Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-handvatten - waar moet ik op letten bij het kopen van handvatten voor mijn mountainbike?

MTB-handvatten zijn er in veel verschillende uitvoeringen en materialen en hebben een beslissende invloed op het rijcomfort en het rijgedrag van je fiets. Maar welke MTB-handvatten zijn het beste? In het volgende laten we je kennismaken met de verschillende opties en laten we je zien wat belangrijk is als het gaat om stuurgrepen voor mountainbikes. We leggen ook uit waar je op moet letten bij het kopen van handvatten voor je mountainbike. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Handvatten voor mountainbikes - waarom ze zo belangrijk zijn

Of je nu racer of toerfietser bent - alle mountainbikers besturen hun fiets via het stuur en hebben de handvatten altijd in hun handen. Daarom zijn de stuurgrepen op mountainbikes en e-mountainbikes - naast zadel en pedalen - de belangrijkste contactpunten op de fiets. Alleen als je de juiste handvatten op je fiets hebt, heb je er echt grip op.

De belangrijkste criteria bij het kopen van MTB-handvatten zijn pasvorm, grip en demping. De pasvorm moet perfect zijn, om onnodige wrijving en drukpunten te voorkomen. De demping is belangrijk om schokken en trillingen tot een minimum te beperken. De grip biedt betere controle en houvast, zelfs in veeleisende situaties of in natte omstandigheden. Bovendien moet een handvat op de MTB stevig en stevig zitten. En het moet ook zo duurzaam en ongevoelig mogelijk zijn.

Er worden dus veel eisen gesteld aan wat eigenlijk zo'n onopvallend onderdeel is. Daarom zijn er nu talloze verschillende modellen, waarvan sommige sterk verschillen, vooral qua pasvorm. Het mooie is dat stuurgrepen niet echt duur zijn en gemakkelijk te monteren, zodat je zonder veel moeite het rijgedrag en gevoel van je fiets maximaal kunt verbeteren met de best passende handvatten.

MTB-handvatten in één oogopslag - deze verschillende stuurgrepen zijn verkrijgbaar

Op het eerste gezicht zijn alle fietsstuurgrepen hetzelfde: ze zijn van rubber, passen op het uiteinde van het stuur en worden geacht op de een of andere manier een goede grip te hebben. De verschillen zijn visueel nauwelijks waarneembaar, maar in het dagelijks leven op een mountainbike zijn ze duidelijk merkbaar. In principe rijst bij alle fietshandvatten de vraag: wil ik clip-on-handvatten gebruiken of liever stuurgrepen met een schroefklem? Voor bikers is het antwoord heel duidelijk: stuurgrepen met schroefklemmen zitten gegarandeerd stevig, verdraaien niet, en zijn ook veel gemakkelijker te monteren en te verwijderen dan clip-on-stuurgrepen. Die blijven namelijk alleen door statische wrijving. Het monteren en demonteren van zulke eenvoudig bevestigde handvatten is daarom vrij lastig - uiterlijk in natte omstandigheden hebben clip-on-handvatten toch de neiging om te draaien.

De tweede belangrijke beslissing: wil ik ergo-grepen, dat wil zeggen ergonomisch gevormde grepen, of conventionele grepen? Eén ding is duidelijk: als je problemen hebt met je handen tijdens het fietsen - je krijgt bijvoorbeeld na verloop van tijd gevoelloze vingers of pijnlijke handpalmen - moet je zeker ergo-grepen proberen. Er zijn echter ook mensen die zich veel beter redden met conventionele grepen. Het is ook duidelijk dat niet elke ergo-greep in elke hand past. Meer over pasvorm in de volgende paragraaf.

Naast deze belangrijke vragen - schroefgreep of niet, ergo-greep of niet - zijn er ook enkele speciale handvatten, om aan speciale eisen te voldoen. Zo zijn er stuurgrepen met geïntegreerde stuureinden (of bar-ends). En er zijn kortere handvatten, die je samen met twist-shifters of bar-ends monteert.

Mountainbike-handvatten in één oogopslag:

  • clip-on-handvatten (grepen zonder schroefklem): bij deze variant schuif je het conventionele fietshandvat gewoon op het stuur.
  • schroefgrepen (grepen met een schroefklem): handvatten met een schroefklem blijven altijd stevig vastzitten en zijn daarom de betere keuze op MTB's door de hoge eisen die terreinrijden stelt.
  • ergo-grepen: ergonomische handvatten verbeteren het gripcomfort. Dit geldt echter alleen als ze perfect in je handen passen.
  • speciale stuurgrepen (bijvoorbeeld met bar-ends): er zijn speciale handvatten voor speciale eisen. Er zijn bijvoorbeeld stuurgrepen met geïntegreerde bar-ends of kortere hanvatten die je kunt gebruiken met twist-shifters of met bar-ends.

MTB-fietshandvatten koopadvies - welk MTB-handvat is geschikt voor jou?

Hoe verschillend MTB-handvatten ook zijn, één ding hebben ze allemaal gemeen: ze moeten passen bij je handen. Daarom moet je eerst en vooral letten op de juiste buitendiameter, de dikte van de stuurgrepen dus. Veel fabrikanten bieden verschillende handvatten in verschillende diktes aan, soms is er zelfs één handvatmodel in verschillende diktes. Hier geldt: hoe kleiner de handen, hoe kleiner de stuurgreepdiameter moet zijn, hoe groter de handen, hoe groter de diameter. Dit is een vuistregel, maar het is natuurlijk ook een kwestie van smaak: er zijn mensen met grote handen die zich uitstekend redden met kleine handvatdiameters, en mensen met kleine handen kunnen comfortabel rijden met normale of juist bijzonder grote handvatdiameters.

Als de diameter past, is het tweede criterium de vorm van het handvat. Er is hier geen goed of fout; deze beslissing is gewoon een kwestie van smaak. Er zijn talloze verschillende ergo-vormen en concepten erachter. De enige algemene regel is: als je problemen hebt met je handen tijdens het fietsen, bijvoorbeeld gevoelloosheid of drukpunten, dan moet je een paar verschillende ergo-grepen uitproberen. Het belangrijkste hier is: het handvat moet voor jou goed aanvoelen, en mag je niet beperken in het sturen en controleren van je bike. Het is ook belangrijk om ergo-grepen correct aan te brengen: volg de instructies in de gebruiksaanwijzing om ervoor te zorgen dat je het handvat correct plaatst - anders kan een ergo-stuurgreep het tegenovergestelde effect hebben en je problemen nog verergeren. Demping is ook een probleem: bijzonder dempende stuurgrepen filteren trillingen, maar kunnen ook een minder precies gripgevoel veroorzaken. Ook hier geldt: probeer het uit, want uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke smaak.

Over montage gesproken: welke vorm en dikte een stuurgreep ook heeft, hij past op vrijwel elk stuur. Dat komt omdat de meeste stuurmodellen aan de uiteinden een buitendiameter van 22,2 mm hebben. Elke stuurgreep heeft een binnendiameter van 22,2 mm.

Zo vind je de passende stuurgreep:

  • de juiste diameter: handvatten zijn er in verschillende diktes, dat wil zeggen buitendiameters. De vuistregel is: hoe groter de hand, hoe dikker de stuurgreep moet zijn.
  • de juiste vorm: als je problemen hebt met je handen tijdens het fietsen, moet je een paar ergo-grepen proberen.
  • demping: als je gevoelige handen hebt of maximaal comfort zoekt, moet je handvatten met extra demping proberen.

Stuurgrepen op mountainbikes - conclusie

MTB-handvatten zijn cruciaal voor optimale controle en comfort op je mountainbike. Let er bij het kopen op, dat de diameter van de stuurgreep bij je handen en je smaak past. Als je pijn, drukpunten of gevoelloosheid in je handen hebt tijdens het fietsen, probeer dan verschillende ergo-grepen uit. En in het algemeen zijn handvatten met een schroefklem een goede keuze voor mountainbikes, omdat ze altijd goed en stevig vastzitte. In de productbeschrijvingen bij BIKE24 vind je alle belangrijke informatie over de dikte en dempingseigenschappen van de mountainbikegrepen die we aanbieden.