vouwfietsen hebben geavanceerde vouwmechanismen, die bijvoorbeeld ook een gedeeltelijk vouwen mogelijk maken. Dit heeft het voordeel dat je je vouwfiets ook kunt duwen als je hem ingeklapt hebt. De zadelpen fungeert als een duwhulp.
  4. Als je met de bus reist, komt de vouwfiets in de bagageruimte. Hier raden we je een transporttas aan. Bovendien is het zinvol om de fiets als laatste in de bagageruimte te plaatsen. Daardoor ligt hij op de andere bagage en wordt er niet door plat gedrukt.
  5. Als je je vouwfiets regelmatig in gebouwen meeneemt, moet je hem ook regelmatig schoonmaken. Hierdoor bespaar je het reinigingspersoneel veel werk. Bij BIKE24 vind je een breed scala aan geschikte fiets-onderhoudsproducten.

De conclusie – is het de moeite waard om een vouwfiets te kopen?

Het antwoord op deze vraag is kort gezegd ‘ja’. Hoewel vouwfietsen niet altijd aan de prestaties en het comfort van klassieke fietsen kunnen tippen, zijn ze nog steeds de ideale fietsen voor in de stad, op vakantie en meer. Dit geldt zowel omdat ze ruimtebesparend zijn, maar ook omdat ze ongelooflijk veelzijdig zijn. Vouw- en klapfietsen kunnen uiteindelijk gebruikt worden voor zowel de stad als langere tochten. En door hun veelzijdigheid zijn de vouw- en klapfietsen ook perfect voor mensen met uiteenlopende mobiliteitsbehoeften. Al met al bieden vouw- en klapfietsen een aantal voordelen. Als je op zoek bent naar een handige fiets voor je dagelijks leven of je volgende reis, moet je echt nadenken of je geen vouwfiets of inklapbare fiets wilt!