Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Energierepen voor het sporten - je energieleverancier voor, tijdens en na de training

Van de klassieke energiereep met koolhydraten tot de veganistische eiwitreep - energierepen zijn er in allerlei soorten. Dat geldt ook voor de smaken: zoet of hartig, met chocolade of noten - energierepen bieden je alles wat je nodig hebt voor een energierijke training. Hieronder leggen we uit welke energy-bars er zijn en wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten energierepen. Je leest ook welke sportrepen het meest geschikt zijn voor welke trainingen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waarom energierepen bij sport horen

Of je nu fietst, wandelt, hardloopt of een klassieke fitnesstraining doet - als je sport, heb je energie nodig. Dit is een eenvoudig recept dat al in de oudheid gold. Terwijl de atleten van toen vooral vertrouwden op een dieet op basis van vlees, eieren of fruit, hebben we tegenwoordig veel meer mogelijkheden om training en wedstrijdprestaties te optimaliseren. Naast een gezonde voeding is vooral specifieke sportvoeding voor veel sporters de sleutel tot succes. Er is bijvoorbeeld keuze uit speciale energiedrankjes of energie-gels. Veruit de populairste optie op het gebied van sportvoeding zijn echter de zogenaamde energierepen.

In principe zijn energy-bars, zoals ze vaak genoemd worden, repen die een geconcentreerd mengsel van koolhydraten, vetten en eiwitten bevatten. Zo zorgen ze ervoor dat het lichaam snel energie krijgt. Met andere woorden, energierepen zijn bedoeld om je te helpen het maximale uit je training of wedstrijd te halen en je lichaam te voorzien van de energie die het nodig heeft voor, tijdens of na de sessie.

Het praktische van energierepen is dat je ze direct en zonder morsen kunt opeten. Ze zijn ook klein en licht, zodat ze gemakkelijk in elke sporttas passen. En je kunt ze zelfs meenemen bij het sporten.

Welke soorten energierepen zijn er?

Niet alle energierepen zijn hetzelfde. De ingrediënten ervan zijn perfect afgestemd op het toepassingsgebied en het type sport. Sommige energierepen zijn bijvoorbeeld rijk aan koolhydraten en daarom ideaal om het lichaam van energie te voorzien voor de training of wedstrijd. Sommige repen bevatten ook cafeïne of andere toevoegingen, zoals vitaminen, mineralen of aminozuren. Deze zouden daartoe dienen, je te helpen je prestaties tijdens training of wedstrijd te verhogen. Andere energierepen bevatten een hoog aandeel aan eiwit. Deze eiwitrepen zijn bijzonder geschikt voor consumptie na de training, om het spierherstel te versnellen en de spieropbouw te ondersteunen.

Hieronder presenteren we de belangrijkste soorten energierepen in detail. Overigens: of het nu gaat om een klassieke energiereep met koolhydraten of een veganistische eiwitreep - bij BIKE24 vind je een grote keuze aan verschillende sportrepen. Wij voeren talloze bekende merken energy-bars, zoals Chimpanzee, Clif Bar, Isostar, Maurten, Powerbar, Sponser, Squeezy, Xenofit en nog veel meer.

Koolhydraatrepen - energierepen vóór het sporten

Wil je voor de training of een wedstrijd je energievoorraden aanvullen? Dan zijn alle repen met een hoog koolhydraatgehalte de perfecte keuze. Een energiereep met veel koolhydraten zorgt ervoor, dat je glycogeenvoorraden vol zijn en dat je langer en constanter energie hebt. Repen met een hoog vetgehalte zijn daarentegen minder geschikt tijdens deze fase. De reden: vet wordt tijdens inspanning slechts in kleine hoeveelheden verbrand. Bovendien heeft het lichaam altijd voldoende vet opgeslagen. Koolhydraten zijn daarom het allerbelangrijkste vóór de inspanning. Bij BIKE24 kun je repen zoeken met behulp van een filter op basis van de ingrediënten en het tijdstip van gebruik (voor, tijdens en na de training).

Koolhydraatrepen met nét dat beetje extra - energierepen tijdens het sporten

Koolhydraatrijke repen zijn ook tijdens de training de beste keuze. Hier moet je nog meer letten op een hoog gehalte aan koolhydraten. Idealiter zou het meer dan 70 procent moeten zijn. Het is ook bijzonder belangrijk dat de koolhydraten snel beschikbaar zijn. Deze worden bijzonder snel verteerd en laten de bloedsuikerspiegel sneller stijgen. Dit is essentieel bij wedstrijden, want het lichaam mag niet te veel energie besteden aan het verteren en leveren van energie. Zogenaamde enkelvoudige en tweevoudige suikers zijn bijvoorbeeld korte-keten-koolhydraten. Peulvruchten, zoals bepaalde noten, zijn langketen-koolhydraten. Het voordeel ervan is, dat het lichaam langer van de energie gebruik kan maken.

Ook voor wedstrijden heel geschikt zijn koolhydraatrepen met bepaalde toevoegingen die je een nog grotere energiekick geven. Vooral cafeïne en guarana zijn populair. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat cafeïne prestatiebevorderend kan werken.

Eiwitrepen - energierepen na het sporten

Eiwitten zijn bijzonder belangrijk na het sporten. Ze ondersteunen de regeneratie en groei van spieren. Eiwitrepen, ook wel proteïne-repen genoemd, zijn daarom de perfecte keuze als je na het werk je voeten omhoog wilt leggen en een snelle snack wilt hebben om je training achteraf te ondersteunen. Een typische eiwitreep heeft een eiwitgehalte van ongeveer 30 procent per reep. Het bevat ook weinig suiker en vet, wat ook prettiger is voor het lichaam na een trainingssessie.

Een specialiteit op het gebied van eiwitrepen zijn zogenaamde veganistische eiwitrepen. Ze zijn meestal gebaseerd op soja- en erwt-eiwitten. Daardoor zijn ze een gelijkwaardige eiwitvervanger voor alle sporters die een veganistisch dieet prefereren.

Energierepen in één oogopslag

  • Energierepen vóór het sporten: hebben een hoog koolhydraatgehalte en vullen de glycogeenvoorraden aan.
  • Energierepen tijdens het sporten: hebben een hoog aandeel snel beschikbare koolhydraten en vaak toevoegingen als cafeïne of guarana, zorgen voor snelle energie.
  • Energierepen na het sporten: zijn zeer rijk aan eiwitten en ondersteunen de spieropbouw en regeneratie.

Van zout/pittig tot... - in welke smaken zijn energierepen verkrijgbaar?

Als je energierepen wilt kopen, heb je ook keuze uit verschillende smaken. Sommige energierepen smaken heel zoet en fruitig, andere eerder zout en pittig. Ook hier gaat het natuurlijk om je persoonlijke smaak. Zoute energierepen zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor duursporten zoals wielrennen op de weg, omdat het lichaam in deze fase meer natrium nodig heeft. Energierepen met een zoete smaak worden daarentegen vaak goed ontvangen door krachtsporters, omdat deze sessies meestal korter zijn en het lichaam dus vooral gaat om de energieboost.

Welke smaak je ook kiest, energierepen moeten altijd licht verteerbaar zijn en je snel energie geven. Overigens: sommige energierepen zijn ook verkrijgbaar in vloeibare vorm. Deze zogenaamde energie-gels worden vooral aanbevolen voor duursporters die bijvoorbeeld aan fietsen of hardlopen doen en daarom niet altijd een reep mee kunnen nemen. Veel sporters vinden ook dat een energiegel vaak gemakkelijker te nuttigen is, vooral bij grote inspanning.

Energierepen voor sport - samenvatting

Of het nu gaat om duursport of krachtsport - energierepen zijn de perfecte keuze voor elke soort training. Door de verschillende soorten energierepen is het mogelijk om precies die reep te vinden die het beste bij jouw type training en jou past. Koolhydraatrijke repen zijn het ideale alternatief voor en tijdens het sporten. Eiwitrijke repen zijn perfect als je je lichaam wilt ondersteunen bij regeneratie en spieropbouw. Kortom, energierepen zijn de perfecte keuze voor alle sporters die op zoek zijn naar een gezonde energieboost voor, tijdens of na de training.