Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Biologische sportvoeding - producten van gecontroleerde teelt: wat zit er echt in?

Tegenwoordig wordt bijna elke verpakking opgesierd door verschillende logo's, labels en badges. Van biologisch of eco via veganistisch of vegetarisch tot GMO-vrij of glutenvrij: het wordt steeds moeilijker om het overzicht over voeding en producten te bewaren. Vooral omdat sommige termen zoals "gecontroleerde teelt" of "dicht bij de natuur" bepaalde specificaties suggereren, maar als niet-beschermde termen vrijwel geen betekenis hebben. Wij laten zien waar je op kunt vertrouwen en wat echt goed is voor het milieu en je gezondheid. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Inhoudsopgave - Biologische producten

Biologisch, eco & co - criteria, oorsprong en controle van biologische producten

De EU-verordening voor biologische levensmiddelen

"Biologisch" en "eco" zijn sinds 1993 wettelijk beschermde termen, zodat aan bepaalde eisen moet worden voldaan om producten ermee te mogen onderscheiden. Deze criteria zijn vastgelegd in de EC Organic Regulation en omvatten het volgende:

 • verbod op synthetische chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen
 • verbod op genetisch gemodificeerde zaden
 • verbod op preventieve antibiotica
 • veehouderij die aan de natuurlijke behoeften van het dier voldoet (meer ruimte, biologisch voer)
 • In het geval van samengesteld voedsel moet 95% van de ingrediënten afkomstig zijn van biologische landbouwbedrijven.
 • laag gebruik van additieven (53 toegestane)

Het EU-bio-logo voor biologische producten

Alle producten die binnen de Europese Unie bedrukt worden met de woorden "eco", "bio" of "van gecontroleerde biologische teelt", moeten voldoen aan deze verplichte richtlijnen. Ook "ecologisch", "biologisch" of "organic" behoren tot de beschermde aanduidingen. Sinds 2010 zijn alle verpakte biologische voedingsmiddelen herkenbaar aan het EU-logo voor biologische producten. Het witte blad met sterren op een groene achtergrond heeft officieel het zeshoekige Duitse biozegel vervangen. Het laatste kan nog steeds op vrijwillige basis worden gebruikt, omdat het goed bekend is bij consumenten. 

De oorsprong van ingrediënten in de biologische landbouw

Het biologische label van de EU geeft ook informatie over de herkomst van de ingrediënten:

 • "EU-landbouw" betekent dat de grondstoffen uit EU-landen komen.
 • "Niet-EU-landbouw" betekent dat de ingrediënten niet uit de EU komen.
 • "EU/niet-EU landbouw": een mix van verschillende landen van herkomst.
 • Als alle ingrediënten in één land zijn geproduceerd, kan dit ook specifiek worden vermeld (bijvoorbeeld "Duitsland landbouw").
 • Ingrediënten die minder dan 2% van de totale hoeveelheid uitmaken, kunnen buiten beschouwing gelaten worden.
   

Bio-controleorganen voor handelaren en producenten

Alle producenten van biologisch en ecologisch voedsel die de relevante termen en het EU-bio-label willen gebruiken, moeten zich registreren bij het desbetreffende biologische inspectieorgaan. Handelaren en producenten van ingrediënten moeten kunnen aantonen dat ze aan de criteria voldoen. Inspecties vinden minstens één keer per jaar plaats, waarbij ongeveer elke 5e inspectie onaangekondigd is. Het controleorgaan wordt direct boven de oorsprongsaanduiding genoemd in de vorm van een codenummer. Dit bestaat uit de afkorting van het land, het woord "BIO" of "ECO" en het referentienummer van de controleorganisatie (bijvoorbeeld "DE-BIO-123").

Zijn biologische producten en levensmiddelen echt gezonder en beter?

Hoger gehalte aan voedingsstoffen en minder verontreiniging met pesticiden

Of biologische producten echt gezonder of beter zijn, is niet eenvoudig of eenduidig te beantwoorden. Het antwoord hangt ook af van hoe "beter" of "gezonder" precies gedefinieerd worden. Wat wel gezegd kan worden, is dat biologisch voedsel gemiddeld minder pesticiden bevat en meer vitaminen, vezels en voedingsstoffen. Biologische groenten en fruit krijgen ook vaak langer de tijd om te rijpen voordat ze worden verwerkt, waardoor ze minder water bevatten en intenser smaken

Organic voor een schoon geweten en het milieu

Biologisch geteeld voedsel is ook beter voor de bodem en beschermt het grondwater tegen verontreiniging. Over de hele productieketen gezien, produceren biologische producten meestal aanzienlijk minder broeikasgassen, gebruiken ze minder water en energie en helpen ze zelfs om koolstof in de bodem vast te houden. Sommige bedrijven en ondernemingen hebben zich ook verplicht om één procent van hun omzet te doneren aan milieubescherming. Je kunt ze herkennen aan het label "One Percent for the Planet".

Fair Trade - faire betaling voor faire producten

Producenten van biologische voedingsmiddelen neigen er over het algemeen ook meer toe, aandacht te besteden aan de eerlijke beloning van werknemers in alle activiteiten in de toeleveringsketen. Het bekende "Fair Trade"-logo is een van de beste indicatoren om er relatief zeker van te zijn, dat bijvoorbeeld ook de oogstarbeiders in derdewereldlanden adequaat worden betaald. 

Repen, gels, dranken, voedingssupplementen, superfoods en meer in biologische kwaliteit

Afgezien van het goede gevoel bij het eten van zo onbewerkt en pesticidevrij mogelijk voedsel of biologische producten, is de vraag hoe ecologische factoren de prestaties beïnvloeden, bijzonder interessant voor sporters. Het feit dat de concentratie aan macro- en micronutriënten hoger is, zou een reden kunnen zijn voor meer energie en een betere regeneratie. Bovendien zijn aan de meeste biologische producten minder additieven toegevoegd, wat de maag ontziet, vooral tijdens intensieve activiteiten.

Bij rauwe biologische producten wordt er tijdens de productie op gelet, dat de ingrediënten niet boven kamertemperatuur worden verhit, om alle enzymen, vitaminen en voedingsstoffen te behouden. Omdat veel van deze biologische repen en snacks gemaakt zijn uit fruit, noten, dadels en zaden, bieden ze een uitgewogen hoeveelheid aan koolhydraten, vetten en eiwitten, die je constante energie geven tijdens je fietstocht of lange duurloop.

En omdat het belangrijkste onderdeel van een training altijd het herstel is, speelt het een nog grotere rol om je lichaam te voorzien van voldoende gezonde stoffen. Zogenaamde superfoods zoals spirulina, maca, johannesbrood of baobab bieden een interessante ondersteuning voor die extra gezondheids-boost.

Bij BIKE24 vind je de juiste voeding voor elke behoefte: koosjer, veganistisch, glutenvrij, sojavrij, zetmeelvrij, zonder toegevoegde suikers of lactosevrij. Snack jezelf gezond en fit!