Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Gravelbanden - rubber voor elk terrein

Gravelbikes hebben snel hun plaats veroverd in de wielerwereld - met deze fietsen kun je nagenoeg alles doen en ervaar je bijna onbeperkte vrijheid. Het is dan ook geen toeval, dat gravel-banden ook absolute allrounders zijn. Ze combineren de lichtheid en snelheid van een racefietsband met de duurzaamheid en grip van een mountainbike-band. Wij hebben alle informatie over gravel-banden verzameld - van hun eigenschappen tot tips over het kiezen van de perfecte bandbreedte. Vind jouw band en laat het gravel knarsen! Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat kenmerkt een gravel-band?

Gravel-banden zijn de werkpaarden onder de fietsbanden. In tegenstelling tot racefietsbanden of mountainbike-banden zijn ze ontworpen voor een veel breder scala aan ondergronden en terreinen. Daarom zijn ze in zekere zin een mix van de beste eigenschappen van racefiets- en mountainbike-banden, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor diegenen die hun rit niet willen beperken tot verharde wegen.

Vergeleken met een standaard wegband zijn gravel-banden meestal breder. Meestal tussen de 30 en 45 millimeter, maar soms worden er op gravelbikes 50 mm brede banden gemonteerd. Deze in vergelijking met wegbanden extra breedte zorgt voor een betere stabiliteit en tractie, wat vooral voordelig is op losse of onverharde oppervlakken zoals grind of zand.

Bovendien hebben gravel-banden een agressiever profiel dan hun tegenhangers voor op de weg. Dit profiel, dat soms wordt vergeleken met mountainbike-banden vanwege de noppen, zorgt voor betere grip en controle op gladde of ongelijkmatige oppervlakken. Het spectrum varieert van extra lichte, op speed gerichte varianten met fijne noppen, via semi-slicks - bijvoorbeeld een vlak profiel in het midden en lage schoudernoppen - tot dikke off-road-banden met zijwandbescherming, die zich nauwelijks hoeven te verstoppen achter hun cross-country-broers en -zussen. Tegelijkertijd zijn de meeste gravel-banden over het algemeen ontworpen om nog steeds relatief efficiënt te rollen op gladde oppervlakken.

De robuuste constructie is een ander kenmerk dat gravel-banden onderscheidt. Veel modellen hebben versterkte zijwanden en extra lekbescherming, om ervoor te zorgen dat de band bestand is tegen de eisen van off-road-gebruik. De meeste modellen zijn verkrijgbaar als lichtgewicht tubeless-ready vouwbanden of als bijzonder betaalbare clincher-banden.

Welke bandenmaten en -breedtes hebben banden voor gravel & co?

Banden voor gravel-fietsen zijn meestal verkrijgbaar in de diameters 700C en 650B. 700C is de traditionele maat voor racefietsen en wordt ook vaak gebruikt voor gravelbikes. Afhankelijk van hoe hoog de banden zijn en hoeveel profiel ze hebben, worden 700C-gravel-fietsbanden ook wel 29-inch-banden genoemd. In elk geval worden 700C-banden gemonteerd op 28-inch-wielen of velgen met een buitendiameter van 622 mm. 
650B staat ook bekend als 27,5 inch en maakt het mogelijk, om bredere banden te monteren, voor meer comfort en tractie op ruwe oppervlakken. Gravel-banden met een 650B-diameter worden gemonteerd op 27,5-inch-velgen of wielen met een buitendiameter van 584 mm.
Gravel-banden met een 700C-maat rollen veel gemakkelijker, wat vooral gunstig is op all-road-endurance-trails. De kleinere 650B-banden voor gravelbikes bieden merkbaar meer souplesse en hanteerbaarheid voor gematigd trail-rijden.

De breedte van de band kan sterk variëren, afhankelijk van de maat van de band en de specifieke eisen die de rijder stelt. Hier zijn enkele veel voorkomende breedtes:

 • 30 tot 35 mm: Deze banden zijn ideaal voor rijders die voornamelijk op asfaltwegen en goed onderhouden grindpaden rijden. Ze bieden een goede balans tussen rolweerstand en comfort.
 • 36 tot 40 mm: Deze banden bieden meer comfort en tractie op gravel- en onverharde wegen, zonder al te veel snelheid te verliezen op de weg.
 • 41 tot 50 mm: Deze banden zijn ideaal voor ruw terrein en lange afstanden, waar comfort en lekbescherming belangrijker zijn.

En hoe zit het met tubeless-gravel-banden?

De meeste nieuwe banden voor gravelbikes zijn tubeless-compatibel, dat wil zeggen dat ze geen binnenband nodig hebben. Overstappen op tubeless-banden biedt niet alleen een welkome gewichtsbesparing en verlaagt de rolweerstand, maar beschermt ook tegen hinderlijke kleine lekken door spitse voorwerpen, die in een oogwenk worden gedicht door de latexmelk in de band. En wat als de band toch grotere schade oploopt? Dan zijn tubeless-pluggen je redder in nood. Stop ze gewoon van buitenaf in het getroffen gat en je kunt je rit zonder problemen voortzetten.

Kan ik gravel-banden ook op een racefiets gebruiken?

Een vraag die ons vaak wordt gesteld is in hoeverre gravel-banden ook gebruikt kunnen worden op racefietsen. Een eenduidig antwoord is hier niet mogelijk, omdat het afhangt van twee factoren: de afmetingen van je racefietsvelgen en de geometrie en afmetingen van je racefietsframe.

Zowel de breedte als de hoogte van gravel-banden kunnen er namelijk voor zorgen, dat de band niet op de velg past of te dicht bij het frame is geplaatst (of achteraan zelfs niet past). Als je velgen daarentegen breed genoeg zijn en je frame voldoende bandenspeling heeft, staat niets de montage in de weg.

Banden voor gravelfietsen - de belangrijkste kenmerken in één oogopslag

Om je de aankoop van je volgende gravel-band gemakkelijker te maken, hebben we de belangrijkste kenmerken van gravel-banden voor je op een rijtje gezet.

 • bandenmaat: Gravel-banden zijn meestal verkrijgbaar in de volgende diameters: 700c en 650B. Het kiezen van de juiste maat hangt af van je wielen en het beoogde gebruik.
 • bandbreedte: De bandbreedte is afhankelijk van het terrein. De vuistregel is: hoe meer comfort en grip je nodig hebt, hoe breder de band moet zijn. Let op: de maximale bandbreedte van je fiets is afhankelijk van de frame- en vorkconstructie. Het is daarom raadzaam om de specificaties te lezen of op te meten voordat je een beslissing neemt.
 • constructietype: Tubeless of binnenband? Het antwoord op deze vraag hangt af van je voorkeuren. In principe heb je bij een tubeless-setup minder rolweerstand, minder gewicht en meer bescherming tegen lekrijden - een win-win-win-situatie off-road.
 • profiel: Het profiel is een van de belangrijkste aankoopcriteria. Welk profiel voor jou geschikt is, hangt ook sterk af van het beoogde gebruik. Hoe ruiger het terrein, hoe sterker het (noppen)profiel moet zijn. Rijdt je daarentegen voornamelijk op asfaltwegen en bospaden, is een licht geprofileerde gravel-band al snel voldoende.
 • lekbescherming: Als je off-road rijdt, krijg je onvermijdelijk te maken met scherpe stenen en randen. Lekbescherming is daarom bijzonder belangrijk voor gravel-banden. We raden je daarom aan om hoogwaardige gravel-banden te kopen met een extra beschermlaag.
  toepassingsgebied: Of je een gravel-band ook op een racefiets kunt gebruiken, hangt fundamenteel af van de afmetingen van je racefietsvelgen en de geometrie en afmetingen van je racefietsframe.
 • merk: Als je maar één band wilt vervangen of bepaalde merkvoorkeuren hebt, speelt het merk ook een rol. In onze online-shop vind je gravel-banden van alle grote bandenfabrikanten zoals Continental, Schwalbe, Panaracer of WTB.

Gravel-banden online kopen - onze conclusie

In het debat over specialisatie versus veelzijdigheid in de fietssport hebben gravel-banden absoluut hun niche gevonden. Met hun vermogen om zowel op de weg als buiten de gebaande paden uit te blinken, vertegenwoordigen ze het groeiende verlangen onder ons fietsers naar avontuur, ontdekking en de vrijheid om onze eigen weg te kiezen.

Deze flexibiliteit zorgt echter ook voor diversiteit op de markt. Gravel-banden zijn dan ook verkrijgbaar voor een breed scala aan toepassingen, profielen en terreinen. Welke gravel-profiel voor jou geschikt is, hangt dus sterk af van je favoriete routes. In elk geval hebben we een grote selectie modellen van populaire fabrikanten en veelbelovende nieuwe producten. En je vindt ook praktische accessoires zoals binnenbanden en tubeless-kits in ons assortiment.