Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Bike tuning & lichtgewicht constructie voor racefiets & MTB

De herfst en de winter zijn de ideale tijd om je fiets te tunen. Het weer is te slecht en de dagen te kort om te fietsen - dus op naar de tuning-werkplaats! Het maakt niet uit of racefiets, gravelfiets, MTB of e-bike, beginner of prof, ontdek de fascinatie van een lichtgewicht constructie door beter presterende en geavanceerdere fietsonderdelen. Met onze zorgvuldig geselecteerde selectie van carbon wielen en cockpitonderdelen, getunede vorken en schokdempers, en versnellingsupgrades kun je het gewicht verminderen en de prestaties op de trail of de weg verhogen.

Verder lezen
Sorteren op Populariteit

Van een gewone tot een stijlvolle en individuele fiets

Of het nu gaat om MTB tuning of een lichtgewicht constructie voor de racefiets: gefreesd aluminium, titanium en natuurlijk het ongeëvenaarde carbon zijn de toverwoorden die bij elke ambitieuze fietser hartkloppingen veroorzaken en helpen nieuwe records in de sport te vestigen. Dankzij het gebruik van deze materialen kun je je racefiets of MTB lichter maken om dankzij maximale prestaties nog sneller te zijn. Naast het gewicht verbeteren veel tuning-onderdelen en speciale accessoires ook de functie, bijvoorbeeld qua stabiliteit maar ook qua stijfheid, wat weer ten goede komt aan een betere krachtoverbrenging. Om het beste uit tuning-onderdelen te halen is noch een doctoraat in lichtgewicht fietsbouw noch het winnen van de loterij nodig. Je moet echter wel weten wat je met de tuning wilt bereiken. Wil je het uiterlijk van je fiets verbeteren, de acceleratie en wendbaarheid vergroten door het gewicht te verminderen, of wil je de technische eigenschappen van nieuwe onderdelen verbeteren? Dan is het de moeite waard om af te wegen waar het grootste tuningeffect kan worden gehaald. Vergeet niet te informeren naar de normen en afmetingen van de gewenste componenten en hun compatibiliteit met je bestaande onderdelen. Trapassen en balhoofden zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar voor verschillende framebevestigingsnormen en montagediameters. Niets is immers frustrerender dan het niet kunnen monteren van het gewenste tuningonderdeel.

Fietstuning is divers: van gewichtstuning en prestatieverbeterende updates tot complexe stijlen en lakken.

Fascinatie tuning - lichtgewicht constructie voor betere prestaties

Heb je genoeg van het vastgelopen verkeer in de stad? Wil je meer gemak bij het bergop rijden of is elke bespaarde gram belangrijk voor je in de strijd om de beste tijden? Dan moet je stoppen met je leven onnodig moeilijk te maken en beginnen een lichtere fiets te rijden: wij hebben de tuning-onderdelen geselecteerd die duurzaamheid en functie garanderen en in overeenstemming zijn met een lichte constructie en esthetiek. Maar wat maakt je echt lichter en sneller? Bij de huidige racefietsen en mountainbikes in het middelste prijssegment zijn meestal de bevestigingsonderdelen het probleem: fabrikanten sluiten vaak compromissen als het gaat om wielen, aandrijving, crank en cockpit om de fiets betaalbaar te houden. In het volgende geven onze deskundigen op het gebied van lichtgewicht fietsbouw je een overzicht van de factoren die van belang zijn als je je fiets wilt tunen.

Wielen in combinatie met banden van hoge kwaliteit zijn beslist de tuning-onderdelen van de fiets met het grootst mogelijke tuning-effect. Minder gewicht op de velgring betekent minder roterende massa en dus merkbaar meer rijplezier. Het totale gewicht kan nog verder worden verlaagd door gebruik te maken van zorgvuldig gefreesde lichtgewicht naven van aluminium of zelfs naven en spaken van carbon. Sturen en zadelpennen van aluminium kunnen perfect worden vervangen door ultralichte en stabiele onderdelen van carbon. Maar een set lichtgewicht banden - bij voorkeur geschikt voor tubeless - kan ook wonderen doen: Je accelereert sneller, vermindert de rolweerstand en bespaart op de prijs. Dit maakt banden tot een relatief betaalbare fietstuning met een groot effect. 

Carbononderdelen waren al meer dan 20 jaar geleden verkrijgbaar, maar er is veel veranderd, vooral bij de contactpunten zoals carbonzadels. Dankzij uitgebreide ergonomische analyses en het gerichte gebruik van carbon in het frame en de schaal, combineren de huidige modellen vakkundig zitcomfort met een vedergewicht. Bovendien kun je kiezen uit een ruim assortiment hoogwaardige stuurpennen en de hoek, lengte en kleur aanpassen aan je individuele voorkeuren. Het BIKE24 portfolio van stijlvolle tuning-sturen in verschillende breedtes is eveneens groot. Met een stuur- en stuurpencombinatie van volledig carbon kom je echt aan je trekken. De stuur-stuurpen-eenheden combineren een bijzonder laag gewicht met een indrukwekkende stijfheid. Moderne tuning-onderdelen voor de cockpit en de zitzone laten duidelijk zien dat een optimale gewichtsafstemming ook betekent dat er niet hoeft te worden bezuinigd op prestaties en comfort!

Een even groot tuning-effect qua totaal gewicht kan met de aandrijving worden bereikt. Aan de ene kant door lichtere cassettes, kettingbladen en kettingen, aan de andere kant door de ongecompliceerde constructie en verbeterde krachtoverbrenging van moderne 1x of 2x versnellingen. Tuning cassettes en bijpassende smalle kettingbladen zijn vaak ware kunstwerken van aluminium, staal en zelfs titanium. In combinatie met de kettingen, die licht zijn dankzij holle bouten en toch resistent dankzij de titaniumnitride coating, zorgen ze voor een indrukwekkende openbaring op je fiets. Bij cranks is het uiterst belangrijk te zorgen voor een efficiënte krachtoverbrenging naar het achterwiel. Dankzij steeds betere productietechnieken en materialen zijn er maar weinig grenzen aan de tuning. Holle carbon crankarmen met geïntegreerde assen blijven nieuwe normen stellen op het gebied van stijfheid en lichtgewicht constructie. Veel renners willen precies weten hoeveel kracht ze op het pedaal zetten voor een systematische training. Daarom zijn veel cranks ook verkrijgbaar met geavanceerde vermogensmeting. Naast de pure bike tuning-onderdelen zijn ook de details van belang. Als je ooit een extreem lichte fiets hebt gezien, zoals een aangepaste racefiets die slechts 6,5 kg weegt, zijn je misschien de bijzondere details opgevallen. Bijvoorbeeld de titanium schroeven die vaak gebruikt worden om echt het beste naar boven te halen.

Het uiterlijk van je fiets tunen - individualiteit tegen de consensus

Niet alleen gewicht en prestaties zijn doorslaggevend bij het "oppimpen". Harmonieus op elkaar aansluitende kleuren en designs zijn beslissende maatstaven voor de totaalindruk van een gepersonaliseerde fiets. Wie wil dat de hoogwaardige tuning-highlights op zijn droomfiets eruit zien als een mislukte fotobewerking? Accessoires zoals een set slim ontworpen spatborden en stickers, en gekleurde accenten op stuur, stuurpen en zadel, maken de personalisering niet alleen gemakkelijk maar ook betaalbaar. Er zijn nauwelijks creatieve grenzen aan fietstuning! Met chique geanodiseerde kleuren op snelspanners, lichtgewicht steekassen, bouten, ventielen, dopjes en schakelwieltjes kun je al indrukwekkende accenten zetten en bovendien een paar gram besparen. Om ervoor te zorgen dat je fiets er ook bij stilstand snel en goed uitziet, moet elk detail precies passen - ook de pedalen. In het brede assortiment van BIKE24 vind je alles van supervlakke, kleurrijk geanodiseerde vlakke pedalen tot extreem lichte klikpedalen dankzij titanium assen en carbon pedaallichamen. Op het stuur kunnen felgekleurde handvatten of een veelkleurig stuurlint de kers op de taart zijn. Houd je meer van een organische afwerking? Dan zijn carbon fietsonderdelen met verweven (bv. 3K) of UD toplagen iets voor jou. Toegegeven, een paar carbon wielen of een volledig carbon cockpit heeft zijn prijs, maar de bijzonder lichte fietsonderdelen stralen ook puur understatement uit.
Ook jij kunt je fiets een extra dosis stijl geven. Ga aan de slag en wees creatief!

Naast een aanzienlijke gewichtsvermindering bieden carbon fietsonderdelen ook de mogelijkheid om heel bijzondere accenten te leggen.

Technische upgrades voor je fiets die de moeite waard zijn!

Naast lichtgewicht constructie en optische tuning worden de technische upgrademogelijkheden van de fiets soms naar de achtergrond verdrongen, en daarom willen we je een overzicht geven op basis van onze jarenlange ervaring. Bij mountainbikes bieden de achterschokdemper en vooral de voorvork meestal veel mogelijkheden voor prestatieverbeterende tuning. Zowel mountainbikers als racefietsers kunnen baat hebben bij upgrades van hun elektronische uitrusting. Deze vorm van tuning verbetert de nauwkeurigheid en snelheid van het schakelen aanzienlijk en maakt het mogelijk het schakelgedrag aan te passen aan individuele voorkeuren.

Veringstuning die je fiets een boost geeft!

In het begin moet je de afstelling van je vering optimaliseren - komen de druk en de veerstijfheid overeen met de specificaties van de fabrikant die bij jou passen? Samen met een helper en een goede schokpomp kun je snel een verbeterde basisafstelling vinden - dan kun je gewoon een paar keer een rondje om het huis rijden en de afstelling na de test verfijnen. Als dat nog niet voldoende voor je is, hebben we geweldig nieuws voor bezitters van een luchtgeveerde vork: met onze betaalbare upgrade-opties kun je je vering snel een DIY-boost geven.
Er is keuze uit goedkope volumespacers, speciale volumepatronen of nog goedkopere tuning-veereenheden die het luchtkamervolume vergroten en de wrijving verminderen. Al deze maatregelen hebben gemeen dat ze tot doel hebben de veerkarakteristieken zodanig te beïnvloeden dat de respons op fijne schokken wordt verbeterd en de vork niet doorzakt. Volumepatronen bieden ten opzichte van volumespacers het voordeel dat je de afstelling van je vork onderweg kunt verbeteren. Beide upgrades zijn relatief eenvoudig te installeren door de linker vorkpoot aan de bovenkant te openen. Iets ingewikkelder maar, zoals je kunt zien in de BIKE24 workshop video, eenvoudig uit te voeren met een beetje schroevendraaier-affiniteit, is de installatie van een verbeterde luchtveer.

Over luchtveren gesproken: dankzij de goede afstelmogelijkheden van luchtveren is het niet verwonderlijk dat deze veringstechnologie ook vaak wordt toegepast op de achterschokdemper van volledig geveerde fietsen. Net als bij de verende vork kun je het veergedrag ook positief beïnvloeden met volume spacers.
Maar zelfs als je zweert bij een schokdemper met stalen veer op een enduro- of downhillfiets, kun je er nog steeds meer uit halen met een progressief afgestelde stalen veer. Vergeleken met standaard veren zijn ze vaak lichter. Bovendien bieden ze soms meer progressie naar het einde van de veerweg toe - dankzij speciale wikkeltechnieken - wat doorslaan moet voorkomen.

Je wilt nu weten hoe je je vork en schokdemper nog beter kunt afstellen? Dan moet je eens kijken naar de tuning-afdichtingen. Na een wat grotere, maar beheersbare hoeveelheid werk zorgen de speciale vorkafdichtingen ervoor dat je vering nog soepeler reageert tijdens het rijden.

Onze conclusie: ten onrechte heeft tuning van verende vorken en schokdemperoptimalisatie de reputatie een ingewikkelde en soms dure aangelegenheid te zijn.

Elektronische versnellingen - schakelen zoals de profs het doen

Wat begon met Shimano Di2 in de racesport en later werd uitgebreid met Campagnolo EPS en SRAM ETAP technologie is nu vrijwel onmisbaar op het gebied van fiets-tuning. Dit betreft elektronisch gestuurde derailleurs, een prijsintensieve maar ook zeer efficiënte high-end variant van racefiets-tuning. Een upgrade voor de fiets die dankzij 12 versnellingen nu ook aan zijn zegetocht in de MTB-tuningsector is begonnen. Elektronische versnellingen maken nog preciezer en sneller schakelen op de fiets mogelijk. Deze eigenschappen worden bereikt door krachtige servomotoren in combinatie met micro-elektronische bedieningselementen, sensoren en de reeds beproefde schakelmechanismen op de achter- en voorderailleurs. Afhankelijk van de fabrikant worden de signalen verzonden via intern verlegde kabels of zelfs volledig draadloos zodat het geheel er netjes uitziet. De batterijen bevinden zich ofwel in de zadelpen om ruimte te besparen, ofwel direct op het schakelgedeelte en zorgen ervoor dat je vaker en met plezier schakelt.. Het eigenlijke schakelen gebeurt bij de MTB zoals gebruikelijk vanaf het stuur via de schakelhendel en bij de racefiets via de schakelremhendel. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen indien nodig extra schakelknoppen worden gemonteerd, wat vooral interessant is voor triatleten of sprint-setups. Fabrikanten bieden je bovendien de mogelijkheid van app-bediening om de schakellogica los te maken van de gebruikelijke conventies en zelf te bepalen hoe je op en neer wilt schakelen.

Een elektronische schakelgroep is net zo onmisbaar voor racefiets-tuning als een carbon wielset.

Een elektronische schakelgroep is net zo onmisbaar voor racefiets-tuning als een set carbon wielen

Elektronische versnellingen zijn altijd paradepaardjes geweest voor de technische mogelijkheden in de racefiets- en mountainbikewereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alleen het beste van het beste wordt gebruikt voor de aandrijfcomponenten zoals ketting, cassette, kettingbladen en crank. Net als bij de mechanische topgroepen worden voornamelijk cassettes met 12 versnellingen, smalle lichtgewicht kettingen en uitvoerig bewerkte kettingbladen met geoptimaliseerde tandprofielen gebruikt.

Voor iedereen die de versnellingsmogelijkheden van zijn fiets nog verder wil verbeteren, hebben we goed nieuws!

Veel fabrikanten bieden zogenaamde upgradesets aan waarmee je gewoon je slijtageonderdelen behoudt. Je vervangt dus alleen de schakelcomponenten en beschermt zo niet alleen het milieu maar ook je portemonnee.