Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

BMX-sturen- Comfort en topprestaties in elke situatie

Bij het kiezen van het beste BMX-stuur draait het allemaal om de details, hoe je je gedraagt op de fiets en welke routes je rijdt. In de stad zijn de eisen namelijk anders dan op het platteland en zelfs een kleine verandering in het stuur-design kan alles veranderen. Een stuur kan bijvoorbeeld speciaal ontworpen zijn voor een freestyle-rijstijl of een multifunctioneel design hebben dat in allerlei situaties bij je past. Voor de rest is het net als elk ander fietsstuur, want je kunt allerlei soorten sturen en bar-ends toevoegen om je comfort en prestaties te verbeteren. Verder lezen

Hoe ziet een BMX-stuur eruit?

BMX-sturen verschillen aanzienlijk van sturen in andere disciplines, met name MTB-sturen of racefietssturen. Afhankelijk van het type hebben ze een grotere of kleinere helling tussen de buizen. Dit komt door de aerodynamica van BMX, waarbij een hoge wendbaarheid nodig is zonder dat dit ten koste gaat van de handling en vooral de grip. Grip is essentieel bij dit type stuur, zodat niets uit de hand loopt. Er is geen juiste manier om een BMX-stuur vast te houden, elke rijder ontwikkelt zijn eigen stijl en die hangt ook altijd af van zijn rijstijl. Hoe agressief je rijdt, speelt ook een rol.

Welke soorten BMX-sturen kun je vinden?

De belangrijkste sturen zijn onderverdeeld in verschillende groepen, op basis van een aantal factoren. De meest voorkomende heeft betrekking op de stuurpen, waarvan je de afmetingen in aanmerking moet nemen om incompatibiliteit te voorkomen. In de BMX-sport zijn 22,2-inch-stuurpennen het meest gangbaar, terwijl 25,4 inch een nieuwe maat is, die steeds populairder wordt. Deze maat is afgeleid van de dikte van de onderbuis die met de stuurpen is verbonden, en het moet worden opgemerkt, dat hoe dikker de buis is, hoe meer gripoppervlak hij biedt. Met andere woorden, het stuur is stabieler en beweegt minder. Het 22,2-inch-stuur kan voor problemen zorgen in gecompliceerde trajecten en je het gevoel geven dat het stuur uit je handen wil glijden. Het probleem met deze sturen is, dat deze extra materiaaldikte invloed heeft op het gewicht van de set, en als er iets is waar BMX-rijders bijzonder op letten, dan is het wel het totale gewicht van hun fiets, vooral als het gaat om de meest wendbare onderdelen.

Tweedelig stuur versus vierdelig stuur

Een ander aspect dat een grote rol speelt bij het kopen van een BMX-stuur is de vorm, die uit twee of vier delen kan bestaan. Elk van deze delen is een van de buizen die, als ze aan elkaar gelast zijn, het stuur vormen.

De tweedelige sturen zijn gemakkelijk te herkennen, omdat ze bestaan uit één lange buis, die van het ene uiteinde naar het andere loopt. Het vierdelige stuur bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit vier buizen: twee zijbuizen die de basis vormen en twee middenbuizen die de eenheid compleet maken. Op zich lijken de twee modellen op elkaar en zelfs bij nadere inspectie zijn er geen grote verschillen. Deze worden pas duidelijk tijdens het rijden, omdat het vierdelige stuur iets zwakker is door de aan elkaar gelaste buizen. In de regel is er veel warmte gegenereerd bij deze verbindingen, wat betekent dat dit zwakkere constructies zijn. Een tweedelig stuur heeft slechts twee lasnaden, dus de stabiliteit van de buizen is groter.

Uiteindelijk is de beslissing tussen een twee- of vierdelig stuur een kwestie van esthetiek. Elke rijder geeft de voorkeur aan het stuur dat hij het mooist vindt. In beide gevallen hangt het succes af van de ervaring van de rijder.

Warmtebehandeling - de voordelen van volt-chromoly

Een ander type classificatie dat voorkomt bij BMX-sturen heeft betrekking op de materialen en hun verwerking. Op een paar uitzonderingen na is het stuur gemaakt van staal. Dit is de standaard. Er wordt onderscheid gemaakt tussen warmtebehandelde en niet-warmtebehandelde sturen. Warmtebehandeling is een proces dat het metaal sterker maakt en het stuur duurzaam en licht. Daarom bestaat er een voorkeur voor zogenaamd voltchromoly, dat is gebaseerd op een chroom-molybdeenlegering en spectaculaire, zij het iets duurdere, fietsaccessoires oplevert.

De keuze tussen een BMX-stuur met of zonder warmtebehandeling is een puur strategische beslissing. Het is een klassieke investering in een duurzamer product, maar dit doet niets af aan de verdiensten van de andere sturen, die, wetende hoe veeleisend de BMX-discipline is, niets van hun weerstand verliezen.

De grootte van je nieuwe BMX-stuur

Behalve de technische gegevens moeten de stuurafmetingen voor BMX-fietsen ook overeenkomen met je proporties, vooral als je een grotere fietser bent. In elk geval zijn de volgende tips bruikbaar voor elk type rijder:

Als we kijken naar de grootte van de trapeziumvormige ruimte die wordt gevormd door de stuurbuizen, zien we dat er verschillende maten zijn, afhankelijk van de fabrikant. Het gebruikelijke bereik is 8,5-8,75 inch, wat, hoewel niet standaard, in ieder geval het meest gangbaar is. De keuze voor één of twee inch meer of minder hangt af van je lichaamslengte, hoewel deze afstand ook kan worden gecompenseerd met een stuurpen. De keuze is dus helemaal aan jou en je budget. Vergeet ook niet, dat een groter stuur de grip vergroot en het risico verkleint, dat het stuur wegglijdt tijdens manoeuvres, zoals bar-spins.